• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Hammarby sjöstads fantastiska körsbärsträd blommar!

   
   
  29 april 2019
   
   
  Mitt mål idag var Lumaparken vid Hammarby sjöstad, där hela det stora torget svämmar över av rosa Prunus Accolade just nu, men det är de vitblommande Tokyokörsbärsträden i backen intill som är de allra vackraste tycker jag! De rosa träden blir lite för mycket för mig i längden, även om det är ljuvligt när de börjar blomma. I många år har jag haft som plan att se all denna blomning, men jag har av någon anledning inte hunnit med. I år tog jag Tvärbanan/spårvagn hemifrån Alvik och klev av vid Lumaparken och det var verkligen effektfullt med all denna blomning.
   
  Men den här dagen kom inte att handla om Lumaparken, utan i stället om alla dessa fantastiska vitblommande Tokyokörsbärsträd, som finns längs den långa, grunda och vackra kanalen inne bland bostadshusen. Det var länge sedan jag fick en sådan ´´trädgårdskick´´ och jag gick som i trans med min kamera längs kanalen och hade lite svårt att ta in allt det vackra. Den här anläggningen håller världsklass och jag skulle vilja ta reda på vilka som en gång ritade detta!
   
   
  Hammarby sjöstad med 11 000 lägenheter är en stadsdel söder om Södermalm som byggdes på 1990-talet. 
   
   
  I slutet av april är alltså bästa tiden att se den här blomningen och jag kommer med all säkerhet att göra besöket hit till en tradition. Jag har aldrig någonsin sett ett område med så många körsbärsträd och det är främst Prunus 'Accolade'  och Prunus x yedoensis (Tokyokörsbär) som använts och jag älskar verkligen detta fantastiska Tokyoträd! 
   
  Så skynda ut till Sjöstan innan träden blommat ut!
   
   
   
   
   
  Lumaparken
   
   

  Vitsippsruta och andra växter i Minneberg

   Vitsippsruta 27 april 2019
   
  Det är ätt att bli hemmablind när jag vandrar i Stockholms gröna rum och söker efter spännande växter i innerstaden. Men just utanför mitt hem i Bromma finns spännande spår av gamla trädgårdar från tiden då fabriksområdet fanns kvar där Minnebergs bostadsområde nu ligger. Då bodde direktörer och disponenter i vackra stora trähus med fina trädgårdar, som jag ser från mitt fönster. Många växter finns kvar från den tiden och vi har en fantastiskt fin vårflora som börjar med stora mattor av vintergäck. 

  Just utanför min bostad i Bromma såg Cecilia en växt som liknade en liten vitsippa. Jag har bott här i 35 år och har aldrig uppmärksammat den, utan trott att det var en vitsippa som växte på mark där den inte utvecklades ordentligt. Vi fotograferade den och lade ute den på Facebooksidan ´´Vilken växt´´ och fick genast svar att det var vitsippsruta - Isopyrum thalictroides.

   

  Jag läser på Wikipedia - Vitsippsruta är en växt som tillhör familjen ranunkelväxter. I Sverige finns vitsippsruta vild endast i Minneberg i Stockholm. Wikipedia

   

  Vilken otrolig tillfällighet, att Cecilia såg den, att vi fick svar och att den enda platsen i Sverige där den växer vild, är just utanför min bostad! Nu har vi fått en ny favoritväxt, både vacker och med en speciell historia!

   

  Jag hittade en sida som heter Minnebergs historia, där jag läser detta:

   

  Området skapades av direktören på Sandviks limfabrik, Hjalmar Du Reitz i början av 1900-talet. Han samlade bl a en rad märkliga och sällsynta växter av utomnordiskt ursprung. Några är i neutraliserat tillstånd unika för Sverige och finns endast undantagsvis utanför de botaniska trädgårdarna. Förutom de införda vilda arterna finns flera "mormorsväxter" (gammaldags trädgårdsväxter). Det är få platser som kan tävla med Minnebergs vårprakt. Den erfarne floraflanören besöker området flera gånger under vårveckorna för att njuta av hur de olika vårblommornas massblomning avlöser varandra. Särskilt riklig är blomningen i de lundartade partierna 

   

  En förteckning har upprättats av de många mer eller mindre sällsynta växter som finns i Minneberg. Ramslök, skogslök och backlök. Blåstjärna, vårstjärnor, porslinshyacint. Krollilja och hundtandslilja, som ser ut som en liten alpcyklamen! Oxgäck och blommande vildtulpaner. Gulsippa och hybrid mellan gul- och vitsippa, balkansippa och sippruta, hålrot.

   

   

  En "utländsk" murgröna, skogsknipprot, nässelklocka, tandrot, myskmadra lungört, blårapunkel, styv fingerört, hasselört, bergklint, sibirisk nunneört, stor nunneört och smånunneört, röllikekrage, parksallat, jätterams, gyllenfetblad, vintergröna, vildkaprifol, armeniskt björnbär m fl. Skogsbindeln som växer i lundvegetation nedanför Stora Minneberg (Direktörsvillan) är vetenskapshistoriskt intressant. Linné använde den som utgångspunkt för sitt sexualsystem (ta en titt på våra hundralappar) Den vackra betlehemsstjärnan växer rikligt i direkt anslutning till Tranebergs gård.

