Site Meter

Beskärning av klematis

Det brukar alltid bli besvärligt då man ska börja förklara hur klematis ska beskäras och vilka som tillhör de olika grupperna. Jag tar mig friheten att helt skriva av ett faktablad som Plantagen gett ut (får man det om man uppger att det är från Plantagen? Jag länkar till deras hemsida också).

Blomningstid vår - försommar (grupp 1)
Blomknoppar bildas året innan blomning (dvs blommar på fjolårsskott)
Beskärning
Klipp bort döda grenar på våren innan blomning. Ev. lätt putsning/gallring efter blomningen. Då kan nya knoppar bildas under resten av sommaren. Ta bort skadade, fula grenar (döda eller torra) eller om det blivit för tätt.
På väldigt kraftiga plantor kan hela rankor klippas av vid marken.

I gruppen ingår
Clematis alpina
Clematis chiisanensis
Clematis macropetala
Clematis montana
Clematis sibirica
och namnsorter av dessa.
______________________________________________________________________________________

Blomningstid vår/försommar och augusti-september (grupp 2)

Blommar både på knoppar som bildats året innan (försommarblomning) och på knoppar som bildats under innevarande sommar (höstblomning)

Beskärning
Ev. lätt putsning/gallring efter den första blomningen (=döda, torra grenar). En total beskärning tidigt på våren gör att försommarblomningen uteblir.

I gruppen ingår
Många storblommiga sorter
Dr Ruppel
Edith
Lazurstern
Mme le Coultre
Miss Bateman
Nelly Moser
Snow Queen
The President
Vino
Vyvyan Pennell m.fl.
______________________________________________________________________________________

Blomningstid högsommar - höst (grupp 3)

Blommar på knoppar som bildas under innevarande sommar.

Beskärning

Beskärs helt ned till ca 20-50 cm ovan mark tidigt på våren innan tillväxten börjat, alt. hösten innan.

I gruppen ingår
Clematis viticella
Clematis flammula
Clematis texensis
Clematis orientalis
Clematis tangutica
Clematis vitalba
och namnsorter av dessa.
Många storblommiga sorter, t.ex.
Cardinal
Comtesse de Bouchaud
Hagley Hybrid
Huldine
Jackmanii
Niobe
Rouge Cardinal
Ville de Lyon m.fl.

Kommentarer
Postat av: syren

Bra blogg!

2008-04-06 @ 20:15:58
URL: http://www.metrobloggen.se/abc
Postat av: Karin A

Det där faktabladet har jag också! Börjar nästan bli försent med klippningen nu...och jag som inte är hemma och kan klippa mina klematis. Härliga bilder på Summersnow!

Tack igen för tipset om Historisk vår. Vilken utställning! Bilder kommer senare i veckan.

2008-04-06 @ 20:22:17
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

syren: Tackar!

Karin A: Jo jag vet, jag borde lagt ut det tidigare men vårt land är ju långt och visst kan man fortfarande klippa ner klematis på många håll. Ser fram mot dina bilder från Historisk vår.

2008-04-06 @ 20:38:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lotta

Klurade faktiskt lite på min Alpclematis som jag inte klippte i fjol och nu har den ju satt knopp. Den är gles nedtill men då kan jag ta lite efter blomningen. Tack för goda råd 8`)

2008-04-06 @ 21:19:08
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se/
Postat av: matte

ständigt samma krux med clematis, gäller bara att veta vad det är för sort man har :)

2008-04-06 @ 21:45:27
URL: http://femtinio.blogg.se
Postat av: Claus

Tack, informationen kommer som på beställning. Jag har tänkt beskära min Summer Snow ( och andra) den här veckan. Känns som jag ligger steget efter. Vad händer om man beskär försent?

2008-04-06 @ 23:08:39
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Ulrika

Clematis hör till mina favoriter, men jag har nästan gett upp. I alla böcker, tidningar och hos grannarna, ja hos alla andra, är de så fina, men jag lyckas inte få dem att trivas hos mig. Okay summersnow var fin förra sommaren, men de andra blir bara enstaka rankor med enstaka blommor. Inte alls det där massiva prunkande!
Ofta vissnar de ner efter att de kommit igång och då fick jag veta att det berodde på att rotsystemet var för litet och inte orkade försörja plantan. Köpte en ny "red pearl" och klippte ner den efter hand under de två första åren för att stimulera rottillväxt istället. Förra sommaren släppte jag upp den första gången. Tja klent resultat. Tre rankor varav en vissnade när den nått en meter. Kanske sex blommor totalt.
Min alpina har problem med klematisstekeln, men den har jag i alla fall lärt mig att hantera genom att vara noga i början och klippa bort alla rankor med "vårtor". Och den är ju i och för sig tålig. Kommer alltid igen hur mkt jag än klipper. Men de storblommiga är tydligen inget för mig...

