Site Meter

Ulleternell - Anaphalis triplinervis


Ulleternellen är en perenn som jag tycker mycket om. Ulleternellen blev vald till årets perenn 2001. Den ska absolut planteras i stora grupper för att den ska visa sin bästa sida. De har små vita blommor som sitter samlade i kvastar. Blommorna sitter kvar långt in på hösten som eterneller och ger ´´liv´´ åt planteringar under sen höst. Bladen har en lugn går färg och den här perennen framhäver andra perenner fint och passar egentligen tillsammans med vilekn färg som helst. Hos mig sitter den tillsammans med portlandrosen Jacques Cartier och Kranssalvian, Strålrudbeckian finns också i närheten..

Växten blir ungefär 30 cm hög och vill ha ett soligt läge i väldränerad jord men klarar även halvskugga, gärna sandig och lite torr. Lerjord fungerar inte för Ulleternellen. Den blommar i vår slottspark från slutet av juli och sedan finns de vita blommorna kvar till frosten. I vissa böcker står det att den börjar blomma i juni men det gäller nog främst i södra Sverige. Den är bra som snittblomma och även perfekt att torka. Den klarar sig gott i zon 8.
Förökas genom delning eller med frö. Plantor planteras med 35 cm avstånd.

Ulleternellen härstammar från Himalaja.

Register till Dagens växt

Kommentarer
Postat av: kicki

Ulletternellen har jag massor av, den sprir sig från år till år så man får verkligen passa på den. Men den är vacker och är en säker blomma i bland höstastrar nu i vasen
Ha det gott..kicki

2007-08-27 @ 16:49:01
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Anonym

Ska denna blomma skäras ned? Maken har gjort det och nu är jag orolig att den inte kommr att blomma mer/Mae

2008-04-14 @ 13:36:19
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mae: Maken har gjort alldeles rätt, den ska klippas ner som alla perenner nu på våren. Lycka till!

2008-04-14 @ 16:12:02
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0