   

  Jag ser på internet att vitsippsruta finns att köpa där växter säljs och att den ska vara härdig upp till Mellansverige och att den trivs bäst halvskugga i fuktig jord som är väldränerad och något sur. Sprider sig med utlöpare. 

   

  Vi letade efter svavelsippan och hundtandsliljan som ska finnas här, men utan resultat. Den är en korsning mellan vitsippa och gulsippa och har en mycket behaglig ljust gul färg. Från och med nu ska jag ägna mer tid med kameran här hemmavid och följa årstiderns växlingar. Jag har bott i området sedan 1987, med några års frånvaro och trivs utmärkt här, kanske ännu mer under senare tid då jag även har möjlighet att bo varannan vecka ute på underbara Blockhusudden/Djurgården. Det blir ett perfekt kombo-boende!

   
   
   
  Andra växter i Minneberg - Traneberg
   
   
  Direktörsvillan från 1850 där familjen Du Rietz bodde 1898-1939. Bild 28 april 2019
   
  Skogsbingel och gulsippor
   
  En vitsippa bland gulsippor!
   
  Gulsippor här hemmavid
   
   
  1 maj 2019 uppdatering
   
   
  Hasse Edsman utanför sin bostad i Ingenjörsvillan, där häggen nu just gått i blom! 
   
   
  Hasse Edsman som bor i Ingenjörsvillan ringde mig eftersom han läst mitt blogginlägg om vitsippsrutan. Han erbjöd sig att visa mig runt i området, då han har stor kunskap om markfloran i de gamla trädgårdarna vid villorna Ingenjörsvillan och Direktörsvillan. 
   
   
  Nu fick jag äntligen veta var svavelsippan och hundtandsliljan växer och han visade mig även en dubblel vitsippa som var mycket speciell. Hasse som bott i den vackra villan sedan 1996, berättade att här i området växer även hundtandslilja, hålrot, gul vallört, blårapunkel, stor kustruta, skogsknipprot, vippärt, vildtulpan. Sedan finns det några arter som ´ícke är önskvärda´´ här och det är vintergröna, kirskål, praktlysing, parksallat och möjligen röllikekrage.
   
   
  Jag har på känn att vi kommer att ses igen här i trädgårdarna som ligger just utanför min bostad. Tack för rundvandringen Hasse!
   
   
  Gulblommig luktviol som tydligen ska växa vild i Sverigeendast här.
   
  Dubbel vitsippa
   
  Hasse visar vägen genom djungelliknande Brommanatur, fram till svaelsippan!
   
   Svavelsippan som är en korsning mellan vitsippa och gulsippa.
   
   Kolonilotterna 8 maj 2019
   
   Ingenjörsvillan från 1897. Här bodde Sven Wolter en tid på 1980-talet. Bild 8 maj 2019
   

  Prunusblomning i Bergianska trädgården

  Prunus serrulata
   
  Körsbärsplommon - Prunus cericifera
   
  Körsbärsplommon - Prunus cericifera
   
  Tokyokörsbär - Prunus x yedonsis
   
  Mandelträd - Prunus dulcis
   
   Vårkörsbär - Prunus subhirtella

  Vårblomning i mina drömmars stad

   
   
  25 april 2019
   
   
  Inne i Sinnenas trädgård vid Vasaparken, där Prunus Accolade blommade (samma sort som finns i Kungsträdgården), var det full aktivitet med trädgårdsskötsel i den vackra trädgården, men jag smet in och tog en bild. Läs mer om Sinnenas trädgård här!
   
  Under natten som var, låg jag vaken och tänkte på torkan som råder. Hur ska det gå? Grundvattennivåerna sjunker, det brinner i skogarna och hur ska träd och buskar klara sig i längden? Och djuren? Idag satt jag på ett berg invid den gamla oljekvarnen på Prins Eugens Waldemarsudde och pratade med trädgårdsmästare Marina.
   
  Vi var väl inte riktigt överrens om hur vi såg på det som nu sker, men det var ändå skönt att prata en stund. Marina menar att sådana här långa torrperioder har vi varit med om många gånger och det har alltid rättat till sig, men jag tycker ändå att det är en aning skrämmande när vi nu går mot tredje sommaren med extremtorka. Vi kan såklart inte veta hur kommande sommar blir, men det ser inte lovande ut när det är torka redan i april. 
   
  När jag lämnat min älskade vandrarkompis Lexus ute på udden, for jag runt med min kamera i stan, för att försöka fånga allt det vackra som vi nu har omkring oss!
   
  Jo just det, kameran som jag fotar med är åter igen min gamla Nikon! 
   
