Site Meter

Felplacerad Strindberg

15392-358
Strindberg
Vid stranden en bit från min bostad står en Strindbergsstaty som heter ´´Den unge Strindberg i skärgården´´ av Carl Eldh. Under mina vandringar efter Brommas stränder passerar jag Strindberg och varje gång beundrar jag statyn som blivit min absoluta favorit. Han ser oerhört cool ut när han lutar sig mot en klippa och blickar ut över Essingefjärden. Statyn färdigställdes till Strindbergs 60-årsdag år 1909 och den placerades här vid Alviks Strand 2002 efter att tidigare stått i Bellevueparken. Statyn är tre meter hög och gjord i brons. Att statyn står vid ett kontorsområde i Alvik är dock en gåta. Den här fantastiska statyn borde ha fått en lämpligare placering i Stockholm. Det är ok om man står bakom och ser vattnet men ser man Strindberg i ögonen så har man moderna kontorsbyggnader i bakgrunden. Men jag är ändå tacksam att få möta honom under mina vandringar.

15392-359

Markurells i Wadköping
Ser på underbara Markurells i Wadköping från 1968. Säga vad man vill om dagens svenska skådespelare men då fanns Edvin Adolphsson, Arne Källerud och Tor Isedal.

Dagens jordspråk

Han såg vattnet rinna och rinna
men ändå hela tiden finnas kvar
- det var ständigt detsamma
och ändå varje ögonblick nytt.

Herman Hesse
(Siddharta)

Kommentarer
Postat av: Pallas

Jag håller med om att han gör sig bäst med vattnet som bakgrund.

2006-12-26 @ 14:25:07
URL: http://www.pallas.blogg.se
Postat av: Anneli

VA??!! Jag hade ingen aning om att statyn flyttat från Bellevueparken. Varför då undrar man ju? Han ser så liten och försvagad ut där han sitter till synes uppkurad och förskrämd. Annat var det i Bellevue där omgivningarna var kuperade och hans placering gjorde honom till en stor man som tagit sig upp på platsens högsta punkt och där han tryggt blickade ner på omgivningen. -Det är vad jag tycker, men förstår att det är trevligt att möta honom på dina promenader på hemmaplan.

2006-12-27 @ 00:25:48
URL: http://flitigamyran.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Fast jag tycker inte att den passade i Bellevuparken heller....den borde ha anknytning till vatten (då menar jag inte Brunnsviken)men kanske inte i ett modernt kontorsområde. Kanske den skulle ha stått ute vid Blockhusudden på Djurgården i stället?

2006-12-27 @ 04:08:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Pallas

Blockhusudden hade nog varit bättre. Eller nånstans på Djurgården i alla fall. Rodins "Tänkaren" finns väl på Prins Eugens Waldemarsudde om jag inte missminner mig och där passar den väl bra. Strindbergstatyn borde också få en bättre placering.

2006-12-27 @ 09:45:40
URL: http://www.pallas.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Pallas: I min trädgårdsspaning om Waldemarsudde har jag en bild av ´´Tänkaren´´. Det är också en favoritstaty med en fantastisk plats där vid vackra Waldemarsudde.
http://gardener.blogg.se/spaning/280706064453_waldemarsudde.html

2006-12-27 @ 10:34:24
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Pallas

Tack för lästipset! Nu har jag upptäckt din trädgårdsspaning också och lämnat några kommentarer. (Waldemarsudde och Rosendal)

2006-12-27 @ 13:05:13
URL: http://www.pallas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0