11 juli 2015
Nu börjar årets sommarblommor växa till sig ute på Djurgården och det här året bjuder de duktiga trädgårdskompisarna hos Djurgårdsförvaltningen på färgsprakande planteringar. Som här vid Skansenentrén vid bergbanan. Planteringen kallas för ´´långkorven´´ av de som skapat och sköter blomsterprakten!
Prins Eugens Waldemarsudde besöker jag när nästa gång vandrar på Djurgården!
Vid Rosendals trädgård blommar rosorna och perennerna fint och som vanligt var det mycket folk vid caféet.
Vid Rosendals självplocksfält väntar det ivriga blomsterbukettfolket på att få börja skörda, men det tar ett tag till.
Lavendel och vinstockar vid Rosendals orangeri.
I rosenträdgården blommar underbara Rosa 'Venusta Pendula'...
...och ljuvliga Rosa 'Scharlachglut'
Rosa gallica 'Camieaux'
Det lilla vackra Rosendals slott känns lite bortglömd vid sidan av Rosendals trädgård. Slottet byggdes 1823-1826 efter ritningar av arkitekt Fredrik Blom. Ett tips är att ta några kliv åt öster när ni befinner er i vackra men lite stressiga Rosendals trädgård och njut av lugnet runt det här slottet.
På norra sidan om slottet finns vackra sommarblomsplanteringar och den enorma porfyrvasen. Jag låter Wikipedia berätta om den!
På våren 1823 lämnade Karl XIV Johan en beställning till Älvdalens porfyrverk på en magnifik vas, som skulle tillverkas av garbergsgranit (även kallat granitell) och placeras utanför norra fasaden. Vasen kom att mäta 2.67 meter i höjd och 3.59 meter i diameter och vägde cirka 9 ton, exklusive granitsockeln. Arbetet med vasen blev mycket svårt och tidskrävande, som mest var 40 man sysselsatta, 3500 dagsverken åtgick innan vasen stod klar på hösten 1825. Året därpå placerades pjäsen på sin nuvarande plats. (Wikipedia)
Lysande vackra gula lejongap spelar huvudrollen här i år!
Rosendals värdshus känns ibland också lite bortglömt uppe på höjden bakom Rosendals trädgårdar. Men vill man slippa de långa fikaköerna nere vid de berömda trädgårdarna, kan man i stället gå upp hit till den här sköna och stillsamma platsen (starkt ljus - inte bra bild). Här finns i år vackra färgsprakande och glada planteringar som lyser upp i högsommargrönskan. Vid skulpturen ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, rest 1922, finns i år dessa fina sommarblommor:
- Dahlia 'Gallery La tour'
- Salvia farinacea 'Fairy Queen'
- Nicotiana 'Perfume Lime'
- Gaura låg rosa
- Begonia 'Nonstop Appel Blossom'
- Ipomea 'Sidekick Lime'
- Ljusblå och vit Lobelia
Invid dammen vid Rosendals värdshus är färgerna sprakande heta i år och drar verkligen blickarna till sig, vilket brukar vara sommarblommornas plikt. Jag är nog mer av perennmänniska och gillar vildare planteringar med lugnare färger...men det här gjorde mig mycket glad idag! Färgerna blir en fin kontrast till den allt djupare grönskan så här mitt i högsommaren. Fördelen med sommarblommor är ju att man kan ändra tema år från år och jag väntar med spänning hur det nästa år kommer att se ut på Djurgården!
Sommarblommor vid dammen!
- Ageratum everest
- Amaranthus 'Green Thomb'
- Antirrhinum majus 'Sonnet Yellow'
- Asclepias 'Scarlet'
- Canna indicia 'Tropical Yellow'
- Dahlia 'Gallery Pablo'
- Diascia 'Flying Colors'
- Heliantus 'Holiday'
- Heliotrop
- Ipomea 'Sidekick Lime'
- Nicotiana 'Lemon Tree'
- Pennisetum glaucum 'Jade Princess'
- Salvia argentea
- Tagetes 'Moonstruck Yellow'
- Verbena bonariensis
Parken på andra sidan Djurgårdsvägen vid Nordiska museet kallas för olika namn, den benämns både som Lejonslätten och som Lusthusporten - läs mer om parken
här! Lejonslätten ska vara det rätta namnet på hela platsen som
avgränsas av Djurgårdsbrunnsviken, Skansenberget och Galärvarvsmuren.
Familjen Vitkindande gäss har hittat vatten!
Från Djurgårdens besökcentrum vid Djurgårdsbron och bort mot Restaurang Josefina på Galärvarvsvägen, har i år nya stora perennplanteringar anlagts vilket gjorde mig mycket glad. Jag har fått ta del av växtlistorna och tycker att det mesta är bra val. Nu behöver de här planteringarna några år på sig för att växa till sig och jag kommer att återkomma nästa år med fler bilder och växtlistor. I planteringen har tre olika magnolior planterats!