   
  I Vasaparken blommade dessa fantastika Prunus av olika sorter och jag har aldrig tidigare sett dem så här fina! Mer om Vasaparken här!
   
  Vid parkeringen till Sabbatsbergs sjukhus finns en lång rad med Prunus sargentii - Bergskörsbär. Sjukhuset i Vasastan där min dotter föddes och där jag opererade mitt knä tre gånger.
   
  Favoritvy vid Prins Eugens Waldemarsudde.
   
  Magnolior vid Wallenbergs Täcka udden på Djurgården!
   
  Rosendals trädgård
   
  Rosenrips och japanska körsbärsträd i blom!
   
   Cecilias bild på hennes vackra plantering vid Rosendals slott.vid slottet klipptes gräset för första gången i år och mängder av hyacinter blommade i planteringarna. Här kommer senare tulpaner att förgylla slottsträdgården och därför har planteringarna nät runt omkring sig, för att hindra rådjuren att äta upp alla tulpanknoppar. Näten tas bort när tulpanerna gått i blom!
   
   Vid Jaktgatan/Högviltsgatan i Norra Djurgårdsstaden finns en rad med 31 st. Magnolia och de flesta är Magnolia bondii, kanske alla, jag är inte helt säker. Sorten bondii blommar mycket tidigt. Det blir lättare att fotografera dessa träd en gång är de växt till sig.

  Södervandring i magnolia-tulpan-körsbärsblom tider!

   
   
  24 april 2019
   
   
  Vid Årstabroarna börjar blomsterhavet att lysa i den skira grönskan från knäckepilarna vid sjön.
   
  Koloniträdgårdarna ser lite annorlunda ut idag än de gjorde när de första i början av 1900-talet skapades i Stockholm.
   
  På Wikipedia läser jag:
   
  Tanken var att ge storstadsbon en möjlighet att komma ut till sin egen lilla trädgård för att kunna odla frukt och grönsaker där och på så vis hålla nere livsmedelskostnaderna. Särskilt under första och andra världskriget blev koloniträdgårdarna en viktig försörjningskälla för befolkningen med potatis, frukt och grönt.
   
  Nu är det nästan bara prydnadsväxter och överallt lyser magnolior i den stora sluttningen ner mot Årstaviken där 500 lotter trängs på ett trevligt sätt!
   
  Ett bekant ställe i Södra Tanto!
   
  Vid Tanto norra reser sig Högalids kyrktorn bakom de blommande lotterna!
   
  Ulf Gråbergs barock-lott som man kan se och läsa om i min bok!
   
  På Söder är Bysistorgets Prunus Accolade större och friskare än Kungsträdgårdens alléer och här kan man även äta eller fika under de rosa skyarna!
   
  Evert Taube på Maria kyrkogård. En slarvig fotograf som inte fick med hela namnet, sorry Evert!
   
  En lite jobbig färgkombo för mina ögon, men det lockade ändå att ta en bild!
   
  Men vart har magin tagit vägen här vid Refugium??? Nu ser det ut som vilken lott som helst! Bilderna här nedan visar hur det en gång såg ut när grönskan gömde huset, där den gamle landskapsarkitekten Hans Drost bodde. Den nya ägaren vill ha mer öppet och ordning! Läs om Refugium här!
   
  Refugium - det ostörda rummet!
   
  Vid Bollhustäppan i Gamla Stan blommade tidiga tulpaner och den i år så vanliga och rufsiga narcissen Rip van Winkle. Inte så vacker tycker jag, men lite kul!

  Påsk!

  (null)
   Japanska körsbärsträd som blommar på Bråvallagatan i Vasastan.
   
   Kungsträdgårdens Prunus Accolade på påskdagen.
   
   

  Tidigt på långfredagens morgon, satt jag ute i trädgården på Blockhusudden med mitt kaffe och såg ut över ett stilla vatten. Visst var det lite kyligt, men solen värmde allt mer och jag hade årets hittills skönaste morgonstund. Måsarna skränade ute på sjön borta vid Fjäderholmarna och uppe i skogsbacken mot Thielska galleriet ljöd en underbar fågelkonsert. Taltrast, bofink och mängder av andra skönsångare hjälpte till att skapa morgonmagi.

   

  Vi fixade i trädgården. Planteringar och rosorna fick påfyllnad av bra jord och nu när största delen av tomten är inhägnad med tunt svart rådjursnät, kommer förhoppningsvis både tulpaner och rosor få tillfälle att visa sin prakt framöver. Att Lexus inte kan smita är ett extra plus...

   

  I vitsippsskogen börjar glesa bestånd av Anemone nemorosa att blomma och häggens blad lyser friskt grönt under urgamla ekar i öns lundar och skogsbackar. Eftersom värmen ska hålla i sig, kommer tidiga växter att utvecklas i en rasande fart. Det är nu man helst vill bromsa tiden en aning, för att hinna se och ta in detta stora vårmirakel i natur och i trädgårdar. Inne i stan går körsbärsträd och magnolior i blom och nu under kommande vecka ska jag ge mig ut på stadsvandringar med kameran efter att ha tillbringat ännu en underbar vecka ute på östra Djurgården.

