• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Våra drömmars stad

   
  Egentligen är jag ganska mätt på Kungsans rosablommande Prunus 'Accolade', men jag kunde trots det inte låta bli att ta några bilder när jag hastigt passerade Stockholms folkpark idag. Sociala medier svämmar nu över av fantastiska bilder av trädens blomning som är starten på huvudstadens vår och visst gläds även jag åt de två rosa alléerna som skapades 1998 när Stockholm skulle bli kulturhuvudstad. Men som sagt, lite mätt är jag och min rosakvot är fylld för för ett tag framöver!
   
  Karl XIII vakar över de rosablommande träden!
   
   På Adolf Fredriks kyrkogård brottades jag med ljuset och fick se mig besegrad av den starka aprilsolen.
   
  Temat för årets vårblommor i 800 urnor i Stockholm är ´´Våra drömmars stad´´ och i Kungsträdgården fylldes även planteringarna av förgätmigej, bellis och penséer.
   
  Fiske i Stockholms ström utanför Strömparterren!
   
   Urnorna i Stigbergsparken på söder var prydda med blommor i årets blomstertema - ´´Våra drömmars stad´´. Under dagens stadsvandring var det tänkt att jag skulle dokumentera olika platser i Stockholm där vårurnorna var fyllda av Fogelströmstemablomster, men vandrarkamrat Per och jag fastnade i stället på Café Bakverket på Bondegatan...!
   
   

  Tuff vår i Bergianska trädgården

  Underbara porslinshyacinter, en av mina absoluta favoriter bland vårblommande smålök. Den har som väntat klarat de riktigt kyliga nätterna bra.
   
  Körsbärskornellen, Cornus mas har heller inga problem när temperaturen sjunker ner mot 5-6 minusgrader.
   
  Skenhasselns små blommor verkar också ha klarat kylan ganska bra.
   
  De växter som blivit hårt ansatta av de kyliga nätterna förra veckan då det en morgon var -7 grader, är tidigt blommande rhododendron och magnolior. Den här spröda Rhododendron mucronulatum 'Cornell Pink' har problem att hålla sina blommor vid liv.
   
  Magnolia stellata däremot, vilar och väntar ut den värsta kylan innan de vecklar ut sin fantastiska blommor.
   
  Den här Magnolia 'Merrill' som är placerad i ett soligt läge har fått en riktig smäll av kylan, men det finns fortfarande många knoppar kvar som säkert blommor som de brukar nu snart. Det är alltid ett problem att placera tidigt blommande växter i full sol i söderläge, eftersom de då får problem när det blir så kalla nätter som vi nu haft.
   
  Den tidigt blommande Rhododendron oreodoxas blommor blev hårt drabbade. 
   
  I flera år har Bergianska trädgården jobbat med en Gotländsk trädgård invid Brunnsviken, nu börjar den ta form!

  I rätt tid för trädgårdsmagi

  För att få känna en trädgårds själ och skaparens innersta tanke, så gäller det att få till besöket i rätt tid. Ibland är vistelsen planerad för att uppleva en viss blomning, men ofta är det en slump och det är egentligen då som riktig magi uppstår! Som när jag blev fullstänidgt knockad på Isola Bella 2010!
   
  När jag fotograferade för min bok Stockholm gröna rum så ville jag visa bilder från trädgårdarna när de var som vackrast, vilket brukar vara från sen vår och fram till försommaren. Jag vet att många har besökt och kommer att besöka Stockholms parker och trädgårdar, med min bok som vägvisare och det finns risk att några kan bli besvikna eftersom vissa platser inte visar upp någon större prakt just i semestermånaden juli. Jag brukar säga att man borde besöka en trädgård fyra gånger om året vid olika årstider för att kunna bedöma platsen. Samma sak gäller när man reser utomlands, där jag har lyckats komma i exakt rätt tid vid några tillfällen, för att uppleva trädgårdsmagi. Se bilderna och länkarna nedan:
   
  Isola Bella i Italien när magnolior blommade den 10 april 2010 - se mer här!
   
  Bardini garden i Florens när blåregn och judasträd blommade den 7 april 2017 - se mer här!
   
   Malaga i Spanien, när Jakarandaträden blommade den 23 maj 2011!  Se mer här!
   
   Giverny i Frankrike när blått och vitt blåregn blommade över Monets bro den 18 maj 2015. Se mer här!

