Site Meter

Äng av gräsmatta

Jag har haft två egna trädgårdar och i den första trädgården förvandlande jag vild naturmark till gräsmattor. Det skulle vara ordnat och fint, det skulle se städat ut, nyklippta gräsmattor var vackert.
Om jag skulle skaffa mig en trädgård idag skulle jag göra tvärtom, förvandla gräsmattor till ängsmark. En gräsmatta är en typ av mark som inte finns i naturen utan något vi människor skapat, det är i och för sig en äng också men den främjar mångfalden vad gäller både växter och djur. En gräsmatta kräver mycket arbete i form av klippning, gödsling mm. och den skapar den vanligaste trädgårdsfrågan.....vad gör man åt mossan i gräsmattan?

Om man vill förvandla sin gräsmatta till äng måste man först skala bort en hel del jord, kanske 20 cm. Anledningen är att gräsmattans jord är alldeles för näringsrik för att ängsblommor ska trivas där, de skulle inte ha en chans i konkurrens med gräset.
Sedan fyller man på med mager sandblandad jord. Det kan ta flera år innan man på detta vis förvandlat gräsmattan till en blommande sommaräng men det är absolut värt att vänta på.

15392-1299

Nu menar jag inte att man ska ha ängar runt hela sitt hus men jag tror säkert att många kunde minska ner på gräsytorna till förmån för ett rikare och en oändligt mycket vackrare ängsmark.
Ängen slår man i slutet av juli och låter höet ligga kvar ett tag för att blommorna ska kunna torka och släppa fröna.
En äng får aldrig gödslas eller kalkas och man bör försöka få bort så mycket löv som möjligt från ytan på hösten.
Många ängsblommor som förr var vanliga blir allt mer sällsynta av många anledningar, bl.a. att jordbruket förändrats.

15392-1296
Akleja

Istället för att springa runt med en dånande gräsklippare kan man sitta på trappan till huset med en kopp kaffe och titta ut över en blomsteräng där fjärilar och andra insekter trivs bättre än på en golfgreen. Nu kommer några säkert att säga:
- Högt gräs och äng innebär att det kommer dit fästingar och kanske t.o.m. ormar.
Det handlar väl egentligen om att lära sig leva med naturen. Det går ju att vaccinera sig mot fästingbett och ormar är ju mer rädda för oss än vad vi är för dem.
Då bestämmer vi det - beställ en traktor till nästa försommar och skala av gräsmattorna och förvandla era tomter till blommande ängar.....efter slåttern i juli kan man använda marken till vilda fotbollsmatcher igen.

15392-1294
Humleblomster

I slottsparken har vi en typ av äng där vi låter ytorna blomma fram till midsommar ungefär. Egentligen är den här marken alltför näringsrik för att vara en riktig bra blomsteräng men här växer mängder av gullvivor, midsommarblomster, hundkex, mandelblom (på magrare ställen) och förgätmigej. Hela parken förvandlas när man slagit ytorna till midsommar. Vissa kan nog tycka att det då ser mer välordnat ut men jag saknar den blommande vilda naturen i parken efter slåttern.

Ängens historia
Tidigare hade bonden stora slåtteränger för att få vinterfoder till djuren. Med det moderna jordbruket plöjdes ängar till åker och när man på 1950-talet började använda konstgödsel försvann ängarna nästan helt då man nu använde växelbruk. Nu började ängsblommorna försvinna alltmer.
Man gör alltså en stor insats för artrikedomen att ha en liten äng på sina marker.

15392-1298

Wikipedia om äng

Om man vill fördjupa sig kunskap om ängar kan man låna eller köpa boken ´´Ängar´´ som är utgiven 1988 av Naturvårdsverket.

Kommentarer
Postat av: Eivor

Det är något speciellt med blomsterängar.
Det finns en i angränsning till tomten här och leder ner till en sjö.
Där finns Nattviol, Jungfru Marie nycklar, humleblomster, Johannisört, rölleka m.m.
Halva ängen är tyvärr inhägnad för hästar nu och det är lika med lervälling.
I trädgården är det lite svårare att ha en äng - om man inte har en slottsträdgård :)
Jag tror att många i villaområden i städerna, protesterar mot alla frön som flyger dit.
Så är det nog tyvärr.
Eivor

2007-11-05 @ 19:59:48
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: Förstår att man inte kan ha ängar i små trädgårdar. Jag menade lite större trädgårdar som gränsar mot natur t.ex. Jag ser en storm av vilda blommors frön över villaområden som något gott.

2007-11-05 @ 20:18:06
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Azola

Det är vackert med ängar...håller verkligen med om det! Där jag bodde för ett x-antal år sedan, tänkte jag faktiskt anlägga en stor äng eftersom vi då hade 6000 kvadratmeter stor tomt.
Såg "för mig" den vackra ängen sluttande ner mot den lilla sjön som låg där... Men ju mer jag läste om hur man skulle gå tillväga desto omständligare blev det tyvärr...så det "bidde ingen äng" :( den gången.

2007-11-06 @ 16:13:24
Postat av: Gunnar

Vår lilla gräsmatta här hemma är nog för liten att ha som äng(fast ibland försöker den själv utvecklas åt det hållet verkar det som)
Men på "farmen" i västra värmland har vi stora ängar.Med varierande flora.På nån del finns Trollius o skogsnycklar/Ängsnycklar.På en annan växer Slåttergubben som är ganska ovanlig här i Värmland tror jag.
:)

2007-11-06 @ 19:35:54
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Inkan

JA, En blomsteräng! För fjärilar att njuta av och för människan att må gott av att titta på, njuta av.
Ute på Kolskär skapade vi en äng av blommor och gräs. Tomten var så himla stor. Och vi blandade även med vallmofrön - Det såg ut som en "himlaäng" av röda dansöser.
Bland det skönaste jag upplevt.

2007-11-08 @ 14:33:49
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0