Site Meter

Barcelona i Oslo

 Vid Centralstationen eller Jernbanestasjon, kom den här tigern på plats år 2000 då Oslo stad fyllde 1000 år. Konstnär - Elena Engelsen. 
 
Vid min tidiga morgonvandring såg jag spår efter fredagskvällens fest...
 
Byggnaderna i Oslo hade vackra fasader och nästan överallt var de nyrenoverade och man kände att Oslo är en välmående stad.
 
Matchdag mellan Oslos stolthet Vålerenga mot gästande Barcelona och på Karl Johan såg man fotbollströjor överallt. En vänskapsmatch som fick mig och min dotter att göra en extra fotbollsresa i år. 45 minuter med flyg från Arlanda och hotell mitt i stan.
 
Statyer och skulpturer i Oslo ser inte riktigt ut som hemma. Den här dykaren är ju helt underbar!
 
Stora delar av slottsparken var avstängt för renovering, men här en liten glimt.

Inte vårt hotell...
Aker brygga var tidigare ett varvsområde men mellan åren 1986-1998 byggdes en ny kaj med en lång träbrygga, nya bostadshus, ett köpcentrum och mängder av restauranger längs kajen. Det här var en plats som kändes lite kontinental, med en härlig atmosfär. Musik hördes överallt och restaurangerna var fyllda, trots att det kostar en hel del att äta ute i Oslo. Vi pratade om att sånt här saknar Stockholm. Visst bygger vi bostäder på gamla industritomter vid stadens kajer, men det blir inte så här levande.

Matchen blev en stund av lycka. Messi-magi. Lycka var även att se alla dessa killar och tjejer i barcatröjor. Själv hade jag på mig min Xavitröja...


Efter det att vi besökt Vigelandsparken, tog vi spårvagnen till ett kvarter där unga konstnärer ställde ut sina verk och där husfasaderna var fyllda av graffiti och det var faktiskt befriande skönt att se efter alla skrämmande skulpturer i Vigelandsparken. Det här området ligger vid Akersälven som stilla flyter förbi. Tyvärr så gräver sig den nya staden sakta men säkert fram och byter ut charm och grönska mot sterila fastigheter. Jag nämnde tidigare att de gamla husen i Oslo även är vackra med nyputsade fasader. Här finns en rest kvar av det gamla icke-renoverade - vackert på ett annat sätt!

Oslos nya operahus var något utöver det vanliga. Hela byggnaden sluttar ner mot sjön och man kan gå från stranden upp för den sluttande byggnaden, till taket. Det vackra operahuset invigdes våren 2008 och kostade ungefär 4 miljarder norska kronor att bygga. 1100 rum finns det i den 38 500 kvadratmeter stora byggnaden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0