   

  Tyvärr ser det ut att bli mycket färre vitsippor i år i vår ´´vitsippsskog´´. Förra årets extrema torka verkar ha bränt markfloran en hel del. I övriga landet ser det ut att vara likadant. Jag saknar de frodiga vårarna, då regniga dagar gjorde gott åt allt som växer. I år börjar folk vattna redan i april i sina trädgårdar och jag vill verkligen inte låta pessimistisk, men visst känns klimatförändringen skrämmande.

   

   Det är viktigt med en riklig mängd vårregn, innan träd och övrig vegetation börjar grönska och ta åt sig allt vatten som kommer. Det tidiga regnet innan grönskan är till för att fylla på grundvattennivåerna. Men inte en droppe regn i 10-dagars prognosen och det ser nu tyvärr ut att bli ännu en svår sommar.

   

  Vi var bjudna på påskmiddag i Vasastan och hade en mycket trevlig stund med god mat och det bästa sällskapet. Ute på Bråvallagatan började körsbärsträden gå i blom och inne i Kungsträdgården blommade de tidiga japanska körsbärsträden Prunus Accolade, där tusentals mobiltelefoner sträcktes mot det rosa blomstertaket i de två alléerna. Det gäller att få den där egna, udda, speciella bilden. Tankarna gick tillbaka till 2012 då jag fotograferade för boken på Valborgsmässoafton från Nordeas terrass och fick hela blomsterhavet under mig. Den här påskdagen blev det endast ett kort besök bland träden. Trots sol och ganska hög temperatur, drog lite kyliga vindar fram genom huvudstaden. 

   

  I morgon bitti kommer min nya Panasonic att få en sista chans innan jag säljer den. Jag har en köpare som kommer i morgon eftermiddag, men jag känner att jag vill ge kameran en chans till. Nu har jag packat kameraväskan med både min gamle trogne vän Nikon (varifrån dessa bilder kommer) och min nya Panasonic som jag har så svårt att bli vän med, så får vi se hur bilderna blir i morgon. 

   
   
   Blåsippornas sista helg på Djurgården, här vid Parkudden! Tack för i år ni underbara!
   
   Här i Villa Dufvans underbara trädgård, trivs jag bäst!
   
   
   

  Vårblommor i Stockholm vs. Uppsala

  Lejonslätten på Djurgården. Charles Fribergs ryttarstaty i brons över Karl XV från 1909.
   
  Lejonslätten på Djurgården
   
   
  Jag såg en bild på Instagram från Rektorsparken i Uppsala, där marken var täckt av scilla och gångarna slingrade sig fram i det blå blomsterhavet. Jag blev lite nyfiken på hur våren ser ut i Uppsala och bestämde mig för en liten utflykt och tog pendeln till lärdomens stad. Från stationen vandrade jag bort till Rektorsparken denna soliga underbara aprildag. Tyvärr var ljusförhållandet inte det bästa för att fota scillamattor. Inte ett moln på himlen och den starka aprilsolen lyste intensivt över Uppsala och jag har verkligen svårt att ta bra bilder i detta starka ljus. Hur som helst var trädgården mycket vacker med de böljande gångarna i scillahavet.
   
  Nu ville jag se mer av Uppsalas vårblomster och gick bort till botaniska trädgården. Vandrade Gösta Knutssons promenad genom Carolinaparken utan att hitta några scillamattor och i botaniska såg jag inte heller några större ytor av scilla, hur jag än letade. I Uppsala botaniska trädgård finns annars mängder av spännande växter att beundra senare under våren och på sommaren, men den här dagen var det ont om intressanta växter att fotografera, så jag gick vidare bort till stadsparken. Där borde det väl finnas vårblommor i mängder på gräsmattorna, men icke, det var lika tomt där som i botaniska och jag blev mycket förvånad att Uppsala inte satsat mer på vårblommor i parkerna. 
   
  I Stockholm finns mängder av vårblommor som scilla, porslinshyacint och krokus i de flesta parker, trädgårdar och till och med på kyrkogårdar. Jag har under många år fotat vårblommor i Stockholm och fortsätter varje vår som om det var första gången. Både Stockholms stad och Djurgårdsförvaltningen fyller på med nya vårlökar varje höst och jag är både glad och stolt att vår stad blir vackrare för varje år som går.
   
  I det här blogginlägget är det porslinshyacinten som har huvudrollen! Se gärna mitt äldre blogginlägg om scilla i Stockholm här!
   
   
   
   Porslinshyacint på Djurgården
   
  Tegnérlunden porslinshyacint
   
   Adolf Fredriks kyrkogård
   
  Vid Rosendals slott planterar Djurgårdsförvalningens trädgårdsmästare Cecilia och Heidi underbara penséer!
   
