Site Meter

Jakten på liljebaggarLiljebaggarna övervintrar i jorden och kommer upp för att para sig på våren....på bilden ovan verkar baggarnas vårkänslor gått över styr eller så är det för att verkligen säkra reproduktionen. De lägger sedan äggen på bladens undersida och när  de vackra baggarna invaderat lijorna måste vi sedan jaga dem varje dag för att liljornas blad inte ska bli perforerade. Både vuxna baggar och larverna äter allt vad de kan av bladen och det finns inget annat att göra än att mörda dem.
Man måste dock vara försiktig eftersom de känner av vibrationer eller ser skuggor som rör sig och för att skydda sig släpper de taget och faller till marken där de vänder den svarta undersidan upp så att de blir svåra att se.

Kommentarer
Postat av: Nina

Vem äter upp aklejornas blad? Tuggar i sig minsta smula...

2008-07-11 @ 23:44:13
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/
Postat av: Katarina

Usch vilket drama! Kan det vara nån triangelhistoria? Och så dör de allihop ändå...

Jag hörde att bra tips, att lägga något ljust under liljorna när man vill avliva baggarna, ett papper eller vad som helst, då syns de i alla fall när de släpper taget och vänder den mörka sidan upp. Väldigt listigt egentligen! Av baggarna i första hand.

2008-07-12 @ 01:24:51
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Nina: Det är nog aklejbladstekel. Du får försöka plocka bort larverna om du ser dem eller spruta med något medel...fråga i trädgårdsbutikerna.Katarina: Jag är inte så insatt i liljebaggarnas sexliv men någonting skumt händer på bilden (som jag inte tagit själv).

Men det blir inte så snyggt med en massa papper eller tyg i planteringarna va? Hm...det är en ständig kamp om växterna...

2008-07-12 @ 06:39:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Nina

Tack!Då blir det häxjakt på de gröna larverna. För jag har sett några. Fast det blir nog nästa år, för i år finns inget mer för dem att äta.

2008-07-12 @ 08:29:56
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Denna eviga kamp mot baggarna! Just nu är andra generationens baggar på G. Jag har tom sett de kräken på vitlöksbladen. Överjävliga är de!

2008-07-12 @ 13:07:11
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Nina: Aklejans tid är snart helt över för säsongen.Lilla B: Överjävliga var ordet....men visst finns det värre problem än baggar som äter blad...eller?

2008-07-12 @ 14:50:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Jajamensan - det finns massor av problem som är betydligt värre. Men det muntrar inte upp när man ser knaprade blad eller feta äckellarver, precis.

2008-07-12 @ 15:34:28
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Jag håller med dig!

2008-07-12 @ 15:45:17
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0