Site Meter

Trädgårdsmästare i Paris/paradiset

15392-141115392-1410

15392-1412
När jag växte upp i den lilla staden i Roslagen hade jag ett litet trädgårdsland där jag sådde blommor, det finns ingen bild från det landet men det finns några tidiga bilder med trädgårdskänsla. Jag var inte så gammal då jag började drömma om att bli trädgårdsmästare i Paris.

Tro det eller ej men jag gick i söndagsskola som det hette och där skulle man ´´lära sig´´ att bli en kristen medborgare (tror att jag skulle ha passat bättre som buddist men det fanns inga sådana söndagsskolor). Där minns jag att jag såg en bild av paradiset som jag inte kunde glömma och på något sätt förväxlade jag paradiset med Paris....eller om jag trodde att det var samma plats men jag sa att jag ville bli trädgårdsmästare i Paris. Efter skolan startade vi vårt familjeföretag och vi skötte trädgårdar i Stockholms förorter, det var egentligen så långt ifrån både paradiset och Paris man kunde komma.

Med nytagna körkort reste en kompis och jag ner till Paris och där blev jag grymt besviken....jag såg inte en enda trädgård som liknade bilden från söndagsskolan (mogna funderingar av en 18-åring?). Paris i övrigt var en vacker stad men jag tror att jag skulle uppskatta den staden mer nu när jag är äldre.

Många år senare fick vårt företag i alla fall trädgårdsskötseln vid kulturhusens vackra trädgårdar på Södermalm och på Djurgården, det var ett steg i rätt riktning.

När jag ännu senare i livet började i slottsparken som trädgårdsmästare kom jag ännu ett steg närmare bilden jag hade framför mig, bilden av paradiset. Kanske är det att överdriva något att slottsparken skulle vara något paradis (jag blir ju ganska sliten efter varje säsong) men vissa morgnar när jag kommer till parken då fjärden ligger stilla och solen går upp är det ganska likt ett paradis och långt vackrare än Paris. I maj när syrener och fruktträd blommar är det även då nästan smärtsamt vackert i slottsparken.

15392-1419

Kommentarer
Postat av: Maggan

Det låter som du har ett bra liv och jag blir lite avundsjuk på dig som får vara i en slottspark - i alla fall vår-sommar-höst. Vintern är tung var man än är. Jag jobbar i kontorsmiljö och är alltså inne hela dagarna. Längtar ut under våren så jag nästan blir tokig. Brukar ta ledigt en vecka mellan hägg och syren och bara vara. Längtar!!

2007-12-10 @ 19:18:31
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Maggan: Visst jag har ett bra arbetsliv på sommaren och visst längtar vi till den vackraste tiden mellan hägg och syren. Jag längtar också!

2007-12-10 @ 19:27:38
Postat av: Eivor A

Gulliga barndomsbilder :)
Du missade väl inte Versailles i Paris?
Där kan man tala om barockträdgård. Ett paradis för dem som gillar geometriska trädgårdar.
Eivor (från ett grådaskigt Bohuslän)

2007-12-10 @ 20:34:12
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor A: Nej något Versailles blev det inte för 18-åringarna. Det är ganska grått i Stockholm också.

2007-12-10 @ 21:33:16
Postat av: Kersti

Du kom väldigt nära dina drömmar eller hur.
Maj månad med hägg och syren, det är verkligen något att längta efter dessa fuktiga mörka dagar. men snart vänder det, och innan man vet ordet av är det redan midsommar.

2007-12-10 @ 22:24:02
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Visst...snart är det midsommar igen och då vänder det och blir mörkare igen...Nej så kanske man inte ska tänka...vi tar en tid i taget.

2007-12-11 @ 07:28:55
Postat av: Trolda

Så SÖT du var...=D Och så trevligt med en liten inblick i Slottsträdgårdsmästarens visioner, drömmar och Liv...Tack för det! Paris är Paris...Så är det.

Trolda - Kram

2007-12-12 @ 08:06:07
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Man får väl försöka möta våren i Paris någon gång.

2007-12-12 @ 09:36:10
Postat av: munken

Självklart har du hamnat i paradiset :-)!! Jag brukar tänka att det är därför jag älskar trädgård, det är en liten bit av evigheten.

2007-12-31 @ 16:11:43
URL: http://www.metrobloggen.se/denmodernamunken
Postat av: Elisabet

Hittar hit via Lilla B och faller pladask!
Vilken härlig blogg!

Och har man vuxit upp i "norra norrlands inland och fjälltrakter" och i vuxen ålder flyttar så långt söderut i vårt land som det är möjligt, då häpnar man över alla olika träd!
Det är som den största present!

Äntligen vet jag till exempel att Lind är ett träd som jag bara
ä l s k a r!

2008-03-18 @ 17:16:18
URL: http://www.cikoria.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0