   
   
  Rektorsträdgården i Uppsala
   
   

  Sverigeresor 2019

  Klicka på länkarna!
   
   
  Sol, regn och dimma på Österlen - Vecka 20
   
   
  Gotland när maj möter juni - Vecka 22
   
   
   

  Skansens trädgårdar

  Skogaholms köksträdgård 16 maj 2012
   
   23 maj 2014
   
  21 maj 2016
   
   Skogaholms köksträdgård 21 maj 2016
   
  Skogaholms köksträdgård 23 maj 2014
   
  Skogaholms köksträdgård 27 maj 2015
   
  Skånegården 27 maj 2015
   
  21 juni 2007
   
  19 maj 2010
   
   

  Jag skulle vilja tacka Arthur Hazelius som 1891 skapade Skansens friluftsmuseum på Djurgården. Han har på en av Stockholms vackraste platser skapat ett Sverige i miniatyr med hus och gårdar som är hitflyttade från hela landet. När försommarens grönska bäddar in de små gårdarna med blommande trädgårdar och när solen börjar värma en frusen nordbo, då är Skansen en skön och vacker plats att vandra på.

   

  Det är nog djuren man tänker på i första hand när Skansen kommer på tal och det är med värme som jag tänker tillbaka på hur min dotters stora ögon stirrade på de farliga vargarna eller skrattade åt de busiga sälarna, när vi upptäckte Skansen tillsammans då hon var liten. Idag är Skansen något helt annat för mig. Nu är det de vackra trädgårdarna och musiken som lockar. På Solliden har jag under flera konserter njutit av Ulf Lundells texter som vid vissa tillfällen känts som ren magi i sommarkvällen. Oftast har det varit ljumma sköna kvällar då luftballonger sakta glidit över scenen, men jag har även stått där när åskan gått och regnet vräkt ner och det har varit lika underbart vid båda tillfällena.

   

  Om man kommer till Skansen en helg eller under semestertider så kan det vara mycket folk över hela området, därför brukar jag göra mina besök under helt andra tider. Det händer ibland att jag har en ledig dag mitt i veckan och om jag då ska besöka Skansen så hänger jag på låset när de öppnar klockan tio. Visst kan det samtidigt vara hundratals förskolebarn som hänger på samma lås, men väl innanför grindarna så sprids de små liven oftast ut bland djuren medan jag sakta vandrar upp mot de grönskande trädgårdarna där det sällan är så mycket folk.

   

   21 maj 2016
   
  5 juli 2012
   
  5 juli 2012
   
  5 juli 2012
   

  Jag brukar börja vid rosenträdgården som ligger vackert intill de gamla stadskvarteren. Rosenträdgården är en mycket vacker plats, som skapades 1964 av den välkända trädgårdsarkitekten Walter Bauer.  Han jobbade mycket med att återuppbygga historiska trädgårdar och parker som till exempel vid Forsmarks bruk och Lövstabruk.

   

  Rosenträdgården är uppdelad i sexton kvarter där tolv omgärdas av lågt klippta buxbomhäckar med flera sorters rabattrosor i olika färger inuti. Gammaldags buskrosor finns i den östra delen av rosenträdgården och jag tycker att de gammaldags rosorna är de allra vackraste. Här går färgerna huvudsakligen i rosa och vitt och vem kan motstå de ljust rosa och lite blyga albarosornas blomning och doft i juli, eller när gallicarosorna och damascenerrosorna börjar visa sin prakt. Till skillnad mot de flesta polyantharosor så doftar de gammaldags rosorna ljuvligt och skönhetsupplevelsen blir ju så mycket större när flera sinnen får vara med.          

   

  Vid ena kortsidan av rosenträdgården ligger Swedenborgs gamla lusthus från 1767 som en gång hade sin plats vid Swedenborgs malmgård på Hornsgatan vid Mariatorget, även om det som ser ut som att lusthuset alltid stått här bland rosorna på Skansen. Från rosenträdgården har man en vacker utsikt över Nordiska museet som långt där nedanför liknar ett sagoslott med sina tinnar och torn.

   

  Jag försöker att en gång varje år ta mig tid att besöka Skansens rosenträdgård under den vackraste blomningsperioden i juni-juli och om det är en lugn morgon när vindarna är stilla, med lagom foto-fluffiga moln på himlen och med hemtrevligt sparvtjatter från buskarna, så blir det lite av trädgårdsmagi där bland alla rosorna på Skansen.  

   

  Om man besöker rosenträdgården i maj månad så möts man av ett hav av tulpaner i olika färger som förgyller de tolv kvarteren. Tyvärr så har antalet tulpaner minskat de senaste åren, men jag hoppas att de fyller på med nya fräscha lökar igen eftersom det blir så effektfullt när mängder av tulpaner öppnar trädgårdssäsongen här.

