Site Meter

Endast slottsträdgårdsmästaren

Lavendeln blommar nu som bäst och fjärilar strömmar till de här vackra lavendelhäckarna och gör att den här delen av trädgården blir ovanligt levande trots att parken nu inte ens har golvläggarna kvar. Endast slottsträdgårdsmästaren finns nu i den här 8 hektar stora parken.  Nu har jag två veckor på mig att göra trädgården perfekt till verksamheten drar igång och jag tar några veckors semester.


Vidjehortensian ´Annabelle´


Till vänster Clematis ´Summer Snow´ (som var helt nedklippt i våras) och rosen Dornröchen. Till höger Clematis ´Södertälje´ och Rosen ´Climing Bonica´


Purpurhortensian har fått besök av rosenmalvan.....


..och jag har börjat det stora sommarjobbet att slå stora ytor med trimmer. Nu är det viktigt att jag inte kör för långa pass utan växlar arbetsuppgifter så att kroppen håller. Det finns fortfarande människor som tror att trädgårdsmästare går omkring med stråhatt och en liten sekatör och piffar till rosorna på dagarna, visslande på Jan Lindblads ´´ I en klosterträdgård´´. Jag gör det också (ingen stråhatt dock) men ibland är jobben lite tuffare.


I morgon tar jag en dag ledigt för att besöka en ostindienfarare.

Lycka till i Italien Ronaldinho
Så har då till slut Milan vunnit kampen om Ronaldinho som nu lämnar Barcelona efter fem år. Nu blir Barcelona en aning gråare och tråkigare men jag kommer nu att följa både Spanska och italienska ligan med stort intresse. Se länken.

Dagens låtar

En rad musikstycken ur olika italienska barock-konserter av Corelli som landat i min mp3-spelare. Märklig känsla att lyssna på det när en dånande grästrimmer jobbar utanför hörselkåporna.

Kommentarer
Postat av: Ramona K

OOOHHH! Lavendelhäcken är fantastiskt fin. Jag ska erkänna jag är rätt så stolt över min egen som nu har c a 6 år på nacken. Enda "nackdel" med min är att vissa plantor är vita. En del var frösådda men de flesta är från sticklingar. Jag älskar att göra små påsar som man stoppar i sovkudden, värmedynor och annat smått av lavendel som jag sedan ger bort MEN då måste jag klippa häcken. Det gör ont. Borde klippa redan nu men förmår inte ta fram "lavendelkniven". Asch, tror inte det påverkar doften så värst mycket. Vi kan njuta ett tag till.

Tack för tipset. Visste inte att man skulle klippa ner Sommar Snow på våren.

Känner mig lite nedstämd. Min Vingad benved håller på dö. Den är 3-4 år gammal. Läste på internet att andra har råkat ut med "sudden death" av vissa grenar - sedan hela växten.

Har du hört talas om problem med denna växt???

Ensam på en sådan fin park - njuuuut!

Ramona K

2008-07-16 @ 19:32:02
Postat av: Lilla B

Så fin lavendeln är. Jag har en endaste planta och den får vistas i en kruka om sommaren och vara nergrävd och väl nerbäddad i växthuset under vintern. Ute fryser lavendel ihjäl här under vintern. Vem gör inte det, förresten?

Ska du titta på självaste skeppet? I så fall är du en lyckans galosch som får titta på Ostindiefararen!Jag följde deras blogg varje dag under seglatsen.

Ha en fin dag!

2008-07-16 @ 19:39:31
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Min vingad benved klippte jag ner helt och hållet i våras då de grövsta grenarna torkade....men det såg jag som naturligt att ta bort de äldsta grenarna. Nu klippte jag ner hela växten eftersom jag ville att alla ny grenar skulle få komma samtidigt och då med full kraft. Den har tagit sig fint och nästa år kommer den absolut att vara fin igen. Hade inte hört talas om att det var problem med den.Lilla B: Jo...den ligger i Norrtälje hamn nu och jag skulle ändå besöka släkten så det passar bra att titta på den.

2008-07-16 @ 20:06:12
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina

Oj, vad fint du har i parken! Till och med malvan var snygg, jag har börjat ta bort mina. Och purpurhortensia! Vilken snygging!

2008-07-16 @ 20:31:14
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Egentligen är jag inten hortensia-människa men videjhortensian och purpurhortensian tycker jag om....och kanske sammetshortensian.

2008-07-17 @ 07:46:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina

Det tog mig flera år att börja gilla hortensia, sammetsvarianten är nästan vackrast tycker jag. Vidjehortensian blir nästan för stor... men den är fin.

2008-07-17 @ 08:04:08
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Vidjehortensian gör sig bäst på håll....den är bra långt bak i en stor plantering. Ett bra blickfång från långt håll är den också. I den senare delen av blomningen blir blommorna nästan groteskt stora. Jag gillar den för att den blommar så länge.

2008-07-17 @ 08:17:13
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0