Site Meter

Sammetshortensia - Hydrangea aspera sargentiana



Den här märkliga hortensian fanns i parken då jag kom hit 1998 och jag hade då aldrig använt den i några trädgårdar. Lite misstänksam gick jag och sneglade på den under det första året och när de stora, upp till 15 cm breda blommorna slog ut i juli-aug. så var det bara att inse att den den här busken var riktigt fin. Blommorna liknar ju ingenting annat man sett och de ludna bladen kan bli upp till 35 cm långa. Sammetshortensian blir ungefär tre meter  hög om den får växa utan beskärning. Den vill ha fuktighetshållande jord som ska vara kemiskt sur, ungefär lika jord som rhododendron trivs i. Rotsystemet är ytligt så att man får vattna ordentligt vid torka. Den tål att beskäras hårt och blommar ännu rikligare efter en sådan beskärning.

Den här hortensian är inte så härdig, zon 2 eller Stockholmsområdet är maxgräns norrut och även i zon 2 bör den stå ganska skyddat. I vilt tillstånd i Kina (där den härstammar från) växer den som undervegetation på lite skuggiga platser och vill absolut inte ha stark sol, då bladen blir brända och fula. Det finns ett riktigt stort exemplar i Göteborgs botaniska och vid kungens Solliden på Öland står också några stycken. Tyvärr dog vår vackra sammetshortensia under de stränga vintrarna 2009-2010.
 



Google

Kommentarer
Postat av: gittan

Den är verkligen vacker. Borde kanske kunna trivas under mitt Valnötsträd? Skugga halva dagen, räcker det? En växt som har det svårt med solen är ju Rodgersian, den bränns ju allt som oftast / gittan

2008-08-28 @ 08:32:29
URL: http://gittans.tradgardsblogg.se
Postat av: johanna a.k.a sericea

Den på Göteborgs Botan är en av mina favoriter. bladen är så stora o ludna och blommorna har en fin dämpad färg.

2008-08-28 @ 14:42:35
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

gittan: Bara inte den blir för mycket solbelyst...bladen blir som sagt inte så fina då.



johanna a.k.a sericea: Visst är den fin....

2008-08-28 @ 19:37:32
Postat av: Ellika

Hej!
Vi har två stora sammetshortensior vid vår entré och jag undrar om ni kan tipsa om när på året de bäst beskärs? Är det på senhösten, efter blomning eller kanske tidig vårvinter innan bladen börjar komma?
Mvh, Ellika

2023-05-08 @ 22:27:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0