   

   
  5 juli 2012
   
  19 maj 2010 - Petissans café
   
  19 maj 2010
   
   5 juli 2012
   

  Trädgårdsvandringen fortsätter mot örtagården men först måste man besöka Café Petissan som är Skansens absolut mysigaste café. Caféet ligger alldeles intill rosenträdgården och inne i den vackra skyddade lilla bakgården kan man i lugn och ro njuta av sin fikastund. Här är det öppet under hela året och under en vintrig iskall Skansenvandring så är det extra skönt att få komma in i värmen där i Petissans trevligt trånga cafélokal. Petissans hus flyttades till Skansen 1907 men fick sin nuvarande plats 1931. Huset låg en gång i tiden i hörnet av Drottninggatan och Kungstensgatan och bilder ur boken ´´Skansen – parken och trädgårdarna´´ visar att Skansens gård är en kopia av originalet.

   

  Efter fikastunden hos Petissan är det dags för besöket i örtagården som ligger alldeles intill. Här är det Walter Bauer som har ritat igen och den vackra örtagården stod färdig samma år som rosenträdgården. Eftersom jag sätter stort värde vid trädgårdars placering och omgivning så är Skansen fantastiskt eftersom det inte finns någon modern bebyggelse som stör någonstans. Husen runt omkring trädgårdarna är gamla och vackra och trädgårdarna ligger inbäddade i grönska. I örtagården är det lätt att fastna bland alla örternas växtskyltar för att se om man missat något från tidigare besök. Här finns ungefär hundra olika örter och i början av juli blommar luktpioner, blågull och gillenia. Vid gårdarna runt omkring blommar då även mängder av rosor. Stora fläderbuskar står vid varje gård och schersminens kritvita doftande blommor är ju oemotståndliga. Jag tycker att den blomningen nästan, men bara nästan, kan mäta sig med den tidigare syren/häggblomningen i skönhet.

   

   
  Skogaholms köksträdgård 16 maj 2012
   
  16 maj 2012
   
  16 maj 2012
   
  Lövsal av lind i Skogaholms köksträdgård 16 maj 2012
   
  Skogaholms köksträdgård 5 juli 2012
   
   Skogaholms herrgård 5 juli 2012

  Jag vandrar vidare och kommer efter ett tag fram till Skogaholms herrgård som upptar ett stort område här på Skansen och som från början låg i Närke men flyttades till Skansen på 1930-talet.

   

  Den norra delen av herrgårdens trädgård har strikt klippta buxbomparterrer som ramas in av välklippta lindhäckar. Innanför lindhäckarna finns i sin tur häckar av liguster och på något vis skapar en sådan här ordnad trädgårdstil ett märkligt lugn. Jag som helst väljer att vistas i lite halvvilda och något förfallna trädgårdar, faller ändå för den här strikta ordningen med mittaxeln och det runda mittpartiet som blir trädgårdens medelpunkt och bildar en självklar harmoni. Det finns de som anser att en sådan här sträng stilträdgård andas makt, där ägaren kontrollerar både sina anställda och sina växter. Jag tänker bort det sättet att se trädgården och tillåter mig att bli harmonisk i stället.

   

  Skogaholm klingar väl egentligen som en något smaklös limpa, men herrgårdens köks- och fruktträdgård är i stället mycket smakfull och vacker och jag vet inte hur många gånger jag har fotograferat gången fram mot lusthuset som kantas av välklippta äppelträd. Det är en fantastisk vy och när man talar om drömträdgårdar så dyker alltid den här gången fram mot lusthuset upp i mitt huvud. Från ett annat håll närmar man sig lusthuset genom en lövgång av lind och jag har ibland svårt att välja vilken väg jag ska ta. Det lilla vackra lusthuset har en gång stått på gården vid Bellmansgatan 30 på Södermalm.

   

  Det här är en nyttoträdgård och det finns både grönsaksland, land med örter som läkemalva, salvia, timjan, vinruta och johannesört men även bärbuskar och så alla vackert beskurna äppelträd runt om trädgården. Äppelträden är av gamla spännande sorter som Danzigäpple, Mecklenburger kantäpple, Ölandskungsäpple, Sommarkaneläpple, Rött järnäpple, Borgherre Bullerhus, Windsor, Ökna lökäpple med flera. Här finns också Gråpäron och Grännapäron.

  Det är en perfekt planerad nyttoträdgård där man verkligen har tänkt på det estetiska och det är så skönt att se en trädgård helt utan gräsmattor.

   

   Skånegården 16 maj 2012
  Skånegården 5 juli 2012
   
   
  Skånegården 5 juli 2012. Den höga flädern finns inte kvar utan har ersatts med en annan.
   
  Skånegården 5 juli 2012
   

  Några hundra meter från Skogaholms herrgård ligger Skånegården som också har en mycket vacker trädgård där planteringarna kantas av välklippta buxbomhäckar och här finns också den största ormhassel jag någonsin sett. Ormhassel är en växt som kanske är allra vackrast på vintern när de slingrande grenarna framhävs extra bra då marken är täckt av snö. På våren finns bland annat tulpaner, kejsarkronor och storrams i planteringarna, men det är i juni och juli som det är som allra vackrast i den här skånska trädgården. Då blommar pionerna tillsammans med blågull, aklejruta, riddarsporrar och trädgårdssolbrud i en härlig blandning av dessa gamla vackra perenner.

