Site Meter

von Bysings café - nytt fikaställe under Årstabroarna

Det har tidigare saknats ett bra café när man vandrar utefter Årstavikens stränder, men nu har von Bysings Café vid Molitors gamla malmgård öppnat! Precis under Årstabroarna i Tanto ligger det här helt underbara fikastället som har den där speciella caféatmosfären som gör att man trivs - läget vid vattnet, vänligheten, musik på lagom nivå, gott kaffe och goda bakverk. Caféet har öppet torsdag-söndag under september och under helgerna i oktober.
 
 Här vid Molitors malmgård från 1700-talet finns en av Stockholms äldsta parklindar, som planterades någon gång på 1600-talet. Den har en omkrets på över fem meter och räknas till Sveriges tio mest värdefulla lindar.
 
 
Lånar text från Wikipedia

Molitors malmgård är en av Stockholms kvarvarande malmgårdar som ligger på Södermalm, nedanför Årstabroarna.

Malmgården har sitt namn efter apotekarsläkten Molitor, som invandrade från Tyskland vid mitten av 1600-talet. Familjen Molitor var känd för sin medicinalväxtträdgård, som förmodligen låg vid malmgården. Gårdens första byggnader uppfördes i början av 1700-talet. Här gick gamla vägen från Brännkyrka och här låg också 

Dantobommen, en av Stockholms många tullar. På Petrus Tillaeus karta från 1733 finns de första husen inritade.

Av malmgårdens medicinalträdgård finns idag inget kvar, bara huvudbyggnaden och en putsad stenbyggnad samt ett rödmålat timrat uthus som står intill Årstavikens strand. Tidigare fanns ännu en flygelbyggnad i sten, vilken revs, samt en byggnad i trä som brunnit ner. Enligt vissa dokument skall även ett uthus och ett lusthus ha funnits på egendomen. När östra Årstabron byggdes i slutet av 1920-talet hamnade byggnaden i skuggan av denna bro och när västra Årstabron byggdes i början av 2000-talet hamnade båda byggnaderna under bron. 

 

Linden från 1600-talet
 
 Så här mysigt har de inrett caféet till julen 2014
 
 

Kommentarer
Postat av: Susanna Maria J

Härliga bilder :)

2014-09-13 @ 08:51:32
URL: http://oslofru.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0