  Tillbaka i Venedig

   
  Sommaren 1976 förlovade vi oss i en gondol i Venedig - min dotters mamma och jag. Den 6 april 2017 var jag tillbaka i den vackra staden, nu tillsammans med min dotter och hennes halvsyster. Att vandra i stadens labyrint av kanaler och smala gränder är verkligen något utöver det vanliga. Gondoler glider romantiskt fram invid de gamla husen och jag såg en gondoljär som surfade på sin mobiltelefon samtidigt som han styrde in sin vackra gondol under av stadens 150 broar. Det kanske inte var så romantiskt, men Internet finns ju även i Venedigs gondoler..! Här finns dock inga bilar, utan man vandrar i gränderna eller åker båt av något slag. Den magiskt vackra staden med alla vattenvägar är byggd på miljontals träpålar av ek och alm som slagits ned i den sandiga och leriga jorden.
   
  Vi tog snabbtåget från Florens som tog två timmar och kostade 500 kr tur och retur och vi fick en riktigt fin solig dag tillsammans, då temperaturen låg på 20 grader. Det blev ingen färd med gondol den här gången, utan vi vandrade först över den bro som går över Canal Grande vid tågstationen och kom in i lugna och stilla kvarter på andra sidan, men ju mer vi närmade oss de stora turistplatserna med Markusplatsen som slutpunkt, fylldes gränder och broar av människor. Markusplatsen med sin pråliga katedral i bysantinsk stil passerade vi snabbt, för att åter söka oss in i de trånga gränderna med de små broarna och de spännande butikerna. Vi åt på en pizzeria och fikade på ett annat ställe invid en bro med gondolstation, innan vi vandrade tillbaka mot tågstationen och åkte de 26 milen tillbaka till sköna Florens! Ibland i 300 km/tim.
   
  Venedig, staden som grundades redan under den sena antiken, är ständigt hotad av översvämningar och i och med klimatförändringarna översvämmas många platser hela 60 gånger om året. I början av 1900-talet hände det endast 10 gånger om året. Samtidigt sjunker staden sakta men säkert och under hela 1900-talet sjönk Venedig med 23 cm. 
   
  Transporter går med båt, eller i gränderna med kärror som dras för hand.
   
  Canal Grande
   
   

  Bardini garden och Piazzale Michelangelo i Florens

   
  Under dag 4 på vår Florensresa, besökte vi Florens södra sluttning med Bardini garden och Piazzale Michelangelo, som låg ganska nära vårt hotell vid Ponte Veccio. Efter att vi ätit dotterns födelsedagsfrukost på hotellets takterrass, klättrade vi upp till Bardini garden och fick äntligen se den omtalade pergolagången med blåregn. Vi hade hoppats att den här vackra växtens blommor skulle gått i blom under vårt besök och vi hade tur ännu en gång, eftersom de var i sin allra bästa blomning. Blommande blåregn är verkligen något av de mest effektfulla och vackra man kan se och vi tog ett och annat foto...!
   
  Nu hade vi inte tid att upptäcka resten av den här trädgården med den fantastiska utsikten över Florens, utan vi vandrade vidare, backe ner och backe upp till Piazzale Michelangelo där det även finns en rosenträdgård. Det var dock endast några få rosor som slagit ut, men självklart kastade sig den vackra gula klätterrosen Rosa Banksia luta plena över murar och träd. Själva utsiktsplatsen var lite av en turistfälla med bussar och marknadsstånd, men utsikten var makalös!  
   
  På bussen ner mot stan, fick vi reda på terror-attentatet på Drottninggatan hemma i Stockholm! 
   
  Jag...
   
  Bardini garden
   
   
  Piazzale Michelangelo
  Den gula klätterrosen Rosa Banksia luta plena
   
   

  Fantastiska Fiesole

   
  Huvudorsaken till Toscanaresan var att min dotter fyllde år och hon hade bestämt i förväg att hon ville äta sin födelsdagslunch i Belmond Villa San Michele i Fiesole som ligger utanför Florens. Vi tog bussen upp för den sagolikt vackra sluttningen och när vi kom gående upp till det gamla klostret från 1500-talet och som idag är ett lyxhotell med en fantastisk restaurang, blev vi helt tagna av den mycket vackra trädgården. Att självaste Michelangelo ritat byggnadens fasad på 1500-talet gjorde gjorde mig yr...!
   
  När jag tittade på mina bilder så upptäckte jag att jag hade blivit så förblindad av trädgården att jag glömde ta bilder som skulle visa den makalösa utsikten ut mot Florens, som låg där nere i dalgången som en liten småstad. Men man får tänka sig vyn! Maten och vinet var fantastiskt och med vyn ut över det vackra Toscana så mådde vi gott den här varma soliga dagen. Visst var det här en lyxig plats, men atmosfären var avslappnad och vi blev mycket vänligt bemötta av personalen, som ordnade en födelsdags-efterrätt till min dotter!
   
  Som min mor skulle ha sagt -  det här var en plats att minnas!
   
