Site Meter

Lurö i Vänern

Ett ensamt fackelblomster bland de mjukt formade klipporna.
 
 
Några undrar kanske varför man reser till en skärgårdsö i Vänern, när man bor intill Stockholms skärgård, där mängder av paradisöar i havsbandet är lätta att nå med båtar från Stockholm. Jag antar att det beror på en lust att söka resmål i Sverige som inte är så vanliga. Gotland, Österlen och Roslagens skärgård är fortfarande favoriter i vårt land, men ibland så hittar man nya platser som får plats i den varmaste delen av hjärtat och Lurö mitt i Vänern har just fått en sådan plats. 
 
Vi tog båten ut och efter en timmas resa över den enorma insjön (Europas tredje största) så klev vi iland på den vackra ön där fullständigt lugn råder. Det blev en övernattning i Fyrhuset och jag tror att vi vandrade på de flesta stigar över den ungefär 4 km långa ön. Under vandringarna upptäckte vi många olika naturtyper, ibland gick stigen intill vattnet för att sedan dyka in i djupa barrskogar. På den södra delen av ön där fyren står, är naturen lite mjukare med mer lövskog med ek och hasseldungar.  
Vid ankomsten till ön tog Sune emot oss vid receptionen som ligger på bryggan. Sune och Marianne Westerberg flyttade till Lurö 1991 och öppnade vandrarhemmet 1996. Hela verksamheten är uppbyggd med kärlek och allt från rummen, duschar, toaletter, sopsortering, vandarhemsköket och restaurangen är så välordnat och fint. Läs mer här!

 Fyrhuset där vi bodde, i samlingsrummet en trappa upp har man strålande utsikt över Vänern.

Restaurang Stormköket som öppnade 2007, låg alldeles intill vår bostad. Här åt vi middag i den ljumma augustikvällen, där svalorna hade flyguppvisning och där fåren bräkte i hagen.

Fyrhuset byggdes 1863 och fyrvaktartjänsten har gått i arv till son eller måg, fram till idag och fram till förra året bodde här Ruth och Valter Andersson, de senaste åren dock endast under somrarna. Ruth, vars far och morfar var fyrvaktare på ön har bott i hela sitt liv här på Lurö, men nu har hon och Valter blivit tvungna att flytta till fastlandet för gott på ålderns höst. En kärleksfull trädgård har skapats av kärleksfulla händer vid fyrplatsen, där syren och körsbärsträd skapar skyddande gröna rum. Här odlade man även grönsaker och bär, och i bergets skrevor har man planterat perenna växter som blandar sig vackert med den vilda floran.
 
Jobbmobilen är med...
 
Utsikt från Fyrstugans allrum
 
En vacker kväll på berget och en något annorlunda och spännande vandring i fullständigt mörker i en minst sagt kuperad bergsterräng upp till rummet.
 
Hemfärd och framme vid hemmahamnen i Ekenäs på Värmlandsnäs

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0