Site Meter

Vägval

Grönsöö slottspark 2007
15392-1588

Valmöjlighet låter väl positivt, eller hur?

Nu för tiden ´´tvingas´´ vi dock välja inom områden som de flesta av oss inte vet så mycket om. Jag har i alla fall inte någon större koll på vilken elleverantör som passar mig bäst eller vilken leverantör för hemtelefon och mobiltelefon som är billigast eller bäst just för mig.

 

Just när man valt en leverantör så registreras det hos konkurrenterna som kastar sig på oss med erbjudanden som är mycket mer förmånliga än de man just valt. Nu känner jag att jag gjort mina val på de här områdena. Jag har nu bredband, digital-TV och telefoni hos Comhem av den enkla anledningen att jag vill ha allt samlat på samma ställe, skulle de leverera el skulle jag lägga till det också. Att sedan Comhems IP-telefoni inte är lika stabilt som det vanliga telefonnätet bryr jag mig inte så mycket om, flera har frågat vad det är för fel på min telefon....det låter så konstigt. Skulle nu någon ringa från ett annat elbolag eller telefonbolag så lägger jag på luren. Jag har valt färdigt här.

 

Men man väljer ju inom andra områden också, som vem som ska bota min tennisarmbåge t.ex. Det finns nästan oändligt många metoder att följa och själv står man där och har ingen aning om vem som talar sanning eller vem som har de största kunskaperna. Jag har tidigare nämnt kriget mellan den traditionella sjukvården och den alternativa sjukvården. Jag har förstått att här i Sverige så vill de inte närma sig varandra och samarbeta på något sätt. Båda sidor anklagar varandra för att använda fel metoder i stället för att försöka att närma sig varandra en aning i alla fall. Tydligen ska England och flera andra länder runt om i världen ha kommit mycket längre i den här frågan.

Att välja allt man handlar varje dag kan också vara ett problem, ska jag välja Dill-fiskgratängen eller Champinjon & Persiljagratängen? Ska jag välja miljövänliga produkter trots att de många gånger är sämre (tvättmedel och diskmedel t.ex.) och dyrare, svaret på den frågan känns självklart eftersom vi MÅSTE börja tänka på att ändra våra vanor för att rädda vår stackars planet.

 

Ska man byta bil så är det väl bara Volvo-människorna som vet vad de ska välja och när jag nyss köpte TV så fanns det hur många modeller som helst att välja mellan, ska det vara plasma eller LCD? HD eller full-HD? Vilken storlek på skärm ska man ha?. Det hade varit lättare om man valde mellan tre olika modeller och det vore lättare om det bara fanns tre produkter att välja mellan inom alla områden.

 

Att välja regering är inte lätt för de människor som faller för partiledarnas inställsamhet, löften och lögner. Vem kan man lita på?


Hur och var ska man välja att bo? Ibland känner jag att jag borde flytta från den plats där jag bor och trivs på av den anledningen att jag är rädd att bli kvar här. Man borde kanske välja att byta miljö, se nya vyer när man tittar ut genom fönstret eller vandra nya vägar till affären (men jag skulle nog sakna kinesen då). Jag har sagt nu i fem år att jag ska ge Stockholm fem år till sedan ska jag flytta ut. Trots det är jag kvar. Hur ska jag välja här?

 

Att välja växter till sin trädgård är väl däremot ett av de trevligaste valen man gör.

 

Sedan ska man välja om man vill leva som singel eller i par. Man kan också välja om man vill leva i nuet eller om man hela tiden ska längta efter en annan årstid mm.

Eftersom jag blir nervös av alla val jag ska göra så skulle jag vilja ha en Valkonsult som hjälpte mig med alla val, skulle inte det kunna vara en hushållsnära tjänst?


