Site Meter

Djurgårdens syrener

 
 
25 maj 2014
 
 
Jag har sagt det förr, bland annat i boken och jag säger det igen - när Waldemarsuddes syrener blommar, då finns det få platser i Stockholm som kan mäta sig med Prins Eugens udde på Djurgåden. Just nu är platsen som ett blommande paradis. Ingen tid på året är vackrare än när Syringa vulgaris blommar i lila och vitt runt gamla byggnader på Djurgården och på Södermalm. 
 
Trädgårdsmästaren på Waldemarsudde Marina Rydberg, har just gett ut boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som jag verkligen kan rekommendera, Här får man hela historien om den här fantastiska trädgården. Det är min favotitläsning just nu.
 
 
 
 
Rosendal var som en enda stor sommarfest!
 
...och i Rosendals butik fanns den kvar...
 
 
Skansens Trädgårdar
 
 
Under hela våren har jag planerat att besöka Skogaholms köksträdgård på Skansen för att få en bild av en av mina varoritplatser i Stockholm. Nu har jag ju ett jobb att sköta också så jag missade den bästa äppelblomningen med några dagar, men vissa av träden skummade fortfarande i vit/rosa.
 
 
En aning chockad blev jag när vi kom fram till Skånegården på Skansen, där den enorma flädern var borta. Det var en av de största fläderbuskar/träd som jag sett och den gav verkligen karaktär åt den här vackra trädgården. Antingen har den av ålder gett upp efter vintern, eller så tyckte man att den tog för mycket ljus här bland alla buskar och perenner. Det växer en mindre fläderbuske på samma plats nu och jag hoppas att den får stå kvar och bli så stor som sin företrädare. Trädgården är fortfarande så vacker att man inte vill gå härifrån, men visst saknar jag flädern! På den äldre bilden nedan ser syns den gamle.
Vid Skånegården gick de här vackra och coola hönsen fria och krafasde i planteringarna.
 
 
Kommande vecka blir det mycket jobb på Engsholms slott och på torsdag drar vi ner till Österlen. När vi sedan återvänder till Stockholm är syrenblomningen över för den här gången.
 
Mer om Skansens trädgårdar här.

Kommentarer
Postat av: Eva Kronvall

Ljuvligt vackert och lite vemodigt med syrenblommningen. Ett slags avslut på våren, men också en inledning på sommaren. Allt går så fort, mycket ska hinnas med. Ögonen blickar oftast ner i backen och inte upp mot allt det vackra, det gäller att ofta sticka näsan i syrenklasarna - ta små doftpauser.
Ni är välkomna till ett Skåne som förhoppningsvis har en och annan syrenblomma kvar på torsdag!

2014-05-25 @ 11:17:14
Postat av: Hasse Wester

Tack Eva, vi ser fram mot att göra ett besök hos er!

2014-05-25 @ 16:11:05
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0