Site Meter

Brittsommaraster - Aster amellus



 
 
Den här långlommande perennen har jag tidigare bara gått förbi utan att ens reagera, men det var innan jag själv började använda den. Nu har jag insett vilka bra egenskaper den här astern har. Den börjar blomma i augusti och blommar glatt ännu och till frosten tar den.
 
Brittsommarastern härstammar från Europa och Sibirien och är härdig långt upp i vårt land. Färgerna går i blått och rosa och höjden är mellan 40-70 cm beroende på sort.

Plantering helst på våren så att den hinner etablera sig ordentligt och man sköter den genom att klippa bort vissna blommor och gödsla den under säsongen. Den kan stå länge på samma plats utan att man behöver dela den, men om man vill föröka den så är det delning som gäller. Den är även bra som snittblomma.
 
 
 




Kommentarer
Postat av: Lilla B

Vill tillägga att den inte bara är bra som snittblomma utan JÄTTEBRA. Den håller nästan lika länge som plastblommor ;). Ok det är ett fult ord. Som sidenblommor.

2007-10-11 @ 19:51:24
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Azola

Köpte 3 st låga Astrar i augusti. Färgerna lila,aburgin och en vit.Det fanns inget namn på dem där jag köpte dessa, så jag vet inte om det är Brittsommarastrar, Höstaster eller någon annan Aster. Jättesöta är de i alla fall och blommar ännu!
Mina har inte alls den knallgula knappen i mitten ;)
Nattinatt!

2007-10-12 @ 01:43:19
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Jo jag vet. Fick stoppa slottsvärdinnorna som började plocka in ´´mina´´ astrat in till slottet. Till nästa år ska jag avsätta mer plats för sommarblommor som ska bli buketter in till slottet.
Azola: Det vore intressant om du kom på vilken sort det var.

2007-10-12 @ 16:35:58
Postat av: Marie

HR du märkt om man kann få höstastrar att ändra färg beroende på gödsling. Har en känsla av att blommorna tappar färgen hos mig. Kan det bero på jorden?

2011-08-28 @ 23:02:56
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Marie: Möjligt att det kan bero på ph-värdet.

2011-08-29 @ 23:05:56
Postat av: Olle Wennberg

Kul att någon uppmärksammat fenomenet.
Förra hösten var mina höstastrar blå. Följande vår sprutade jag järnsulfat på mossan i gräsmattan. Krattade sedan bort den döda mossan och la den i rabatten (med höstastrar)som mulch för att kväva kirskålen. Nu i höst är alla astrar, utom en, vackert cerisfärgade och helt fria från mjöldagg

2015-10-12 @ 12:32:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0