Site Meter

Vårjobb i Engsholms slottspark

 
 
Skogens och parkens skönsångare så här års är bofinken som står för den vackraste underhållningen när jag vårstädar Engsholms slottspark för 18:e året i rad. Som vanligt sopar jag gångar, krattar grusgångar och gräsmattor, krattar bort grus från gräsmattor där snöhögar från plogningen legat, plockar upp nedfallna grenar och klipper ner perenner, Klipper även ner clematis och putsar lavendeln. River och sliter i det mesta helt enkelt! Sneglar på sorkhål i den stora perennplanteringen och hoppas att det inte blir samma invasion som 1998 dä jag började som trädgårdsmästare här i parken då hundratals nyplanterade växter dog för att sorken åt upp rötterna. Jag brukar kunna samsas med naturens djur och jag tänker att vi har en överenskommelse, att om jag som vanligt respekterar och skyddar allt som lever i naturen, så kommer det mesta som jag planterar få vara i fred. Ibland lyckas det. Ibland lyckas det inte alls...
 
Efter två dygn med hårda irriterande vindar, låg sjön helt stilla i morse då jag anlände till parken. Jag stod en stund och såg ut över den stilla och nästan onaturligt vackra fjärden. Det var -5 grader i soluppgången men jag visste att det snart skulle bli flera värmande plusgrader. Som vanligt har jag inte någon bullrande stinkande traktor med mig i parken, utan min gamla skottkärra passar bättre tillsammans med stillheten i Engsholms slottspark. När det blir borttransport av större mängder trädgårdsavfall så kommer kamrat J farande med sin bullrande, stinkande traktor och just då är jag mycket tacksam för det. J och hans traktor behövs faktiskt ganska ofta i parken!
 
Det är en tidig vår i år och vi chansar att plantera ut en del påskliljor och penséer i urnor i parken och skulle det bli alltför många minusgrader så får jag väl täcka urnorna. OBS! Finkratta inte planteringarna nu i vårivern, det är många kalla nätter kvar innan den riktiga värmen är här. Växterna behöver skyddet av löv och blasten av nedklippta perenner.
 
Det som väntar nästa vecka är fruktträdsbeskärningen och sådd av sommarblommor inomhus, nedklippning av flera hundra pelargoner mm.Men det gör jag nästa vecka. Nu behöver jag en helg att vila i först. Det blev två övernattningar på slottsområdet den här veckan, för att spara på både bilen och mig själv. Även om jag egentligen alltid vill hem till mitt näste i stan, så är det riktigt skönt att i stället för att i vanliga fall ha 7 mils resa till jobbet på morgonen, bara ha några hundra meter till stämpelklockan!
 
Fundrar över min traditionella vårresa till södra Sverige, Jag tror att jag ställer in den i år eftersom min dotter och jag reser till Paris i mitten av maj. Jag tar nog några dagars vårsemester hemma i Stockholm i stället. Kanske att det blir en resa söderöver under augustisemestern.
 
Försöker få mig själv att lockas till Nordiska trädgårdar om två veckor, men det blir nog första gången på mycket länge som jag låter bli Sveriges största trädgårdsmässa.
 
 
 Det glamorösa jobbet som slottsträdgårdsmästare! Jag fick ett mail från en ung kvinna i modebranschen häromdagen. Hon ville bli trädgårdsmästare eftersom det skulle vara så avkopplande och gott för kropp och själ. Hon ville veta viken utbildning hon skulle välja. Florist kanske tänkte jag, eller landskapsarkitekt. Att sopa sand är inte avkopplande...
 
 Lavenlputs! Vartannat år klipper jag dem till 5 cm stubbar. I år blev det puts och då klipper jag på ett böljande sätt...
 
Endast iphonebilder den här gången!
 
Häpp!

Kommentarer
Postat av: Monica

Tack, då vet jag hur lavendeln ska klippas:-), har varit lite försiktig med den när den äntligen övervintrat flera år, tidigare dog nästan alla buskar varje vinter, där vi har dem på stuglandet som finns lite norr om Uppsala och där det är kallare vintrar än i din slottsträdgård. Men drömmen är en lavendelhäck:-). Du ser ut att ha bråda dagar nu, hoppas solen fortsätter lysa och ge lite värme.

2015-03-14 @ 23:38:43
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja lavendeln växer på gränsen i Uppland så den kan nog vara lite svår på utsatta ställen, men jag önskar dig lycka till med denna vackra växt Monica! Ha det gott i vårsolen!

2015-03-15 @ 07:23:29
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Pia ruthgård

Hej Hasse
Jag kollade just ditt "gamla" inlägg om hur man klipper lavendel. Har också lyckats få ett gäng plantor att överleva några år nu. Inte på grund av läget, Linköping. Jag tror mer att det beror på tung lerjord. Har hittat några ställen där jag försökt skapa en mer lämplig jord, vilket till min glädje har fungerat. Det lönar sig att läsa på dina informativa sidor och inspireras av dina underbara bilder. 😊
Kram Pia

2015-03-22 @ 10:04:17
Postat av: Hasse Wester

Vad kul att det lyckas Pia! Ha en skön vår!
Kram!

2015-03-22 @ 10:55:54
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0