  Den gula klätterrosen Rosa Banksia luta plena samsas med blåregnet i cypressen!
   
  Här åt vi vår lunch!
   
   Michelangelos fasad.
   
   
  Fiesole
  Långt där nere syns Florens vackra katedral!
   
  Den här gula tidigt blommande, klättrande rosen syntes överallt!
   
  Judasträdet blommade samtidigt med blåregnet!
   
  Ibland blev det så vackert att jag hade svårt att ta in det jag såg den här underbara vårdagen, eller kanske försommardagen då temperaturen låg strax över 20 grader.
   
  Blåregenet fullständigt rann som ett vattenfall ner för trädgårdarna och det här är ett Bed & Breakfast som jag lätt skulle kunna tänka mig att bo på när blåregnet blommar, ja även utan blåregnsblommor!
   
  Av en mycket vänlig kvinna, fick vi lov att komma in i familjens privata trädgård för att se på allt det vackra som vi stått utanför på vägen och beundrat! Familjen bodde här i Villa La Torrossa, med en fantastisk utsikt och med en galet vacker trädgård, med tillhörande olivlund och en lövgång av klättrande murgröna med inslag av blommande blåregn.
   
   Det här är ett Bed & Breakfast och jag vill gärna bo här nästa gång jag kommer till Toscana!
   

  Vårresa till Florens

   
   
  För 18 år sedan åkte jag med Engsholms slott på en vin- och matresa till Toscana. Vi landade i Bologna och stannade till en kort stund i Florens för att se på några av sevärdheterna. På en bild från den resan kan jag se att jag klappar vildsvinet på trynet vid Piazza del Mercato Nuovo, vilket lär betyda att man kommer att återvända till staden och så blev det! På ett annat ställe läser jag att om man lägger ett mynt vid trynet, så betyder det tur.
   
  Jag, min dotter och hennes halvsyster reste till renässansens vagga, den vackra staden vid floden Arno, för att fira min dotters födelsedag. Vi bodde nära Ponte Veccio, bron som funnits här sedan romartiden och strax ovanför vårt hotell hade vi den fantastiska gröna sluttningen. Där finns bland annat Villa Bardini med sin vackra trädgård där blåregnet just den här veckan blommade som allra bäst.
   
  På morgnarna åt vi frukost högst uppe på hotellets lilla takterrass med utsikt över hela staden och jag hade min favoritkatedral i blickfånget hela tiden! Mitt minne från 1999 då jag senast besökte Florens var att trafiken var hetsig och att vi skulle se upp för ficktjuvar. Den här gången upplevde jag en skön atmosfär och ett lugn, trots att det kunde vara mycket folk på vissa platser. Det är ju inte någon stor stad med sina 370 000 invånare och den omfamnas av gröna vackra sluttningar. Vi åt fantastiskt god mat på både mysiga och fina restauranger och besökte även flera takterrasser, som blev något av ett tema när vi vandrade runt i staden där temperaturen varje dag låg på 20 grader.
   
  En kväll när min dotter och jag besökte en sportbar för att se Barcelona vinna över Sevilla, gick vi förbi vildsvinet och klappade det på trynet ännu en gång, vilket betyder att jag ännu en gång kommer att återvända till staden där Michelangelo och Leonardo da Vinci en gång verkade!
   
  Ännu en gång har min dotter ordnat en fantastisk resa, men en resplan som var helt perfekt och i kommande blogginlägg från resan visar jag många av de platser som hon ritat in i sin guidebok!
   
   
   Vi åt vår frukost varje morgon på hotellets underbara takterrass!
   
  Blåregnet syntes på många platser och det går ju inte att låta bli att älska denna växt, även om blåregns-kvoten nästan var fylld den sista dagen...
   
  Mina medresenärer had full koll på butikerna och jag tittade som vanligt uppåt mot fasaderna!
   
  Michelangelos David från 1504 måste såklart beskådas, även om det bara är en kopia som idag står här på vid Piazza della Signorina. Originalet som fanns här fram till 1873, flyttades då till Galleria dell Accademia!
   
  Mäktig, ståtlig och vacker är hon - Santa Maria del Fiore!
   
  Pardisets portar som Ghiberti skapade mellan åren 1425 till 1452, pryder baptisteriet öster om kyrkan. 
   
   En av takterrasserna som vi besökte!
   
  ...och ännu en fantastisk frukost på vår takterrass, här med Boboliträdgården i bakgrunden.
   
  Italiensk glass...
   
  Hotellets personal hade dukat frukosten på vår favoritplats när min dotter fyllde år!
   
   Takterrasskaffe!
   
  Det kommer flera blogginlägg från den här resan!


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails