Site Meter

Sommarljus - Gaura lindheimeriDen här gillar jag, inte så vräkig och färgstark som de flesta sommarblommor men passar utmärkt tillsammans med andra annueller men även i perennplanteringar som vävarväxt. På bilden nedan växter de tillsammans med femtunga på en bro vid Årstaviken. Jag har själv aldrig provat den men jag ska absolut så den nästa vår. Man kan ha den både i urnor, lådor och som rabattväxt och är en bra snittblomma till slottets buketter.

Den växer vild i Nordamerika och blir ca en meter hög. Sommarljuset blommar med sina vita/rosa blommor i juli till september och vill ha ganska lätt och väldränerad jord i vindskyddade lägen.  Den är lättskött och vid plantering i rabatter bör planteringsavståndet vara 40-50 cm.
Man kan välja mellan soreterna ´´The Bride´´ som blir 1 meter hög och ´´Summer Breeze´´ som blir något högre och ska även vara härdigare vilket gör att de kan övervintra utomhus och då bli upp till 1,5 meter hög året därpå.
´Ruby Ruby´ är ljust röd och mycket vacker.
Kommentarer
Postat av: Kersti

Så det är så den heter. Jag har cyklat förbi och undrat dels vad det är för blommor och dels vem som planterat dem där.

2008-08-14 @ 21:59:49
URL: http:/http://plommenad.blogg.se
Postat av: Trolda

Väldigt vacker! Och tack för vackra Västkustbilder! Förstår att du haft en härlig resa =DTrolda - godkväll!

2008-08-14 @ 22:11:21
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Ronja

Gissa om jag tycker om den...? :) Ja, självklart! En favorit även här. Hade den tillsammans med ett lågt skirt gräs tidigare och då såg det ut som om det svävade små fjärilar i grästuvorna.

Jag har läst att de är perenna, men jag vet inte vilken härdighet de har. Jag har i alla fått upp en övervintrare eller eventuellt en frösådding i år. Den får stå kvar i rabatten så får vi se hur det blir nästa år.

2008-08-14 @ 22:22:08
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Ja det är en vacker bro med alla blommorna.Trolda: Ja det var en fin resa.Ronja: Aha...så den går att övervintra ute...låter bra men då krävs nog att vi har milda vintrar även i fortsättningen.

2008-08-14 @ 22:44:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Dagens växt var en höjdarbild!! Vad fotar du med för kamera??

2008-08-15 @ 21:08:42
URL: http://rebeckasadbom.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Rebecka: Panasonic Lumix DMC-TZ5

2008-08-15 @ 22:43:13
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Eva

Jag är så glad att jag läste din blogg i dag (vilket jag ju alltid gör) och på så sätt fick löst ett namnmysterium. Gaura lindheimeri "Sommarljus" heter alltså den blomma jag sett ett par år och inte vetat namnet på. Den ska definitivt finnas i några av mina krukor nästa säsong! "The Bride" kommer att bli perfekt tillsammans med femtungor i mina urnor vid trappan..2009-09-13 @ 16:00:40
URL: http://skogseva.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0