 

Uppdatering:
Kommer just från ICA där jag bl.a. skulle köpa tandkräm. Det stod en annan vilsen man där och stirrade på alla olika sorter. Vi undrade båda varför det fanns så många olika tandkrämer. Jag räknade till 41 olika sorter med ett gäng barntandkrämer inräknat. Förr fanns det Colgate och Pepsodent....möjligen med eller utan fluor. Nu finns det 41 tandkrämer!!

Nu ska jag gå till min husläkare och höra vad han har att säga!

Ha en riktigt trevlig helg!


Kommentarer
Postat av: Matildas fikarum

Vad är det för fel på att bo kvar i Stockhom då? Jag tycker inte man måste hålla på och ändra bara för sakens skull. Om man inte är jättemissnöjd med tillvaron, förstås.

2008-01-18 @ 10:28:07
URL: http://www.mildamatilda.blogs.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Matildas fikarum: Det finns massor av fel på Stockholm men även massor av bra anlednigar att bo här. Men livet är ju inte så långt ändå...man kanske vill ändra sin boplats ibland. Eller vad säger du själv som flyttat hela vägen till Australien? Du har ju verkligen ändrat vyer.

2008-01-18 @ 10:32:58
Postat av: Lilla B

Ha en fin helg, Slottsträdgårdsmästaren.

2008-01-18 @ 14:13:50
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Åsa

Nog kan alla dessa val i tid och otid vara en orsak till att så många i vårt samhälle inte mår särskilt bra.
Många handlar, flyttar och reser bort sin ångest istället för att stanna upp och se vad som egentligen är viktigt och ställa sig frågan- Vad värdesätter jag mest, vad/vilka skulle jag ta med till en öde ö? Det gamla frågan är faktiskt inte helt fel... / Åsa!

2008-01-18 @ 14:16:08
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Ha en fin helg du också Lilla B.

Åsa: Vad/vilka skulle du ta med till en öde ö Åsa?

2008-01-18 @ 15:07:26
Postat av: Åsa!

Jag skulle ta med mig min underbara familj, sen fick det väl bli nåt tråkigt praktiskt så vi inte svälter ihjäl och så nåt så vi kan ta sig därifrån nån gång... Fast sådär himla bråttom behöver jag nog inte ha, bara jag vet att jag kommer hem NÅN gång.
För de som tänker ta med sig chefen på jobbet eller hon i kassan på ICA istället för frun eller mannen gäller det kanske att fundera över sin livssituation...
Ha en go helg, och njut av blåsten som komma ska!

2008-01-18 @ 15:23:24
Postat av: Sten

Tänk istället - vad mycket du INTE behöver välja! Till exempel - vädret - det behöver man ju inte välja, det blir ju det det blir. Högklackat eller inte (filmen) - det behöver du ju inte heller välja. Du är faktiskt väldigt lyckligt lottad!!!

2008-01-18 @ 17:03:27
Postat av: Lilla B

Så sanslös filmsnutt. Kolla in några nya skor inför våren. En
vattenkanna har du väl redan?

2008-01-18 @ 17:04:33
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Kersti

Jag är väldigt trött på att välja det blir liksom inga riktiga val eftersom man inte orkar sätta sig in i allt som man kanske borde. Att inte välja är ju också ett val men då gnager det i en att kanske man skulle ....Just nu håller äldsta dottern på att välja gymnasium. När man ser alla val man har här i Stockholm tänker jag att vi skulle flytta till något litet ställe där utbudet var begränsat. För hur i hela friden ska man kunna ta ställning till allt detta. De är ju dessutom bara 15, 16 år, de som ska välja. Vad vet man om vad man vill då? jag vet ju inte och jag är snart 50.
Trevlig helg önskar jag dig. Hoppas att din husläkare hade något bra att komma med.
En liten tanke till. Hur kan någon tro att vi behöver 41 sorters olika tandkräm att välja på. Det är helt absurt!

2008-01-18 @ 17:33:25
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Ha en skön helg du också.....men jag är inte säker på hur man njuter av blåsten....mer än att sitta inne i värmen och läsa en god bok eller så.

