Site Meter

För er skull!

 Climbing Bonica
 
Det är ganska ensamt att vara trädgårdsmästare i en slottspark, men det passar mig bra. Ibland funderar jag dock på hur det skulle vara att jobba i en visingsträdgård, dit folk kom för att se just på trädgården. I nästan 30 år jobbade jag i olika bostadsträdgårdar i Stockholm innan jag kom till Engsholm, men jag har aldrig jobbat i en visningsträdgård.
 
När jag i min ensamhet kämpar på i slottsparken, brukar jag roa mig med att lite diskret betrakta våra konferensgäster när de går genom parken. Jag vill ju så gärna att de ska titta lite på den blomsterprakt som finns på Engsholm, men det är väldigt sällan som någon stannar upp och tittar på något av det som växer och blommar. Den här veckan har gästerna varit extremt upptagna med sina uppdrag och jag förstår att de inte har tid eller möjlighet att intressera sig för en trädgård, mitt i allt det viktiga.
 
På vägen från hotellet upp till slottet, passerar gästerna bland annat köksträdgårdslandet och Drömhörnan och just nu blommar rosor och perenner överdådigt överallt. Jag har inte sett att någon ens har sneglat på blomsterprakten under en lång tid nu, vilket är lite tråkigt. Det är ju för er skull som jag smyckar parken med blommor! Jag begär verkligen inte att folk ska säga någonting om trädgården, men snälla...snegla åtminstone lite lite på rosorna och på alla perenner som växer intill, det hinner ni och det skulle betyda så mycket för mig!
 
Det finns de som säger att jag borde lugna ner mig med mina Facebookinlägg, men jag lägger faktiskt ut bilder just för de som tycker om trädgård. För att de ska se hur det ser ut i Engsholms slottspark. Då kan jag för en stund kanske få diskutera växter och växtkompositioner med likasinnade. 
 
Efter snart 20 år i parken och ett ständigt fotograferande, så blir det mycket upprepningar vad gäller bilderna. Jag får väl framöver helt enkelt koncentrera mig på de små förändringar som jag gjort. Sork, rådjur, harar och andra odjur jobbar konstant med att förstöra det jag skapar, men jag har ännu inte gett upp. De där stilla morgnarna, när gräset är vått av dagg, när fjärden ligger stilla, när fåglarna sjunger och när nya blommor slår ut i morgonsolen, gör att jag fortfarande är lite stolt att vara trädgårdsmästare - trots att inte så många bryr sig om det jag gör...!
 
Den röda rosen är Grand Hotel
 
Häcken av Rosa rugosa 'Ritausma' 
 
 
 
Ännu en gång....Amanda Bergmans Falcons! Så bra!

Kommentarer
Postat av: Luna Ek

Vi som gillar trädgård är iallafall tacksamma för bilderna vi får se på det du skapat. Strunt i blindbockarna. Keep on doing!

2016-06-30 @ 18:53:15
URL: http://lunasblogg.net
Postat av: Katarina/Kollitott

Instämmer med ovanstående. Vi är många som tycker om och blir inspirerade av dina bilder, det är ju synd om de som inget ser...

2016-06-30 @ 19:12:37
URL: http://kollitott.se
Postat av: NinaVästerplana

Ibland är trädgårdsjobbandet världens ensammaste jobb..... O inte blir man gladare av att höra på dem som anser att gräsmatta är ett lättskött alternativ till rabatter.... Vi får nog vara glada att vi själva trivs o är glada åt det vi gör, kommer det sen någon o ser samma sak som vi så är det en extra bonus 8-)
Men vad glada dina kollegor måste bli när du visar vad de åstadkommit i Stockholms Gröna Rum <3
Men vill du få en reaktion från gästerna så ge sjutton i o klippa gräset under en månad ;-)
Ha´t himla gôrgôtt i väntan på pensionärslivet
Nina

2016-06-30 @ 19:23:30
URL: http://ninasblivande.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Luna Ek!

2016-06-30 @ 19:43:32
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det här är ju inte direkt något världsproblem...men tack Katarina!

2016-06-30 @ 19:44:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Bra förslag Nina...inte klippa gräs på en månad!

2016-06-30 @ 19:45:01
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Linda

Finns det verkligen folk som tycker du ska 'lugna ner dig' med Facebook-inläggen??
Förstår inte heller att gästerna inte stannar upp och tittar på allt vackert. Så mycket som det pratas om friskvård och träning hela tiden. Jag njuter i alla fall av din blogg. Hoppas jag har möjlighet att komma förbi någon gång!
Keep up the good work.

2016-06-30 @ 21:46:57
Postat av: Inger R

Tyvärr var mors dag lite för tidigt för den riktigt pampiga blomsterprakten men vi pratade en hel del om parken, bland annat om hur underbart det måste vara när rosor och pioner blommar. Vi som läser din blogg är tacksamma för bilderna du lägger ut nu när vi inte har tillfälle att se parken IRL. Förresten skulle nog konferensdeltagarnas stress minska en hel del om dom tog sig tid att njuta av trädgården.

2016-06-30 @ 21:47:16
Postat av: Meta

Folk är konstiga. Det är ju så fint att se alla dessa fin parker och trädgårdar och ert arbete. Jag njuter av det i alla fall.Fast mest på dina bilder då på just ditt jobb.
jag har en lite undran om en ros. Finns det någon vit ros som är vit i alla lägen?
Ha nu fina dagar på jobbet, med nya fina bilder från din trädgård till oss att njuta av.
Kram Meta

2016-06-30 @ 22:34:37
URL: http://blommorochsantmedkoloni.blogspot.com
Postat av: Camilla

Var för några år sedan på konferens där och jag tyckte trädgården var underbar, framförallt köksträdgården som var så prydlig!

2016-07-01 @ 18:46:24
Postat av: Hasse Wester

Linda: Fint att du hänger med på bloggen Linda. Välkommen!

2016-07-01 @ 18:52:17
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Inger R: Vi får fira mors dag i juli nästa år!

2016-07-01 @ 18:52:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Meta: Fint att du gillar bloggen!

2016-07-01 @ 18:53:36
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Camilla: Välkommen tillbaka!

2016-07-01 @ 18:53:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hanna

Om jag var konferensgäst kan du lita på att jag skulle hänga i trädgården så mkt som möjligt. 😊 Det där med att inte ens titta blommorna kan hända i en vanlig trädgård också, jag har en make som inte brukar märka av så mycket. Haha.

2016-07-01 @ 20:33:03
Postat av: Astrid Binnerstam

Jag har aldrig varit konferensgäst någonstans, men jag gillar slott och herrgårdar,och har alltid uppehållit mig längre tid utanför byggnaderna än på insidan. Naturligtvis för trädgårdarnas skull. Underbart att titta på dina fina foton också, den där Climbing bonica är en otroligt ros.

2016-07-04 @ 13:01:00
URL: http://norbergianblue.wordpress.com
Postat av: Leena

Hej 'igen', efter några år. Har haft äran att vara på konferens hos dig en gång. Slottet och maten och allt var ju toppen. Minns dock inte ett ord var vi pratade för viktigt på konferensen. Men jag minns ff visningen i trädgården samt många växtnamn där,trots att första snön landade dagen därpä. Gick och skaffade bl.a en egen Summersnow året därpå såklart. Måste man vara på konferens för att få se din trädgård igen? Jag kan låtsas vara en gräsklippare el. något... mvh Leena

2016-07-10 @ 19:41:33
Postat av: Hasse Wester

Leena: Aha du var med på den sena vandringen! Vad kul att du skaffade en egen Summersnow! Konferera igen vet ja...när det blommar och grönskar i parken!

2016-07-11 @ 17:09:46
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0