Hammarby sjöstads fantastiska körsbärsträd blommar!














Vitsippsruta och andra växter i Minneberg

Just utanför min bostad i Bromma såg Cecilia en växt som liknade en liten vitsippa. Jag har bott här i 35 år och har aldrig uppmärksammat den, utan trott att det var en vitsippa som växte på mark där den inte utvecklades ordentligt. Vi fotograferade den och lade ute den på Facebooksidan ´´Vilken växt´´ och fick genast svar att det var vitsippsruta - Isopyrum thalictroides.
Jag läser på Wikipedia - Vitsippsruta är en växt som tillhör familjen ranunkelväxter. I Sverige finns vitsippsruta vild endast i Minneberg i Stockholm. Wikipedia
Vilken otrolig tillfällighet, att Cecilia såg den, att vi fick svar och att den enda platsen i Sverige där den växer vild, är just utanför min bostad! Nu har vi fått en ny favoritväxt, både vacker och med en speciell historia!
Jag hittade en sida som heter Minnebergs historia, där jag läser detta:
Området skapades av direktören på Sandviks limfabrik, Hjalmar Du Reitz i början av 1900-talet. Han samlade bl a en rad märkliga och sällsynta växter av utomnordiskt ursprung. Några är i neutraliserat tillstånd unika för Sverige och finns endast undantagsvis utanför de botaniska trädgårdarna. Förutom de införda vilda arterna finns flera "mormorsväxter" (gammaldags trädgårdsväxter). Det är få platser som kan tävla med Minnebergs vårprakt. Den erfarne floraflanören besöker området flera gånger under vårveckorna för att njuta av hur de olika vårblommornas massblomning avlöser varandra. Särskilt riklig är blomningen i de lundartade partierna
En förteckning har upprättats av de många mer eller mindre sällsynta växter som finns i Minneberg. Ramslök, skogslök och backlök. Blåstjärna, vårstjärnor, porslinshyacint. Krollilja och hundtandslilja, som ser ut som en liten alpcyklamen! Oxgäck och blommande vildtulpaner. Gulsippa och hybrid mellan gul- och vitsippa, balkansippa och sippruta, hålrot.
En "utländsk" murgröna, skogsknipprot, nässelklocka, tandrot, myskmadra lungört, blårapunkel, styv fingerört, hasselört, bergklint, sibirisk nunneört, stor nunneört och smånunneört, röllikekrage, parksallat, jätterams, gyllenfetblad, vintergröna, vildkaprifol, armeniskt björnbär m fl. Skogsbindeln som växer i lundvegetation nedanför Stora Minneberg (Direktörsvillan) är vetenskapshistoriskt intressant. Linné använde den som utgångspunkt för sitt sexualsystem (ta en titt på våra hundralappar) Den vackra betlehemsstjärnan växer rikligt i direkt anslutning till Tranebergs gård.
Jag ser på internet att vitsippsruta finns att köpa där växter säljs och att den ska vara härdig upp till Mellansverige och att den trivs bäst halvskugga i fuktig jord som är väldränerad och något sur. Sprider sig med utlöpare.
Vi letade efter svavelsippan och hundtandsliljan som ska finnas här, men utan resultat. Den är en korsning mellan vitsippa och gulsippa och har en mycket behaglig ljust gul färg. Från och med nu ska jag ägna mer tid med kameran här hemmavid och följa årstiderns växlingar. Jag har bott i området sedan 1987, med några års frånvaro och trivs utmärkt här, kanske ännu mer under senare tid då jag även har möjlighet att bo varannan vecka ute på underbara Blockhusudden/Djurgården. Det blir ett perfekt kombo-boende!














Prunusblomning i Bergianska trädgården






Vårblomning i mina drömmars stad










Södervandring i magnolia-tulpan-körsbärsblom tider!















Påsk!


