Site Meter

Ur Drömträdgården

Naturens lilla lathund
Bläddrar i boken Drömträdgård av bl.a. Folke Mattsson från Zetas trädgård. I boken finns tio punkter som kallas Naturens lilla lathund. Jag tar mig friheten att skriva av dessa då det är mycket bra och tänkvärda ord. Tycker att alla som har trädgård borde ha dessa punkter på väggen  i sin trädgårdsbod och läsa dem lite då och då.
Boken i övrigt är ljuvlig läsning där man beskriver lite udda växter och jag ska läsa den från pärm till pärm nu framöver. I övrigt blommar snödropparna här utanför och idag eller i morgon ska jag bege mig in till Stureparken där körsbärsträden blommar som de visade på nyheterna i TV igår. Annars går jag mest och väntar på ljuset....
De fem sista punkterna kommer senare....

15392-371
Nepetan ´Six Hills Giants´ och Kashmirnävan i bakgrunden

1. Du ska lära av moder jord
Hon ger sina skyddslingar godsaker till efterrätt. Lägger komposten överst, på ytan så att den sakta ska få förmultna och med daggmaskarnas och mikrokryps hjälp i sinom tid bli till fin jord.

2. Du skall inte hava öppen jord
Sällan eller aldrig är marken öppen i naturen. Naturen vet värdet av marktäckare. De har sin uppgift att fylla: att skydda jorden och det levande i den mot brännande sol, vind och trampande fötter Gör likadant i trädgården.

3. Du ska studera Skaparens konstverk
Hur är stenar placerade i naturen? De är av olika former och storlekar och ligger utströdda lite här och där, ibland i grupp och nedbäddade en bit i marken. Det är betydligt mer spännande och miljöbildande än att lägga jämnstora stenar på rad, eller ovanpå en jordhög. Sänk ned stenarna i jorden med cirka en tredjedel, det är en god regel.

4. Du ska inte känna lust till din nästas gräsmatta
Även om den kunde vara modell i en annons för gräsfrön och golfgreener. Skaparen anlade inga paradgräsmattor. Titta på hans gamla orörda strandäng, med dess sköna blandade flora. Där dansar humlor, bin och fjärilar över vildblommorna. Det är syner som varit på väg att utplånas av gifter och konstgödsel. De kommer tillbaka om vi hjälper naturen på traven, t.ex. genom att bjuda in nyttoinsekterna och vildblommorna till våra trädgårdar.

5. Du ska värna om mångfalden

Naturen samplanterar barr- och lövträd, gräs och örter. Det är det som ger den ovärdeliga rikedom och variation som gör att alla livsformer får glädje av varandra.

Några kapitelnamn i boken
  • I sagoskogens skimrande skugga
  • Skapa spänning med trolska växter
  • Så planterar naturen sina träd
  • Välkommen vackra mossa
  • Din trädgård är din borg
  • Drömmen om rosenparadiset
  • Den dröm i vitt
  • Doften är blommans själ

Kommentarer
Postat av: Ronja

Kloka ord!

2007-01-02 @ 10:25:00
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Calle

Så intressant! Jag har förstått att man genom att "plantera" stenar o.d i rabatten och därmed skapar ett bättre mikroklimat, kan få växter som aldrig annars skulle klara sig att frodas som aldrig förr. Tycker kanske att det är lite svårt att omsätta det i praktiken bara.

Jag ser fram emot fortsättningen!

2007-01-02 @ 13:08:43
Postat av: Gunnar

Hej God fortsättning på det nya året!
Ja det var väl bra budord att följa.Det andra budet är sällan nåt bekymmer.Nån öppen jord finns det inte i vår lilla täppa Om inte annat så sprider Kirskålen ut sig.
:)

2007-01-02 @ 14:56:12
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Ingegerd

Min man har tagit en hel del vackra stenar från skärgården och placerat ut dem i vår trädgård. Och han gräver gärna ned dem en bit. Särskilt vackert har det blivit med den röda finflikiga japanska lönnen tillsammans med en sten. Då det regnar skiftar stenarna i olika färger. Men vi skulle önska fler, större stenar, fast det har vi inte klarat av att ta hem. Vår lilla "trädgård" är nämligen väldigt platt. Tänker så frön av paradisblomster i vår, hoppas det inte är för svårt att driva upp dem.

2007-01-02 @ 19:19:21
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ingegerd: Det är inte så svårt att driva upp paradisblomset från för även om de inte tillhör de allra lättaste. Jag ska själv så paradisblomster senare.
Det där med stenar i trädgården kan även bli helt fel om det ser för utplacerat ut. Låter vackert med sten intill den japanska lönnen.

2007-01-02 @ 20:33:41
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0