Site Meter

Rosa ´Bonica 82´


Många tycker nog att Bonica 82 är lite för rosa och lite för romantisk och kanske är det så men jag ser massor av fördelar med den här rosen. Första gången jag såg Bonica 82 var i Visby botaniska men där är de nu utbytta mot en snarlik ros som är döpt till Wisby (klicka på bilden till vänster).

Bonicas blommor är halvfyllda och laxrosa men de skiftar senare till en ljusare rosa färg vilket gör att en plantering med Bonica 82 blir vackert skiftande i olika rosa nyanser. Blommorna doftar tyvärr ingenting men blommar oerhört rikligt, bladen är friskt mörkgröna. Det här är en av  få rosor som jag träffat på som inte får några bladsjukdomar alls...inte hos oss i slottsparken i alla fall. I sällsynta fall kan den dock få angrepp av den besvärliga svartfäckssjukan.1999 planterade jag 42 st. i slottsparken och några få har jag fått byta ut, annars verkar de trivas riktigt bra. De får brunnen kogödsel vår och höst och lite Chrysan eller Algomin ett par gånger under växtsäsongen.


Bonica blommar oavbrutet från juni till november, i slottsparken är det den sista rosen som blommar, den kämpar genom kalla nätter och ofta ser man den med lite snö på sig. Tyvärr så jobbar våra rådjur och harar hårt med att äta upp alla knoppar  av Bonica de kommer åt vilket gör att jag stänger in dem under juli månad då verksamheten är stängd hos oss.

Bonica 82 är framtagen av Rosa sempervirens, ´Mlle Marthe Carron´ och ´Picasso´ och den ska inte förväxlas med ´Bonica´ som 1958 kom från samma plats i Frankrike, nämnligen Meilland. 82:an blir 40-70 cm hög och växer ganska buskigt och brett. Den är mycket härdig och klarar sig långt norrut och växer på egen rot vilket gör att den inte är så ömtålig som okulerade rosor. Egentligen skulle jag kunna ta gräsklipparen och klippa ner allt till marken och de skulle växa upp fint igen. Bonica gör sig bäst om man har dem i grupp i planteringar då den skiftande rosa färgen kommer till sin rätt. Om man klipper ner de överblommade grenarna ner till marken så stimulerar man den att växa till sig igen och blomma vidare.
I Lars-Åke Gustavssons rosenbibel ´´Rosor för Nordiska trädgårdar´´  skriver han om beskärning av Bonica 82. ´´Kan beskäras med häcksax och slåttermaskin´´.
Den säljs också som klätterros under namnet ´Climbing Bonica´ och jag provar den i parken i år.

Uppdaterat
Efter kommentarerna måste jag försvara den här rosen lite. Det är ingen drömros som man planterar i en liten trädgård bland andra rosor och perenner...tycker jag. Man ska tänka på att detta är polyantharosor, alltså rabattrosor som helst ska planteras i mängd för att ge effekt. Här är det inte doften som prioriteras utan just masseffekten som ska få folk att reagera. Visst används den i kummunala parker mm. men då den har funnits i Sveriges vackraste botaniska trädgård så borde den ha en skönhet som är värdefull på något vis. Hos oss är den uppskattad och vi tar in den som snitt och den blir mycket vacker i buketter.
Oj...vad jag reagerade på kritik mot Bonican märker jag.....ville bara försvara varför den tagits fram och blivit så uppskattad. Men....det är alltid roligt med diskussioner i inläggen.....
 


Användarnas ord om Bonica här.

Register för Dagens växt
.

Kommentarer
Postat av: Londongirl

Åh vad roligt att du skriver om den här! Jag har nämligen köpt en och planterat ute på ön. Ångrar att jag bara köpte en. Men vi får hoppas att den kommer att trivas. :-)

2008-08-06 @ 13:30:29
URL: http://tankevagor.blogspot.com
Postat av: Katarina

Mina förra kolonigrannar satte en Bonica och var mycket förtjusta. Men rosor utan doft...är som kärlek utan kyssar...

2008-08-06 @ 13:48:28
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Ramona K

Håller med Katarina - rosor utan doft vill jag egentligen inte ha i trädgården. Har dock inte hjärta att gräva upp två doftlösa rosor som blommar så snällt när de flesta doftande skönheterna har gjort sitt. En tror jag är Bonica. Blev populär för ca 10 år sedan? Samtidigt som "The Fairy"? Landskapsrosorna kallades dem för om jag minns rätt. Användes mycket till motorvägsplanteringar. Många gläds nog åt dem fortfarande.

Ramona K

2008-08-06 @ 14:03:56
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Londongirl: Om den trivs kan du köpa fler kanske?



Katarina: Kärlek är väl gott nog?



Ramona K: The Fairy är en hemsk ros och kommer inte i närheten av Bonicas vackra färgskiftande hav av rosor.

2008-08-06 @ 14:30:53
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ruben

Trodde du hade tagit blogg-semester, så jag har inte varit inne på ett tag, så dröm om min förvåning! Fullmatad intill bristningsgränsen med intressanta inlägg! Som vanligt, kanske jag skulle tillägga! En riktig högtidsstund blev det!

2008-08-06 @ 15:05:47
URL: http://ruben.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ruben: Jag bloggar...alltså finns jag!

2008-08-06 @ 15:36:08
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ronja

Den är fin, Bonica '82. Jag har ingen själv än, men använde den i en av mina skoluppgifter, tillsammans med lavendel. Funderar nu när jag ser den här hos dig om den inte blir lite för "skrikigt" rosa för att passa med lavendel, men i planteringsförslaget såg det himla tjusigt ut! :)

Kram!

2008-08-06 @ 15:39:29
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Håller med dig om att samspelet med lavendel är lite vågat...jag har iof haft nepeta tillsammans med den tidigare och i år har jag sått snokört inne bland rosorna som sticker upp lite här och där...eftersom snokörten också skiftar i olika nyanser med sin blå färg så blev det riktigt bra...fick ingen riktigt bra bild av dem men jag ska försöka fota igen när jag börjar jobba.

2008-08-06 @ 15:59:13
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: kj

Köpte en förra året och ångrar skarpt att det bara var en. Blommade så att den storknade alla grenar låg på backen på grund av tyngden av alla blommor så var tvungen att sätta spjälor på hela busken.

Det var så vackert!

2009-05-29 @ 19:04:28
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

kj: Vad bra..då får du handla fler!

2009-05-29 @ 19:22:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Gunnel

Beställde Bonica 82 på Odla.nu för de har just ett bra erbjudande om bla denna rosen. Imorgon ska jag hämta de rosor jag valde på posten och se hur stora de är. Märkligt vad rosor kan klara mycket i denna väg.

Tack för härliga tips och inspiration!

2009-10-07 @ 00:33:07
URL: http://gunnelsliv.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Gunnel: Önskar dig lycka till med den vackra rosen.

2009-10-07 @ 09:00:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0