   

  Det är en njutning att sakta gå runt i den lilla trädgården och att en bit av Skåne hamnat i Stockholm gör absolut ingenting. Mitt i den här trädgården står en fläder som har en av de grövsta stammar jag någonsin sett och som blommar i månadsskiftet juni-juli. Skånegården innehåller också en liten fjärilsträdgård med bikupor intill och här finns växter som älskas av både fjärilar, bin och människor. Varje gång som jag besöker den här trädgården har jag svårt att lämna den och den här lilla Skånska trädgården är en av de vackraste i Stockholm.

   

  Förutom Skansens vackra trädgårdar så finns här även en vacker natur och det lär till exempel finnas över 900 ekar, 680 lönnar och 590 almar på Skansens 30 hektar stora yta. De gamla gårdarna ligger inbäddade i grönska och vid hantverkskvarteren ger de stora träden lagom skugga på innergårdarna under heta julidagar. Den här miljön på Skansen är ett minne från den tiden då Sverige var enklare och fattigare men också så oerhört mycket vackrare än det är idag.

    

   Skansens norra entré
   

  Fruktträden vid Skogaholms köksträdgård

   

  Borgherre Bullerhus

  Danzigäpple

  Frösåker

  Gravensteiner

  Kesäter

  Mecklenburger kantäpple

  Menigasker

  Princessäpple

  Rossvik

  Röd astrakan

  Rött järnäpple

  Sommarkaneläpple

  Vit astrakan

  Vitgylling

  Åkerö

  Ökna lökäpple

  Ölands kungsäpple

   

   

  Päron

   

  Gansles…

  Gråpäron

  Grännapäron

  Windsor

   

  Rosor i rosengården

   

  Astrid Lindgren  -  Floribundaros

  Blanche Moreau  -  Mossros

  Blaze Superior  -  Storblommit klätterros

  Bonica 82  -  Floribundaros

  Duchesse de Rohan  -  Portlandros

  Elmshorn  -  Modern buskros

  Flammentanz  -  Kordensiiros

  Frühlingsduft  -  Pimpinellros

  Frülingszauber  -  Pimpinellros

  Honorine de Brabant  -  Bourbonros

  Husmoderros  -  Pimpinellros

  Laneii  -  Centifoliaros

  Lichtkönigin Lucia  -  Modern buskros

  Louise Odier  -  Bourbonros

  Maigold  -  Pimpinellros

  Marguerite Hilling  -  Moyesii-hybrid

  Mozart  -  Moschataros

  Nuits de Young  -  Centifoliaros

  Quatre Saisons  -  Damascenerros

  Parkdirektor Riggers  -  Kordensiiros

  Pink Grootendorst  -  Rugosaros

  Polstjärnan  -  Klätteros

  Prairie Dawn  -  Modern buskros

  Robusta  -  Bourbonros

  Rosa arvensis Helenae  -  Honungsros

  Rosa centifolia ´Major´

  Rosa eglanteria  -  Rubiginosaros

  Rosa hugonis  -  Kinesisk gulros

  Rosa moyesii  -  Mandarinros

  Rosa pimpinellifolia var. Atlantica

  Rosa x noisette – Noisetteros

  Rosa x Portlandica  -  Den ursprungliga portlandrosen

  Rosa willmottiae  -  Rugosaros

  Rose de Resht  -  Damascenerros

  Salet  -  Centifoliaros

  Signe Relander – Rugosaros

  Sommerwind  -  Modern buskros

  Souvenir de la Malmaison  -  Bourbonros

  Stanwell Perpetual  -  Pimpinellros

  Swany  -  Miniatyrros

  The Fairy  -  Pylyantharos

  Thérèse Bugnet  -  Bourbonros

   

   


  Mina sociala medier

   
   
   Bloggen
   
  Strax före midsommar 2005 startade jag den här bloggen för att beskriva mitt arbete som trädgårdsmästare på Engsholms slott. De första åren var jag anonym, men sedan kom ju den här reklamfilmen på TV. Efter 14 år fortsätter jag att skriva blogginlägg med bilder, men nu handlar det mest om Stockholms trädgårdar och parker och mina resor i Sverige och Europa.
   
  Bland mina sociala medier är bloggen den absolut viktigaste platsen. Här kan man blicka tillbaka i arkivet där 3696 blogginlägg finns lagrade, eller klicka in på länkarna som ligger vågrätt under headerbilden. Apropå headerbilden så hittade jag en gammal bild från tiden då bloggen hette ´´Slottsträdgårdsmästaren´´, det var på den tiden då jag hade cirka 2000 unika besökare per dag, idag är det 600-700 per dag i genomsnitt som besöker Stockholms gröna rum. Nu är konkurrensen från Facebook och Instagram för tuff för bloggen. Men jag har en liten skara trogna följare som till och med läser texterna, inte bara tittar på bilderna! Det känns bra!
   