2008-04-07 @ 11:20:33
Postat av: Anonym

Vad???? Länkar du till Plantagen. Då måste du ha sovit dåligt i natt också! Jäkla koltrastar! /Ruben

2008-04-07 @ 13:17:04
URL: http://ruben.tradgardsblogg.se
Postat av: Gunvor

Råkade skriva min "beskärningskommentar" under dagens växt, som ju också var en helt underbar Klematis. Den som ev är intresserad av hur steklar bekämpas i min trädgård, kan ju kolla den kommentaren.
Om slottsträdgårdsmästaren eller någon annan har bättre tips, så mottages de gärna.

2008-04-07 @ 16:08:05
Postat av: Ulrika

Gunvor: Jag fick rådet att på hösten och ev tidigt på våren vattna under plantan med pyretrumpreparat 3 ggr starkare än anvisningen på förpackningen. Skadedjurets livscykel skulle på det viset brytas. Jag har inte testat själv. Jag tycker det räcker att klippa när vårtorna syns och det har hjälpt. bara enstaka larver som jag handplockat efter det.

2008-04-07 @ 17:00:08
Postat av: Parkarbetaren

Jag måste hitta en fin vit och en ljusrosa klematis i grupp tre. Har slottsträdgårdsmästaren något tips?

2008-04-07 @ 17:51:28
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Vet inte hur långt våren kommit hos dig men jag beskär min Summer Snow i morgon. När växterna börjat växa ska man inte beskära någonting.

Ulrika: Det är inte helt lätt med clematis...jag lyckas inte alltid själv, viktigt är att ha någon lägre växt vid basen som skuggar.

Gunvor: Se Ulrikas svar....

Parkarbetaren: Huldine är helt underbar!

2008-04-07 @ 19:31:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Jodå, jag har skuggande växter vid basen och sand kring rothalsen för att undvika svampangrepp. Vad hjälper det. För lite gödning? Vad gödslar du med? Jag har använt benmjöl.

2008-04-07 @ 20:50:48
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulrika: Jag har använt välbrunnen kogödsel men funderar på att testa med hönsgödsel som Hannu föreslår för att få fart på dåligt växande clematis. Visserligen kanske de då mest växer och att blomningen blir svag under tiden de växer till sig. Efter det tror jag inte att man ska använda för mycket kväverikt gödsel. Jag kanske skulle ha testat Rockdust...

2008-04-07 @ 21:27:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Hönsgödsel är säkert bra. Alla mina växter får det ständigt i små doser från fritt sprättande höns, som även har vänligheten att mylla ner skiten.
Av denna anledning vill jag nog inte pröva rådet med pyretrumgift på marken. Jag ska ju äta äggen.
Men tack ändå.

2008-04-08 @ 08:58:20
Postat av: yrsa

nu vet jag ju inte om du alls ser att vad jag skriver eftersom senaste inläggg är 2008?- men funderar mej gråhårig.... skall jag bege mej ut i de lårhöga drivorna och söka fram clematisarna som sku behöva klippas i mars? vet attt jag gjorde det i förra åras men då hade vi inte såååna drivor som nu-kände mej ändå grymt tokig när jag stod där i drivorna o kapade av dem- de som skulle klippas- fick säka fram beskrivningslappen också under snön..

men allt blommade som det skulle på sommaren- hur blir det nu om de inte klipps? drömde om dej i natt-- du hade börjat sälja tyg på bloggen- köpte flera meter till handdukar. vad sägs om den affärsideen?

2010-03-08 @ 08:53:19
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

yrsa: Jo jag ser alla kommentarer i bloggprogrammet. Det kanske var en ny idé att börja sälja tyg på bloggen. Ska fundera på det...

Nej du får vänta med beskärningen...ingen fara.

2010-03-08 @ 09:31:36
Postat av: Izzie

Nu är jag konfunderad. Jag läser vad du skriver om beskärning av klematis och finner att du säger att hagley hybrid skall klippas ned helt. Och sedan finner jag på odla.nu Sylvia Svenssons råd. Hon skriver så här om 'Hagley Hybrid', syn. 'Pink Chiffon':



"...en korsning mellan Cl. patens x lanuginosa, blommar både på fjolårs- och årsskott. Putsas på de delar som ser döda ut på våren, ner till friska knoppar.



Sylvia"



Vem av er har rätt?

Med vänlig hälsning

Izzie

2012-04-13 @ 07:20:36
URL: http://www.kreativ.just.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0