Sten: Det ligger något i det du säger och jag menade inte att gnälla utan bara försöka förklara att våra möjligheter till val ökar hela tiden och jag vet inte om det är så positivt alla gånger. Tror inte jag skulle välja högklackat ens om jag vore kvinna.

Lilla B: Ja vattenkannor har jag och vill jag inte fördärva min kropp ännu mer ska jag nog hålla mig till bekvämare skor.

Kersti: Jag anatar att valmöjligheterna är fler även när man ska välja gymnasium nu för tiden och det är ett viktigt och nästan omöjligt val man gör i den åldern. Nästa gång ska jag kolla hur många olika hårschampon det finns. Trevlig helg!

2008-01-18 @ 18:03:38
Postat av: Anonym

Håller med om att man kan få beslutsångest om det finns för många varor att välja på.
Du får väl smyga runt som Janne Josefsson och kolla köttfärs m.m. :)
Jag led med mannekängen på bilden, hon kunde ju brutit benen. Tappade själv en stilettklack på 12 centimeter i ungdomen och fick bryta av den andra också för att kunna gå hem. Inte roligt.
Hr inga problem när det gäller val av bil eftersom jag är Toyotafantast och skulle aldrig välja
något annat märke.
Ha en bra helg och lycka till med armen.
Hälsn. Eivor (väntar på storm i natt 25 m/sek är utlovat) Underbart. Strömmen går väl också här i "vildmarken".

2008-01-18 @ 19:07:21
Postat av: Karin A

Ja det är sannerligen inte lätt! Men som du skriver finns det en hel del positiva val också. Fast det är rätt svårt att välja växter. Det finns så mycket jag vill ha åtminstone. :) Trevlig helg!

2008-01-18 @ 19:25:19
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Eivor

PS. Skall Du inte gå på Älvsjömässan?
Min svärson var uppe där i veckan och byggde upp en monter för trädårdsdesign för ett företag.
Där är över 50 olika utställare, så där kan man tala om utbud. DS
Eivor igen

2008-01-18 @ 19:53:35
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: Nordiska trädgårdar på Älvsjömässan börjar 10 april så det var tidigt att börja bygga monter nu?
Ha en trevlig helg och håll i hatten i morgon!

Karin A: Jo men att välja mellan något vackert som man tycker om är skillnad mot el- eller telefonbolag. Trevlig helg till dig också.

2008-01-18 @ 20:22:01
Postat av: Eivor

Nej, denna mässan heter La vie en rose och är denna helgen. Jag tror det var i Älvsjö nära Stockholm.
Äger ingen hatt :)
Eivor

2008-01-18 @ 21:05:53
Postat av: Inger

Är det inte ett typiskt i-landsproblem, att ha så många valmöjligheter så det blir till ångest i vardagen...!? Eller ett problem för oss nutidsmänniskor, som egentligen borde leva närmare naturen och inte ha så många valmöjligheter. Intressant fråga o fundera lite på!

2008-01-18 @ 21:57:53
Postat av: Ronja

Hahaha. Ja, just de vårskorna klarar jag mig utan... :)

2008-01-18 @ 22:14:11
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: Aha...det är Formex-mässan.

Inger: Ja jag blir sugen att se min favoritfilm ´´Gubben i stugan igen´´
han visste hur man levde nära naturen. Tror att jag ska skaffa mig en stuga i skogen och bli en annan gubbe i stuga.

Ronja: Inga trädgårdsskor direkt!

