Site Meter

En kinesisk trädgårdPå mässan Nordiska trädgårdar i våras fick jag första gången reda på  att den här kinesiska trädgården skulle anläggas vid Östasiatiska museet här i Stockholm. Eftersom jag var i Kina förra året och ändå inte riktigt fått klart för mig vad som utmärker just en kinesisk trädgård såg jag fram mot att se den här tillfälligt uppbyggda trädgården som kommer att finnas här till den 14 september. Med stor nyfikenhet klev jag in i trädgården på förmiddagen idag och det första jag tänkte på var inte själva trädgården utan vilket fantastiskt läge den fått med härlig utsikt över Stockholm.

Jag kan säga direkt att den här sortens trädgårdsstil inte intresserar mig det minsta. Visst är det intressant att se olika stilar och jag har sett vackra japanska trädgårdar där sten och vatten dominerar men just den här trädgården bjöd inte på mycket som kommer att stanna kvar i minnet.
För det första så tycker jag att växter har den viktigaste rollen i en trädgård. Visst är vatten och sten spännande inslag men då måste trädgården vara anlagd med stor känsla och i en miljö som är passande. Här inne dominerar lusthuset i dammen med den lilla bron.

Eftersom detta är en tillfälligt uppbyggd trädgård så kan ju inte växterna få tid att växa till och spela den roll de ska eller bör göra i en trädgård. Allt såg självklart nyplanterat och konstgjort ut och inte en enda växt blommade i trädgården, jag vet att det inte är viktigt i en kinesisk trädgård men visst saknade jag något litet som blommade. Om det ska vara vatten i en trädgård så bör det låta vatten på något sätt också, en rinnande bäck eller någon plats där vatten rinner. Här låg dammen platt död på något vis.
Jag saknar också trädgårdsrum eller någon skyddade plats, något som gör en nyfiken med undran vad som döljer sig bakom en häck eller mur. Trädgården var omgärdad av vita murar med runda hål i och det tyckte jag om men mest av den anledningen att jag såg ut mot stan genom ett av hålen.

Så här står det i broschyren: I trädgården finner vi den dualism mellan kosmiska krafter yin och yang som är så central i det kinesiska tänkandet yin representerar den kvinnliga kraften - den mörka kylan, den tomma och suggestiva ytan. Yang representerar den manliga kraften - den värmande solen, den dynamiska materian. I detta tänkande är vatten yin och berg yang. I trädgården finns alltid ett spel mellan dessa krafter. Trädgårdsdammen med sin blänkande yta är yin, de mäktiga trädgårdsklipporna är yang.
Kommentarer
Postat av: Kersti svarar

Jag var lite nyfiken när jag läste om den. Men efter att sett dina bilder och läst vad du skriver tror jag att den kan få vara för min del.

2008-06-28 @ 17:30:23
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Vad jag saknar i bilderna från den låtsaskinesiska trädgården är också blommorna. De två gånger jag har varit i Kina har jag alltid sett blommor i trädgårdar och parker men nästan alltid har de varit planterade i krukor. Kruka vid kruka har de stått.Ibland massor med krukor - såpass många att jag undrat hur mycket bevattning som behövts.

Några välkomponerade krukor kunde man väl kostat på sig här också, tycker jag.

2008-06-28 @ 17:39:28
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Ronja

Intressant läsning! En av mina klasskamrater är inblandad i denna trädgård på något vis. Om jag har vägarna förbi ska jag titta in och göra min egen bedömning, men utifrån de bilder du visar ser det inte så jättespännande ut...

2008-06-28 @ 18:11:19
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Mm men man ska nog bilda sig en egen uppfattning. Men som trädgårdsälskare saknar man växterna här.Lilla B: Jag besökte ju Pekings botaniska trädgård och det är ju ingen direkt trädgårdsstil i en botanisk trädgård. I övrigt tyckte nog jag också att de övriga parker jag såg i Peking hade blommor.Ronja: Hittade ingen bra känsla där inne, men skulle den finnas kvar i fem år kanske den kunde ha växt till sig.

2008-06-28 @ 19:29:59
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ruben

YinYang, YangYin - vad gav det här - slätt ingenting! Tack för varningen! Jag kan bara sucka i djup bedrövelse.... /Ruben

2008-06-28 @ 20:50:44
Postat av: Anonyma Anna

Så där ja, nu har behovet av att besöka den trädgården försvunnit... ;) tack för det, mer tid över till annat!

2008-06-29 @ 09:35:55
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ruben: Alla ska bilda sig en egen uppfattning som sagt men jag tror att många blir besvikna här.Anonyma Anna: Bättre att gå ut i vår natur.

2008-06-29 @ 11:00:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anders

Mmm, vad synd att trädgården gav övrigt att önska. Precis som andra hade jag sett reklamen och funderat på att gå, men nu avstår jag nog. Däremot kollar jag gärna in de fabulösa rosorna som du lagt ut bild på!

2008-06-30 @ 22:54:53
URL: http://kolonikoll.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anders: Men jag tycker nog att du ska gå dit och bilda dig en egen uppfattning....snart får jag väl museets chef på mig....

2008-07-01 @ 20:49:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Veronica

Hej. Jag är ny här och jag vet inte hur man gör.Jag var på trädgårdsresa i Kina för ett år sen,arrangerat av Östasiatiska museét.Under 14 dagar besökte vi de mest kända trädgårdarna och det resulterade i utställningen som du visar bilder på

2009-11-12 @ 13:52:55
URL: http://trädgårdsveronica
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Veronica: Vad fint. Jag var i Kina 2007 men då hann jag bara besöka botaniska trädgården i Peking..men det var riktigt spännande.

2009-11-12 @ 18:12:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0