Gnäll i mina favoritträdgårdar
Prins Eugens Waldemarsudde är en av Stockholms absolut vackraste platser och förra året var trädgården så ljuvligt vacker. Den är vacker i år också, men vissa val av sommarblommor i buxbomskvarteren får mig att rysa. Marina som är trädgårdsmästare här är mycket duktig och man kan höra henne som trädgårdsexpert på P4 Radio Stockholm ibland.
Jag vet att prinsens gamla växtplaner ska gälla som ett minne från hans tid, men jag undrar om Marina är tvungen att använda den ganska hemska praktsalvian, som gör hela etagen till en plats som man helst vill springa igenom i år. Just här brukar vita och ljust gula mignondahlior sitta och jag saknar dem i år. Är det bara jag som tycker illa om den starka röda färgen på praktsalvian? Annars är lejongapen och heliotropen mycket fina inne i buxbomsplanteringarna.
Annars så är Rosendal en fantastisk plats och sköts mycket fint. Det känns dock lite tråkigt att ´´Skymning´´ som rabatten döptes till inte har underhållits med nya plantor. Många av de ursprungliga perennerna hade visserligen dålig härdighet men de flesta skulle kunna gå att hålla vid liv. Trädgårdsmästaren Antoine Berthelin (som också brukar vara trädgårdsexpert på P4 Radio Stockholm och han är en mycket duktig trädgårdsmästare) skrev till mig att de skulle se över perennplanteringen och jag hoppas att planen finns kvar. Jag känner extra för den här kompositionen av växter och har hämtat mycket inspiration och idéer här.
2007
1998
Här byggs en ny örtagård på Rosendal som enligt informationen ska vara färdig nu i höst. Det ska bli en plats dit funktionshindrade ska kunna ta sig och bäddarna kommer att vara upphöjda med ordentlig information om örterna. Det låter mycket bra och blir spännande att se nästa år.
Intressant att få se då och nu-bilder från platser du besökt.
Du är inte ensam om att inte tycka om den röda färgen. Jag får rysningar när jag ser den och vill springa förbi fortare än kvickt. Jag har väldigt svårt för grälla eller klatschiga färger, särskilt när de är planterade i så stor mängd på samma plats. I nödfall vore det OK med någon enstaka som utropstecken på lämpligt ställe.
Jo - det var - rött.... inte direkt min färgskala och dessutom så är den varken harmonisk eller komplementfärg till annan växt.... färgblind kanske? Ha en bra lördag =)
Ronja: Jag hoppas verkligen att det blir något lugnare färger till nästa år.
______________________________________________________
Lotta: Det var en märklig upplevelse att blicka ner på den annars så vackert och harmoniskt anlagda trädgården. Hoppas att trädgårdsmästare Marina lyssnar på oss.
Kan inte annat än att hålla med. När det gäller den första så är det kanske snarare en smakfråga (även jag föredrar en vit-gul färg) men rabatten på Rosendal var ju bara för sorglig.
Karin A: Det är lite svårt att gnälla på de här trädgårdarna då de annars är så vackra.
den röda färgen var gräslig!! och jag måste ha missat waldemarsudde. jag är iofs ganska dålig på att strosa runt inne i stockholm även om jag hade velat, blir så lätt stressad av den här stan, vi göteborgare har ett behagligare tempo!
Slottsträdgårdsmästaren kanske kan knåpa ihop en måste-se-lista på några ställen man kan strosa sig igenom en söndag, så jag inte missar allt fint :o)
sericea: Problemet med besökare i Stockholm är att de oftast hamnar bland butikerna i city och bedömer skönhet och tempo utifrån det. Djurgården är en underbar plats, som inte har något med stadsstress att göra, här råder lugn och ro. Visst kan jag göra en måste-se-lista på bloggen till nästa år. Bra idé.
Tycker det liknar praktsalvia. Jag har inget emot den alls om den sitter som färgklick lite här och där i mer dämpat sällskap, bl a prydnadsgräs och praktvädd som hos oss i år. Den har klarat den här regniga sommaren bättre än någon annan sommarblomma. Jag håller ändå med dig om att det är väl grällt på Waldemarsudde. Som alldeles för tidig jul på IKEA! Jag tvingades också passera därigenom i helgen.
För några år sedan jobbade jag i en park där Nordfjell hade ritat in en pilörtsrabatt. Pilörten(vit) blev så stor att en klass med gymnsieelever trodde att det var en liten lund. De förla delar av sin tipspromenad där inne. På stjälkarna monterade de upp sina tipsfrågor. Vi hade gödslat den med hönsgödning, blodmjöl och benmjöl det året.
Parkarbetaren: Självklart ska det vara praktsalvia...vet inte var jag fick lobelia ifrån. Finns visserligen en röd praktlobelia också.
Besökte Rosendal för första gången i år under den gångna helgen då det var vad man kallade skördefest. Jag noterade samma sak som du att Rabatterna såg rätt skamfilade ut. I skymningsrabatten var det ganska stora hål, och jag tror att det är miskantus (japanskt gräs) som har gått ut.
Dock såg jag för något år sedan att man jobbade med hjälpplantering just i dessa rabatter, så man har nog underhållit en del.
I Nordfjells andra rabatt, som jag glömt namnet på, den som ligger på ömse sidor av huvudstråket, såg det ovanligt trist ut i år. Det annars så fina gullriset i blekgul ton såg helt visset ut. Jag trodde att man haft frost, men det kan inte vara orsaken eftersom majs och pumpa såg helt oskadade ut i bladverket. Vad kan det vara fråga om ? mjäldagg?
Tack för en trevlig sida!