Site Meter

Älska din mossa

15392-374
Damascenerosen Celsiana bilden tagen hos Antroposoferna i Järna

Naturens lilla lathund 2

6. Du skall förstå dina växter

Den vilda kattfoten växer aldrig i skuggan, liljekonvaljen inte i sol. Om vi vill ha glada, prunkande växter måste vi placera de olika arterna just i den miljö de behöver för att kunna göra sitt bästa.

7. Du skall icke dräpa
Naturen spadvänder inte jorden. Den vet att de viktigaste arbetarna därnere, mikroorganismerna och daggmaskarna, blir svårt chockade när deras miljö drabbas av den jordbävning, som vi åstadkommer med en del av våra redskap. Använd redskapen med omdöme. Jordfräsen innebär för mikrolivet vad ett besök av en marodör gör för oss.

8. Du skall inte kratta löv överallt
Moder Jord gör det aldrig. När du krattar ska du göra det med eftertänksamhet och lägga löven i komposten, trädgårdens hjärta och guldgruva. Investera i komposten och du får en trädgård vars värde ständigt ökar.

9. Du skall hedra träden
De är naturens egna reningsverk och gör allt som står i deras makt för att rädda oss människor undan sjukdomar och annat elände. Antag att en stor hästkastanj renar luften från tio personbilars utsläpp. Hur många hästkastanjer behövs då för att befria luften från de gifter som bussar, lastbilar, och flygplan släpper ut? Tanken svindlar.

10. Du skall icke förfölja mossan
Naturen har förmågan att återta förlorad mark, t.ex. anlagda gräsmattor. Tacka för det och ta emot. Lättskött är det, och tänk så vackert det kan bli i ett mossamhälle som vi värnar om.
Nej du skall älska din mossa, och naturens andra gåvor, såsom dig själv, på det att det må gå din trädgård väl och den blir trivsammare och vackrare för varje dag som går.

I en vacker by i Småland

Hälsar E välkommen till sitt hus i den vackra småländska byn bland kohagar och ängar. Hon flyttar in idag och människorna i byn får den bästa granne man kan tänka sig.

Dagens jordspråk

Den inget sår, inget skördar

Spanskt ordspråk
(Klicka för att kopiera till klippbordet)

Kommentarer
Postat av: Pallas

Jag tycker att mossa är vackert. Förstår inte varför vissa försöker ta bort den på skuggiga gräsmattor (det lyckas ju sällan) eller mellan gångplattornas stenar.

2007-01-03 @ 19:57:11
URL: http://www.pallas.blogg.se
Postat av: Inkan

Oj, ljuvliga ros;)!

Ja det blir nog snart en ny.
Blog alltså.

Och här får jag alltid inspiration av dina vackra bilder. Tack för dem.
Inkan

2007-01-03 @ 20:58:53
URL: http://www.detfinnstrerum.blogspot.com/
Postat av: Ellinor

Tack.. men det verkar som om det är jag som fått de bästa grannarna som tom kommer med ved och blommor. Ser fram emot att få ha dig i mitt hus snart, vi längtar efter dig.

2007-01-05 @ 09:50:18
URL: http://kajplats13.blogg.se
Postat av: Lotta

Underbara budord - skall absolut föja dem. De borde ramas in och hänga på väggen i växthuset som jag inte har men önskar mig.....

2007-01-05 @ 14:55:00
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se/
Postat av: arne

blommor o bin...

2007-01-13 @ 00:45:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0