Site Meter

150 år i en brunn

Var det någon som såg senaste Mitt i naturen där man skulle ta reda på om det var sant att en ål levt i 150 år i en brunn på en gård i Brantevik på Österlen? Den skulle ha släppts ner i brunnen 1859, det var vanligt att man hade en ål i brunnarna för att de skulle hålla vattnet rent från småkryp. Det var oerhört spännande att se hur de sökte i brunnen med ficklampa och även klättrade ner i brunnen med en kamera som de förde in i håligheter nere på botten. Mannen som bodde på gården hade sett ålen vid något tillfälle men det var inte många som trodde på honom.
15392-1989Efter mycket sökande och när man nästan gett upp såg de något som rörde sig nere i vattnet och då klättrade programledaren Martin Emtenäs ner i brunnen och lyckades få tag i ålen som togs upp i en håv. Den lämnade alltså sin boplats där den vistats i 150 år och undersöktes av en expert som konstaterade att åldern troligen stämmer på ålen. Den hade mycket större ögon än ålar ute i det fria och den var inte särskilt stor som man skulle kunna tro utan såg ut som en vanlig ål. De valde att stoppa tillbaka ålen i brunnen igen då den troligen inte alls skulle klara sig ute i haven och absolut inte till Saragassohavet dit alla ålar beger sig för att fortplanta sig. Det sägs att efter leken så dör ålen. I det fria blir ålen ca. 50 år och i fångenskap var det tidigare rekordet 88 år.

Den här stackars enslingen fick alltså återgå till sitt singelliv nere i brunnen. Tänk om den blev överlycklig att äntligen bli funnen och trodde att den skulle släppas i haven bland andra ålar? Tänk vilken panik den måste ha känt när den åter lades i brunnen. Men antagligen hade han (eller hon) sin trygghet där nere i den mörka, tysta och ensamma brunnen. Nu vet den att vi vet i alla fall!
Så här ska ett naturprogram vara. Mycket mer spännande än när de amerikanska rekordprogrammen ska visa oss största, snabbaste eller farligaste djuren och där en galen programledare med whiskeyröst försöker få oss engagerade.
Se programmet här.

Kommentarer
Postat av: Pallas

Oj, det var en spännande historia! Men stackars ålen! Tänk om den längtade bort precis som du skrev. Vilket antiklimax att bli nedsläppti brunnen igen! Anledningen till att den blivit så gammal kanske var att den inte hade fått chans att föröka sig? Naturen är ju outgrundlig ibland.
Missande detta program tyvärr, men såg när de försökte få fotokorn på en mullvad som sedan visade sig vara en sork... Det var spännande det med!

2008-04-14 @ 05:27:25
Postat av: Kojiki

Mycket trevlig läsning..en vacker blogg..
Ha en trevlig dag!

2008-04-14 @ 06:52:32
URL: http://kojiki.blogg.se
Postat av: sericea

helt otroligt att den kunde bli så gammal! o tänk om han var redigt less på brunnen, eller så kanske det känns som "hemma bäst" efter 150 år? :o)

2008-04-14 @ 07:17:11
Postat av: Ung tant.

Jag håller verkligen med dig, det är precis så ett naturprogram ska vara!

2008-04-14 @ 17:35:48
URL: http://ungtant.blogspot.com
Postat av: Åsa!

Ålar får mig att tänka på morfar, Fideviken, den gamla roddbåten, säcken som vi skulle försöka lura ner dom rackarna i... Nu gav du mig inspiration till ett nytt inslag på bloggen! Det får bli imorgon./Finemang!

2008-04-14 @ 19:31:19
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Inkan

Ja visst är "Mitt i naturen" ett fint program. Ett program som jag alltid vill se. Känner mig nästan personligt inbjuden till programmet - de träffar så direkt. Utan en massa tjafs.
Jag minns ett radioprogram jag hörde som barn om denna ål i brunnen. Tänk att den fortfarande lever.
Fantastiskt!

2008-04-14 @ 23:13:02
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0