Tidigt på långfredagens morgon, satt jag ute i trädgården på Blockhusudden med mitt kaffe och såg ut över ett stilla vatten. Visst var det lite kyligt, men solen värmde allt mer och jag hade årets hittills skönaste morgonstund. Måsarna skränade ute på sjön borta vid Fjäderholmarna och uppe i skogsbacken mot Thielska galleriet ljöd en underbar fågelkonsert. Taltrast, bofink och mängder av andra skönsångare hjälpte till att skapa morgonmagi.
Vi fixade i trädgården. Planteringar och rosorna fick påfyllnad av bra jord och nu när största delen av tomten är inhägnad med tunt svart rådjursnät, kommer förhoppningsvis både tulpaner och rosor få tillfälle att visa sin prakt framöver. Att Lexus inte kan smita är ett extra plus...
I vitsippsskogen börjar glesa bestånd av Anemone nemorosa att blomma och häggens blad lyser friskt grönt under urgamla ekar i öns lundar och skogsbackar. Eftersom värmen ska hålla i sig, kommer tidiga växter att utvecklas i en rasande fart. Det är nu man helst vill bromsa tiden en aning, för att hinna se och ta in detta stora vårmirakel i natur och i trädgårdar. Inne i stan går körsbärsträd och magnolior i blom och nu under kommande vecka ska jag ge mig ut på stadsvandringar med kameran efter att ha tillbringat ännu en underbar vecka ute på östra Djurgården.
Tyvärr ser det ut att bli mycket färre vitsippor i år i vår ´´vitsippsskog´´. Förra årets extrema torka verkar ha bränt markfloran en hel del. I övriga landet ser det ut att vara likadant. Jag saknar de frodiga vårarna, då regniga dagar gjorde gott åt allt som växer. I år börjar folk vattna redan i april i sina trädgårdar och jag vill verkligen inte låta pessimistisk, men visst känns klimatförändringen skrämmande.
Det är viktigt med en riklig mängd vårregn, innan träd och övrig vegetation börjar grönska och ta åt sig allt vatten som kommer. Det tidiga regnet innan grönskan är till för att fylla på grundvattennivåerna. Men inte en droppe regn i 10-dagars prognosen och det ser nu tyvärr ut att bli ännu en svår sommar.
Vi var bjudna på påskmiddag i Vasastan och hade en mycket trevlig stund med god mat och det bästa sällskapet. Ute på Bråvallagatan började körsbärsträden gå i blom och inne i Kungsträdgården blommade de tidiga japanska körsbärsträden Prunus Accolade, där tusentals mobiltelefoner sträcktes mot det rosa blomstertaket i de två alléerna. Det gäller att få den där egna, udda, speciella bilden. Tankarna gick tillbaka till 2012 då jag fotograferade för boken på Valborgsmässoafton från Nordeas terrass och fick hela blomsterhavet under mig. Den här påskdagen blev det endast ett kort besök bland träden. Trots sol och ganska hög temperatur, drog lite kyliga vindar fram genom huvudstaden.
I morgon bitti kommer min nya Panasonic att få en sista chans innan jag säljer den. Jag har en köpare som kommer i morgon eftermiddag, men jag känner att jag vill ge kameran en chans till. Nu har jag packat kameraväskan med både min gamle trogne vän Nikon (varifrån dessa bilder kommer) och min nya Panasonic som jag har så svårt att bli vän med, så får vi se hur bilderna blir i morgon.



Vårblommor i Stockholm vs. Uppsala













Sverigeresor 2019

Skansens trädgårdar









Jag skulle vilja tacka Arthur Hazelius som 1891 skapade Skansens friluftsmuseum på Djurgården. Han har på en av Stockholms vackraste platser skapat ett Sverige i miniatyr med hus och gårdar som är hitflyttade från hela landet. När försommarens grönska bäddar in de små gårdarna med blommande trädgårdar och när solen börjar värma en frusen nordbo, då är Skansen en skön och vacker plats att vandra på.
Det är nog djuren man tänker på i första hand när Skansen kommer på tal och det är med värme som jag tänker tillbaka på hur min dotters stora ögon stirrade på de farliga vargarna eller skrattade åt de busiga sälarna, när vi upptäckte Skansen tillsammans då hon var liten. Idag är Skansen något helt annat för mig. Nu är det de vackra trädgårdarna och musiken som lockar. På Solliden har jag under flera konserter njutit av Ulf Lundells texter som vid vissa tillfällen känts som ren magi i sommarkvällen. Oftast har det varit ljumma sköna kvällar då luftballonger sakta glidit över scenen, men jag har även stått där när åskan gått och regnet vräkt ner och det har varit lika underbart vid båda tillfällena.
Om man kommer till Skansen en helg eller under semestertider så kan det vara mycket folk över hela området, därför brukar jag göra mina besök under helt andra tider. Det händer ibland att jag har en ledig dag mitt i veckan och om jag då ska besöka Skansen så hänger jag på låset när de öppnar klockan tio. Visst kan det samtidigt vara hundratals förskolebarn som hänger på samma lås, men väl innanför grindarna så sprids de små liven oftast ut bland djuren medan jag sakta vandrar upp mot de grönskande trädgårdarna där det sällan är så mycket folk.




