Site Meter

Inte som alla andra

Jag besökte antroposoferna i Järna igen, eller deras trädgård rättare sagt. Som vanligt var det skönt att vandra i trädgården ner mot Järnaviken och att få känna det där välbehövliga lugnet nu den här årstiden då allt ska göras och helst allt på en gång. Det som slog mig när jag gick här var att antroposoferna har bestämt att inte ha sin trädgård på ett traditionellt sätt...och vem trodde det? Men ibland känns det som om de måste göra allt på ett annorlunda sätt....även om det strider mot sunt förnuft, eller det kanske inte finns något som kallas sunt förnuft, här.  Så mycket nytänkande finns här att det verkar som om man lämnat det mesta av traditionellt tänkande bakom sig.

Den här granhäcken tog det några år innan jag började tycka om. Nu älskar jag den, så befriande annorlunda!
15392-2044
Inte bygger man en rak brygga ut i dammen här inte....
15392-2040
Här blir jag dock lite fundersam. Jag vill ju att växter ska få växa så naturligt som möjligt. På bilden till höger har de bundit samman buskarnas grenar till ett enda virrvarr.
15392-204215392-2046
Runt alla fruktträden som planterades på 1920-talet har man grävt fram fri jord för att rötterna ska må bra, få rikligt med syre och att maskar mm ska få jobba här. Man har även hjälpt rötterna att nå djupt genom att gräva och blanda i sand i lerjorden som också stimulerar rotutvecklingen. De säger att ´´äpplenas kvalitet är beroende av hur rötterna mår, de behöver också andas, därför gäller det att bjuda in många medarbetare: maskar, tusenfotingar, larver och andra smådjur som gräver gångar genom jorden´´.
15392-2039

Kommentarer
Postat av: matte

jag gillar att de gör annorlunda.. fast det där grentrasslet.. nja.. ser mest kvarglömt ut. Spången ut till bänken var kul.. man får inte ha bråttom ut och sätta sig - kanske det som är tanken.

2008-04-24 @ 13:57:47
URL: http://femtinio.blogg.se
Postat av: Thomas H

Har ju senaste tiden själv besökt trädgården vid flera tillfällen, eftersom jag passerar här varje dag. Kanske är det så att mötet med det okonventionella i bästa fall kan verka väckande, locka fram något kärnfullt, som jag själv har förbisett tidigare. Ditt vakna öga såg t.ex. bryggkonstruktionen ur en annan synvinkel än min egen, vilket tillförde något lekfullt och vitalt. Själv drunknade jag i vattenspeglingarna. Tycker din betraktelse och val av motiv från besöket är väldigt intressanta.

2008-04-24 @ 23:08:07
URL: http://thomasmedh.blogspot.com
Postat av: Gröna Katarina

Bra ideér i Järna men det där med äppelträdsgrävningen....njaaaa. Känns mera som om nån har jäkligt liiiite att göra? Vill dom ha syregenomströmmning kan jag ju låna ut.. nej dom kan FÅ en prima åkersork av mig. Då blir jorden GARANTERAT genomluftad! Ha en fortsatt bra dag!/Katarina

2008-04-25 @ 12:50:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0