Stockrosor på Breda gatan i Djurgårdsstaden
2 augusti 2015
Djurgårdsstaden kallades förr Båtsmansstaden. År 1646 tog Drottning Krna initiativet att här inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän. Den första bebyggelsen bestod av fjorton små hus som fungerade som sjukstugor för båtsmän. Idag upplevs Djurgårdsstaden som en idyll som bara störs av Gröna Lunds ljud sommartid. Numera består Djurgårdsstaden huvudsakligen av trähusbebyggelse från 1700-talet. Dessa fungerade som bostäder åt arbetarna vid Djurgårdsvarvet och tjärvräkare (tjäran befriades från vattenhaltiga avsättningar) vid ett tjärhov på Södermalm, som 1886 flyttades till Beckholmen. Mer ståndsmässiga tvåvåningshus kom till senare, de är panelade och målade i klassicismens ljusa färger och kantar de båda huvudgatorna Långa gatan och Breda gatan, medan rödmålade stugor omger de kuperade små gatorna Östra Varvsgatan och Sjömansgränd. Vid Östra Varvsgatan utspelar sig Stieg Trenters deckare Kalla handen.
Idag bor det ca 200 personer i dessa hus. I områdets utkanter blandas äldre byggnader med höga hyreshus från 1920-talet och 1930-talet. Bebyggelsen i Djurgårdsstaden utgör ett så kallat reservatsområde, som omfattar ett antal fastigheter i ett bevarat kulturhistoriskt område. Husen ägs och förvaltas av AB Stadsholmen som är ett dotterbolag till AB Svenska Bostäder. Hela området är även en del av Nationalstadsparken Ekoparken. (Wikipedia)
Åh, vilken fröjd att se dessa bilder! För den som gillar stockrosor och smala gator med gamla trähus. Tack för jättefina bilder!
"Tackel och tåg" också för den delen. Trevligt ställe.
Jag gillar dina fina bilder o spännande berättelser...
Tack själv Gabrielle!
Roligt att höra Meta!
Vackert på min Breda Gata.
Fin gata du bor på Göran!