Jag brukar börja vid rosenträdgården som ligger vackert intill de gamla stadskvarteren. Rosenträdgården är en mycket vacker plats, som skapades 1964 av den välkända trädgårdsarkitekten Walter Bauer. Han jobbade mycket med att återuppbygga historiska trädgårdar och parker som till exempel vid Forsmarks bruk och Lövstabruk.
Rosenträdgården är uppdelad i sexton kvarter där tolv omgärdas av lågt klippta buxbomhäckar med flera sorters rabattrosor i olika färger inuti. Gammaldags buskrosor finns i den östra delen av rosenträdgården och jag tycker att de gammaldags rosorna är de allra vackraste. Här går färgerna huvudsakligen i rosa och vitt och vem kan motstå de ljust rosa och lite blyga albarosornas blomning och doft i juli, eller när gallicarosorna och damascenerrosorna börjar visa sin prakt. Till skillnad mot de flesta polyantharosor så doftar de gammaldags rosorna ljuvligt och skönhetsupplevelsen blir ju så mycket större när flera sinnen får vara med.
Vid ena kortsidan av rosenträdgården ligger Swedenborgs gamla lusthus från 1767 som en gång hade sin plats vid Swedenborgs malmgård på Hornsgatan vid Mariatorget, även om det som ser ut som att lusthuset alltid stått här bland rosorna på Skansen. Från rosenträdgården har man en vacker utsikt över Nordiska museet som långt där nedanför liknar ett sagoslott med sina tinnar och torn.
Jag försöker att en gång varje år ta mig tid att besöka Skansens rosenträdgård under den vackraste blomningsperioden i juni-juli och om det är en lugn morgon när vindarna är stilla, med lagom foto-fluffiga moln på himlen och med hemtrevligt sparvtjatter från buskarna, så blir det lite av trädgårdsmagi där bland alla rosorna på Skansen.
Om man besöker rosenträdgården i maj månad så möts man av ett hav av tulpaner i olika färger som förgyller de tolv kvarteren. Tyvärr så har antalet tulpaner minskat de senaste åren, men jag hoppas att de fyller på med nya fräscha lökar igen eftersom det blir så effektfullt när mängder av tulpaner öppnar trädgårdssäsongen här.




Trädgårdsvandringen fortsätter mot örtagården men först måste man besöka Café Petissan som är Skansens absolut mysigaste café. Caféet ligger alldeles intill rosenträdgården och inne i den vackra skyddade lilla bakgården kan man i lugn och ro njuta av sin fikastund. Här är det öppet under hela året och under en vintrig iskall Skansenvandring så är det extra skönt att få komma in i värmen där i Petissans trevligt trånga cafélokal. Petissans hus flyttades till Skansen 1907 men fick sin nuvarande plats 1931. Huset låg en gång i tiden i hörnet av Drottninggatan och Kungstensgatan och bilder ur boken ´´Skansen – parken och trädgårdarna´´ visar att Skansens gård är en kopia av originalet.
Efter fikastunden hos Petissan är det dags för besöket i örtagården som ligger alldeles intill. Här är det Walter Bauer som har ritat igen och den vackra örtagården stod färdig samma år som rosenträdgården. Eftersom jag sätter stort värde vid trädgårdars placering och omgivning så är Skansen fantastiskt eftersom det inte finns någon modern bebyggelse som stör någonstans. Husen runt omkring trädgårdarna är gamla och vackra och trädgårdarna ligger inbäddade i grönska. I örtagården är det lätt att fastna bland alla örternas växtskyltar för att se om man missat något från tidigare besök. Här finns ungefär hundra olika örter och i början av juli blommar luktpioner, blågull och gillenia. Vid gårdarna runt omkring blommar då även mängder av rosor. Stora fläderbuskar står vid varje gård och schersminens kritvita doftande blommor är ju oemotståndliga. Jag tycker att den blomningen nästan, men bara nästan, kan mäta sig med den tidigare syren/häggblomningen i skönhet.






Jag vandrar vidare och kommer efter ett tag fram till Skogaholms herrgård som upptar ett stort område här på Skansen och som från början låg i Närke men flyttades till Skansen på 1930-talet.
Den norra delen av herrgårdens trädgård har strikt klippta buxbomparterrer som ramas in av välklippta lindhäckar. Innanför lindhäckarna finns i sin tur häckar av liguster och på något vis skapar en sådan här ordnad trädgårdstil ett märkligt lugn. Jag som helst väljer att vistas i lite halvvilda och något förfallna trädgårdar, faller ändå för den här strikta ordningen med mittaxeln och det runda mittpartiet som blir trädgårdens medelpunkt och bildar en självklar harmoni. Det finns de som anser att en sådan här sträng stilträdgård andas makt, där ägaren kontrollerar både sina anställda och sina växter. Jag tänker bort det sättet att se trädgården och tillåter mig att bli harmonisk i stället.
Skogaholm klingar väl egentligen som en något smaklös limpa, men herrgårdens köks- och fruktträdgård är i stället mycket smakfull och vacker och jag vet inte hur många gånger jag har fotograferat gången fram mot lusthuset som kantas av välklippta äppelträd. Det är en fantastisk vy och när man talar om drömträdgårdar så dyker alltid den här gången fram mot lusthuset upp i mitt huvud. Från ett annat håll närmar man sig lusthuset genom en lövgång av lind och jag har ibland svårt att välja vilken väg jag ska ta. Det lilla vackra lusthuset har en gång stått på gården vid Bellmansgatan 30 på Södermalm.
Det här är en nyttoträdgård och det finns både grönsaksland, land med örter som läkemalva, salvia, timjan, vinruta och johannesört men även bärbuskar och så alla vackert beskurna äppelträd runt om trädgården. Äppelträden är av gamla spännande sorter som Danzigäpple, Mecklenburger kantäpple, Ölandskungsäpple, Sommarkaneläpple, Rött järnäpple, Borgherre Bullerhus, Windsor, Ökna lökäpple med flera. Här finns också Gråpäron och Grännapäron.
Det är en perfekt planerad nyttoträdgård där man verkligen har tänkt på det estetiska och det är så skönt att se en trädgård helt utan gräsmattor.