   
   
   Facebook
   
  Det är Stockholms gröna rums Facebooksida som är platsen där jag nästan dagligen lägger ut gröna eller blommande bilder från Stockholm. Det är här som jag har flest följare, just nu är det 5674 som följer Stockholms gröna rum. Min pesonliga Facebooksida använder jag nästan inte alls längre. 
   
  När jag skrivit ett blogginlägg och länkar hit till Facebook, är det endast ett fåtal som klickar in på länken till bloggen. Jag vet ju att Facebook och Instagram är flyktiga platser, där man snabbt tittar på en bild, gillar eller inte och scrollar vidare! När jag startade den här sidan 2013, var det för att marknadsföra boken som kom ut den våren och tanken var att sidan skulle finnas kvar under ett år. Nu har det gått 6 år och jag fortsätter här tills jag ledsnar! 
   
   
  Instagram
   
  Det här den minst viktiga platsen inom sociala medier för mig och jag har avslutat den flera gånger, men har av någon märklig anledning hittat tillbaka. Här är det ännu flyktigare än på Facebook och det är viktigare att hashtagga än att beskriva bilden. Om jag framöver känner att det blir för mycket med alla dessa sociala medier, då är det Instagram som jag först kommer att ta bort!
   
   
  YouTube
   
  I sommar har jag tänkt att filma i Stockholms parker och trädgårdar och lägga ut på YouTube. Vi får se hur det blir med det, men jag har en YouTube kanal!
   
   
   

  En vårvecka på Djurgården

   Scilla vid Nordiska museets park
   
   
  Den första vårveckan i april blev skön och behaglig ute på Djurgården, där fågelkonserterna blir allt mer intensiva inne i vitsippsskogen. Vi kallar skogen mellan Blockhusudden och Manilla så, eftersom den senare i april bjuder på en vit markflora som blir en av vårens höjdpunkter. Lexus och jag vandrar där varje morgon och på en speciell plats stannar vi alltid en stund och lyssnar på taltrastens fantastiska sång. Det är en omöjlighet att rangordna vem av fåglarna som sjunger vackrast, men taltrasten tillhör dem som jag tycker allra mest om. Bofink, rödhake och koltrast är andra skönsångare här i skogen. Vi hittade vitsippor i knopp, men även några utslagna i skyddade söderlägen på andra platser. Under helgerna är så klart Cecilia med på vandringarna, på vardagarna måste ju någon jobba...
   
  Mitt andra år i pensions-frihet känns lugnare och mer behagligt, än förra årets eufori. Jag börjar bli van med mitt nya liv och går inte längre omkring och tänker på att jag är fri och jag vet att min efterträdare på Engsholm är en duktig och omtyckt trädgårdsmästare, så jag släpper den parken nu. Fina minnen från den vackra platsen finns det gott om här på bloggen, som här till exempel!
   
  I Cecilias trädgård pysslar jag lite och nu har vi stängt in hela tomten med svart tunt rådjursnät. Lexus kan inte komma ut och rådjuren kan inte komma in! Han får nu mer springyta och tulpaner och rosor får förhoppningsvis tid på sig att gå i blom framöver. Det stora kejsarolvonet blommar fantastiskt nu på sjösidan och många stannar upp en stund på strandpromenaden för att beundra skönheten.
   
  I Nordiska museets park, blommar fantastiska mattor av scilla och jag tränar vidare på min nya kamera och tycker nog att vi börjar hitta fram till en vänskap, även om det är en bit kvar. Vårlöken blommar med sin lysande gula färg i parkmarkerna och får nu även sällskap av den mer intensivt gula svalörten som är både älskad och hatad. Häggens svällande bladknoppar har på vissa platser försiktigt börjat öppnas sig och vecklat ut sina första späda blad. Älskade hägg! Min favorit bland våra vildväxande träd! Jag vill inte stressa fram tiden tills de blommar, men visst längtar jag!
   
  Veckans skönaste stund var när vi tog ut kaffet, filten och boken till altanen. Nu kan jag äntligen börja sitta ute igen och lyssna på vågorna som sköljer upp mot stranden nedanför tomten, titta på båtar som passerar, lyssna på fåglarna och njuta av solens värme. 
   
  Veckan avslutades ute vid Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal, där vi hade en mycket trevlig stund när vi firade min dotter som fyllde år. Blommor och fika är alltid en bra kombo!
   
   
   
   
  Klosterliljor vid Lushusprotens park på Djurgården
   
  Cecilias fantastiska kejsarovlon blommar som bäst nu!
   
  Tibast på Blockhusudden.
   
  Den första knoppen av vitsippa!
   
  Ute i plantskolan på Slottsträdgården Ulriksdal, blommade prydnadskörsbär och magnolia!
   
   Lexus testar nya trädgårdsmöbler vid Slottsträdgården Ulriksdal


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails