Site Meter

Engsholms lindallé fyller 100 år!

 
Den här veckan fyller Engsholms lindallé 100 År!
 
Jag läste i Engsholms förvaltningsrapporter att under den sista veckan i maj år 1915 planterades lindarna i slottsparken och med all säkerhet även vår allé vid det tillfället, året innan det nya slottet stod färdigt. När jag hade läst om planteringen av lindarna gick jag jag ut i allén, tittade upp i de höga vildvuxna trädkronorna och det kändes plötsligt väldigt speciellt. Den här allén har fått varit ifred från all beskärning - möjligen utfördes någon typ av uppbyggnadsbeskärning åren efter planteringen, men annars har träden fått växa som de vill. Det jag har gjort under mina 18 år i parken är att försikigt ta bort grenar som växer ner mot vägen och jag hoppas att den kan klara sig länge än utan några större ingrepp som hamling mm.

Jag tyckte mig se männen där de arbetade med att gräva alla planteringsgroparna för parklindarna som kommit från Tyskland och träden som väntade på att få sin plats i slottsparken. Avståndet mellan träden i allén är 9 meter. 
Det finns idag 77 st. parklindar (Tilia x europeana) i vår slottspark, inklusive allén och jag tror att de flesta av dessa planterades under den här tiden och skulle då just den här veckan funnits på platsen i precis 100 år. Vi har även ett antal skogslindar (Tilia cordata) i parken och de är flera hundar år gamla.

Då i månadsskiftet maj-juni 1915, i hänryckningens tid mellan hägg och syren, hördes säkert liknande fågelkonserter som jag själv lyssnar på. Människorna som vistades här på Engsholm den där försommaren 1915 njöt säker lpå samma sätt som vi gör idag av den här vackra tiden.

Under samma vecka som lindarna planterades, står det i boken att potatislandet gödslats och att man plöjt trädan. Vidare kördes tegel och virke till slottsbygget.
Man har även arbetat med slöjd- och smidesarbeten och dikat på ägorna.
 
 Lindallén på 1930-talet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0