Site Meter

Silkesnäva - Geranium cinereum 'Laurence Flatman'



Den här nävan är en korsning mellan silkesnäva (Geranium cinerum) och silvernäva (Geranium argenteum) och den rena arten av cinereum härstammar från Pyrenéerna. Ibland kallas Geranium cinerum för Jordnävaoch ibland Silkesnäva (det gäller även Ballerina) och som vanligt är det dålig ordning på just geraniumarter och sortnamn. Det händer ganska ofta att det först kommer fram en geranium-hybrid som senare hamnar i en art.

När jag köpte Laurence Flatman 1998 till parken så gick den under namnet geranium-hybrid och nu har den alltså hamnat som geranium cinereumsort. Den är vacker och blommar rikligt från den lilla plantan, rosa blommor med mörkt, nästan svartlila mittparti. Passar bra i stenparti eller som kantväxt och den blommar i juni-september.
Höjd: 20 cm. Läge: sol. Planteringsavstånd: c/c 20 cm.
En annan och kanske mer känd silkesnäva är Geranium cinereum ´Ballerina´ som har något ljusare blommor.



Larurece Flatman är en riktig överlevare. På den plats den sitter hos oss har den ibland försvunnit och jag har trott att den dött och lämnat oss men så dyker den upp igen och blommar som om inget hänt. Nävor har ju en förmåga att bilda plantor bara av en liten rotbit.
Just nu har jag bara två ynkliga små plantor av den men jag ska ta hand om den ordentligt nu och försöka föröka den för jag tycker om den här nävan.

Register för Dagens växt
.

Kommentarer
Postat av: Madde

Tack för krya på dig häldningen! Den värmde! Tack också för att du förgyller med alla dina fotografier. Vilken inspiration! Kram!

2008-08-16 @ 11:06:34
URL: http://sokratess.blogg.se/
Postat av: Kersti

Vilken fin liten näva. Kanske den skulle kunna överleva i vår varma soliga rabatt på framsidan av huset. Det skulle behövas något där som blommar i slutet av sommaren.

2008-08-16 @ 15:04:38
URL: http:/http://plommenad.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Madde: Värme är alltid bra.



Kersti: Då tror jag den här skulle passa bra hos dig.

2008-08-16 @ 21:13:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Tesseract

Jag har haft denna näva och hela plantan bara försvann efter den första blomningen på tidiga sommaren. Efter att ha läst på lite förstår jag nu att den snarast är att betrakta som en stenpartiväxt, dvs den vill ha mycket väldränerat.

Annars fick jag lite hopp när jag läste ovanstående om att den kommer tillbaka nästa sommar.

2011-02-08 @ 20:32:31
URL: http://tesseractingtheworld.blogspot.com/
Postat av: Hillevi

Såg den på trädgårdsmässan i Umeå, hur härdig är den i Skellefteå, vid kustbandet i V-botten, jag tycker den är fin och skulle vilja plantera den :)

2012-05-21 @ 22:36:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0