Site Meter

Den perfekta vandringen

 
 
20 januari 2008
 
 
Vandring 25 - Solna Strandväg i boken som jag tidigare presenterade var långt ifrån den perfekta vandringen. Jag tog tunnelbanan till Sankt Eriksplan och gick Rörstrandsgatan fram, den här gatan är en av Stockholms trevligaste gator tycker jag, massor av små mysiga restauranger, små butiker och en skön atmosfär.
Nedanför ligger det vita Karlbergs slott som är ganska stramt men vackert. Karlbergskanalen nedanför slottet grävdes på 1830-talet och här börjar vandringen (alltså inte i kanalen men utefter) bort mot Solna och Sundbyberg.
 
 

15392-159415392-1593
 
 
 
Den perfekta vandringen
Jag har vissa krav om vandring ska vara perfekt eller i alla fall bra. För det första så måste man få antingen några naturupplevelser eller kulturella upplevelser efter vägen. Vandringen behöver nödvändigtvis inte gå efter stränder, en vacker lövskog kan vara lika skön att vandra i, eller där det finns gammal vacker bebyggelse eller vacker utsikt.

Jag har svårt när det dyker upp byggnader från 60-talet och framåt, jag trivs bäst i äldre miljöer och det gör ingenting om det ligger något mysigt café efter vägen. Det bör absolut inte vara för mycket folk under vandringen som idag, det kändes som man stod i kö på vissa ställen. Bäst är det när man möter någon då och då eller när man är helt själv, man bör kanske då inte ge sig ut en solig söndag.
När jag börjar jobba igen så får mina vandringar ske på kvällstid. Sedan får det absolut inte vara asfalt där man går, som det var idag. Gångarna bör vara av fint packat grus eller helst naturstig med packad jord (om det inte är blött).
Dagens vandring gick efter stränder hela tiden men trots det så föll jag inte alls för den här Solnavandringen. På andra sidan sjön låg min hemby och där har jag en helt annan känsla. Jag gick fem kilometer bort till Sundbyberg och tog därifrån tunnelbanan hem igen.

Förra veckan gick jag runt sjön Trekanten vid Liljeholmen men det var så oerhört fula omgivningar och vyer så där trivdes jag inte alls. Fotografierna därifrån raderades snabbt när jag kom hem.

Kommentarer
Postat av: Lilla B

Lite avundsjuk läser jag hur du kan välja massor av vandringsvägar, tassa in på mysiga caféer eller små restauranger. Här i skogsbygden är det skogsväg eller byväg att välja på. Och förhoppningen att inte bli påsprungen av en älg eller uppäten av nån galen hund.
Men när sommarkvällarna kommer är skogsvandringen fin.Något att se fram emot.
Fortsätt att skriva om vandringarna
- det är roligt att läsa!

2008-01-21 @ 07:01:51
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Jag vandrar lika gärna i skog och i annan natur även om det passar bättre vå-sommar-höst. Kul att du gillar vandrarinläggen. Det är ju inte så mycket trädgård nu. Väntar in två trädgårdsmässor här i Stockholm framöver.

2008-01-21 @ 08:14:38
Postat av: Kersti

Vi vandrade runt Flatensjön igår. Definitivt inga fula hus men ganska många människor och hundar. Ändå gott om plats och mjuka skogsstigar under fötterna, ingen asfalt alls. Kluckande vågor och så går man igenom ett kolonistugeområde. Nu vilar trädgårdarna men på vår, sommar och höst är det otroligt vackert att promenera där och kika in i dem på alla fina växter. Ungefär 6 km gick vi i rask takt. Mestadels i solsken. Man kan ta tunnelbanan till skapnäck och gå därifrån eller så bussen till Orhem eller Tyresöbussarna och gå av vid Flatenbadet.

2008-01-21 @ 08:24:33
URL: http://plommenad.blogg.se
Postat av: Kersti

Jo just det. Jag har faktiskt varit på bal på Karlbergs slott. Flott värre, men det var väldigt länge sedan. Jag minns att två nyblivna officerare gjorde sin entré i värsta Bondstil. Nämligen nedhoppande från ett flygplan. De klev ur overallerna och vips så stod de där i mässdräkt.

2008-01-21 @ 08:28:06
URL: http://www.plommenad.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Flaten runt är vandring 52 i boken och där har jag aldrig vandrat men planerar att göra det i vår. Bal på Karlsbergs slott låter stort.

2008-01-21 @ 08:48:28
Postat av: Ronja

Jag håller med dig om mycket av det du skriver som kriterier för den perfekta vandringen. Speciellt det där med att det inte får vara för mycket folk. Synd att det inte var en lyckträff, men du hade ju i alla fall vackert väder... ;)

2008-01-22 @ 09:04:59
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Ja man får prova sig fram till sina favoritvandringar.

2008-01-22 @ 11:24:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0