Några hundra meter från Skogaholms herrgård ligger Skånegården som också har en mycket vacker trädgård där planteringarna kantas av välklippta buxbomhäckar och här finns också den största ormhassel jag någonsin sett. Ormhassel är en växt som kanske är allra vackrast på vintern när de slingrande grenarna framhävs extra bra då marken är täckt av snö. På våren finns bland annat tulpaner, kejsarkronor och storrams i planteringarna, men det är i juni och juli som det är som allra vackrast i den här skånska trädgården. Då blommar pionerna tillsammans med blågull, aklejruta, riddarsporrar och trädgårdssolbrud i en härlig blandning av dessa gamla vackra perenner.
Det är en njutning att sakta gå runt i den lilla trädgården och att en bit av Skåne hamnat i Stockholm gör absolut ingenting. Mitt i den här trädgården står en fläder som har en av de grövsta stammar jag någonsin sett och som blommar i månadsskiftet juni-juli. Skånegården innehåller också en liten fjärilsträdgård med bikupor intill och här finns växter som älskas av både fjärilar, bin och människor. Varje gång som jag besöker den här trädgården har jag svårt att lämna den och den här lilla Skånska trädgården är en av de vackraste i Stockholm.
Förutom Skansens vackra trädgårdar så finns här även en vacker natur och det lär till exempel finnas över 900 ekar, 680 lönnar och 590 almar på Skansens 30 hektar stora yta. De gamla gårdarna ligger inbäddade i grönska och vid hantverkskvarteren ger de stora träden lagom skugga på innergårdarna under heta julidagar. Den här miljön på Skansen är ett minne från den tiden då Sverige var enklare och fattigare men också så oerhört mycket vackrare än det är idag.

Fruktträden vid Skogaholms köksträdgård
Borgherre Bullerhus
Danzigäpple
Frösåker
Gravensteiner
Kesäter
Mecklenburger kantäpple
Menigasker
Princessäpple
Rossvik
Röd astrakan
Rött järnäpple
Sommarkaneläpple
Vit astrakan
Vitgylling
Åkerö
Ökna lökäpple
Ölands kungsäpple
Päron
Gansles…
Gråpäron
Grännapäron
Windsor
Rosor i rosengården
Astrid Lindgren - Floribundaros
Blanche Moreau - Mossros
Blaze Superior - Storblommit klätterros
Bonica 82 - Floribundaros
Duchesse de Rohan - Portlandros
Elmshorn - Modern buskros
Flammentanz - Kordensiiros
Frühlingsduft - Pimpinellros
Frülingszauber - Pimpinellros
Honorine de Brabant - Bourbonros
Husmoderros - Pimpinellros
Laneii - Centifoliaros
Lichtkönigin Lucia - Modern buskros
Louise Odier - Bourbonros
Maigold - Pimpinellros
Marguerite Hilling - Moyesii-hybrid
Mozart - Moschataros
Nuits de Young - Centifoliaros
Quatre Saisons - Damascenerros
Parkdirektor Riggers - Kordensiiros
Pink Grootendorst - Rugosaros
Polstjärnan - Klätteros
Prairie Dawn - Modern buskros
Robusta - Bourbonros
Rosa arvensis Helenae - Honungsros
Rosa centifolia ´Major´
Rosa eglanteria - Rubiginosaros
Rosa hugonis - Kinesisk gulros
Rosa moyesii - Mandarinros
Rosa pimpinellifolia var. Atlantica
Rosa x noisette – Noisetteros
Rosa x Portlandica - Den ursprungliga portlandrosen
Rosa willmottiae - Rugosaros
Rose de Resht - Damascenerros
Salet - Centifoliaros
Signe Relander – Rugosaros
Sommerwind - Modern buskros
Souvenir de la Malmaison - Bourbonros
Stanwell Perpetual - Pimpinellros
Swany - Miniatyrros
The Fairy - Pylyantharos
Thérèse Bugnet - Bourbonros
Mina sociala medier


En vårvecka på Djurgården