2008-01-18 @ 22:29:17
Postat av: Eivor

Så hette den nog. Jag vet att det var i Stockholmstrakten i all fall. Är dålig på namnen där.
Tycker man inte om mörker, så skall man nog inte bo i skogen. Här är kolsvart hela hösten och vintern. Skulle jag välja helt ärligt, så blev det liten lägenhet i sta´n och kolonistuga vid havet. :)Lagom trädgård att sköta.
Så alla har olika drömmar och mål.
Hälsn. Eivor

2008-01-18 @ 22:50:07
Postat av: Anonym

Jovisst, jag flyttade nog av liknande skäl. Ville pröva på något annat, men vad jag tyckte mig läsa in i din text var den där vaga, allmänna tanken att man någon gång i sitt liv måste fly Stockholm för något bättre och mer riktigt. En känsla som är svårdefinierbar, faktiskt. Precis som många andra känner, är jag säker på, runt om i landet. Man vill bort! Bara för sakens skull. Precis som om målet skulle vara bättre än startpunkten. Så frågan var nog ställd till mig själv lika mycket som till dig, för jag har ofta funderat på det där. Vad som driver en bort. Är det nomaden inom människan?

2008-01-19 @ 04:58:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: Är det omöjligt att låta dina drömmar gå i uppfyllelse?

Matildas fikarum väl? : Det handlar nog om flera olika anledningar att man vill bort ibland, ska jag vara ärlig har jag aldrig på riktigt allvar funderat på att flytta från den här stan. Det har diskuterats de senaste åren och en period i höstas var jag inne på att flytta till Vaxholm. Men det måste nog vara av en riktigt stark anledning om man ska börja hämta banankartonger hos kinesen.

2008-01-19 @ 09:22:36
Postat av: Londongirl

Oj oj ...min man som just nu står i köket och fixar frukost undrar vad jag skrattar så hejdlöst åt. Och jag svarar att det är åt "den där Slottsträdgårdsmästarens inlägg på hans blogg" :))

Känner igen mig så i dina tankar om val. Går precis i såna funderingar. Ska vi lämna gröna förorten och flytta tillbaka till stan igen? Vem ska operera min häl? För att inte tala om elbolag.....rena rama djungeln!

Men stort tack för de här skratten!! Jag ska nog inte ha såna där skor i alla fall. Det funkar inte på hundpromenaderna på Djurgårdens stigar.
Trevlig helg!

2008-01-19 @ 09:36:04
URL: http://tankevagor.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Londongirl: Ja visst skulle man behöva hjälp med valen ibland. Men har man en partner kan man ju i alla fall diskutera fram ett ett eventuellt beslut.
Jag skrattar mest åt männen i studion som brister fullständigt. Ha en fin helg själv!

2008-01-19 @ 09:59:06
Postat av: Katarina

Mmmm, håller med dig, det roligaste är att se hur de skrattar så de nästan ramlar av stolarna.
I vanliga fall sitter de väl där och är allvarliga och pratar om viktiga saker...

2008-01-19 @ 10:37:51
Postat av: Eivor

Ingenting är väl omöjligt om viljan finns, men ibland måste man kompromissa. Särskilt när man har barn som fortfarande bor hemma.
Min väninna har köpt en kolonistuga i Göteborg och jag blev förvånad att det var så stor tomt och så rymligt i stugan. Det finns olika alternativ i Gbg, men det är bara säsongsboende.
Väldigt gulligt är det.
Hälsn. Eivor (ännu inget strömavbrott här, men det blåser friskt)

2008-01-19 @ 14:43:26
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Det är underbart att se glada nyheter ibland....även om den stackars modellen inte tyckte att det var speciellt glatt.

Eivor: Har man barn med kompisar så är det såklart svårare att röra på sig.

2008-01-19 @ 18:16:00
Postat av: Eivor

Barn och barn.. hon är 23 år, men andra dottern bor på andra sidan sjön, så det är inte alltid så lätt att bara flytta.
Trevlig bok om Stockholm i Ditt andra inlägg. Den var slut på Bokus för tillfället. Jag handlar alltid där eller Adlibris..
Hannele har en motsvarande presentation i Göteborg.
Kungsängsliljan är fin också.
Hälsn. Eivor

2008-01-19 @ 23:55:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0