Site Meter

Lundens skugga - Hannu Sarenström

 
 
När jag under förra året skrev min egen bok, bestämde jag mig för att aldrig mer recensera en trädgårdsbok här på bloggen, eftersom jag insåg hur svårt det var att få till det man vill berätta och visa. Det är ett mycket tufft jobb att skriva en bok! Nu gör jag dock ett undantag och recenserar en bok som är något utöver det vanliga.

När Hannu förra året berättade att han skulle skriva en bok om lundens växter, kände jag att det kan inte bli annat än bra. Just ordet ´´lund´´ är bland det vackraste trädgårdsord jag vet och jag älskar verkligen att vandra i en lund där solens strålar försiktigt letar sig genom trädens och buskarnas grenverk, ner mot markens växter. En bok om lundens växter saknades verkligen i den flod av trädgårdsböcker som hela tiden kommer ut, där färgstarka drömträdgårdar visas från mestadels soliga trädgårdar runt om i Sverige. Nu finns äntligen boken om trädgårdens absolut vackraste växter - tack för det Hannu!

Det finns mängder av faktaböcker om trädgårdsväxter, där man kan lära sig det mesta om varifrån de härstammar och hur man ska plantera och sköta dem. Att göra som Hannu - skapa en faktabok som samtidigt är en njutning att läsa, det är inte lika vanligt. Här möter man fantastiska växter och hur Hannu känner inför dem. En sådan här bok ska man ju inte sträckläsa, men det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig den när man väl börjat läsa. Den får en att skiva långa listor på lökväxter, perenner och buskar som man vill ha och många av växterna i boken är helt nya för mig.

Tyvärr har vi ingen direkt lundmiljö i slottsparken, men om jag någon gång skaffar mig ännu en egen trädgård, så måste den ha en lund. När jag tänker på en lund så ser jag framför mig en större plats där man stilla vandrar under träden på slingrande gångar, men som Hannu säger i boken, så kan man även skapa underbara små lundmiljöer genom att plantera buskar i träd i en del av sin trädgård och sedan använda markväxter som trivs i skuggan under de högre växterna.

Det här är en av de vackraste trädgårdsböcker som jag sett i det här landet och den känns redan som en klassiker. Hannu är inte den som sprider så många bilder på sin blogg eller på Facebook (som vissa andra). Han sparar dem till sina böcker i stället och bilderna här är rent magiskt vackra och den här boken kommer att ligga framme länge här hemma hos mig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0