Site Meter

Lövstabruk

 Jag som är så sjukt känslig för dåligt skötta grusytor i stilträdgårdar blev glad när jag såg dessa välkrattade gångar och rakt skurna kanter. 
 
 
Det finns så mycket man vill se i Sverige och bara 12-15 mil från Stockholm ligger en mängd spännande bruksorter som jag länge tänkt besöka. Nu i helgen gick färden till några av dessa bruk och vid Lövstabruk som förvaltas av Statens fastighetsverk, träffade vi trädgårdsmästaren Josephina Wesström-Juhlin som har ansvaret för den här parken där herrgården ligger. Parken restaurerades 1970 av Walter Bauer som förändrade parken från den tidigare tyska stilen till den barockpark som man ser idag.
 
Både parken och omgivningarna är mycket vackra och Josephina har planer att utveckla parken så att det bl.a. framme vid herrgården ska blomma mer än det gör idag och jag tror säkert att hon lyckas få den här vackra platsen att bli ännu vackrare. 
Lövstabruk var på 1600-talet Sveriges största järnbruk då släkten De Geers styrde här, men 1926 tystnade den sista smedjan i Lövstabruk som idag är byggnadsminne. Det fanns inte så mycket tid åt att grotta ner sig i smedjor och arbetsplatser utan vi höll oss till adelns boningar i stället... 
 
Läs mer om den här vackra platsen på hemsidan!

   
 Trädgårdsmästare Josephina Wesström-Juhlin 
 
 
Vi besökte också utställningen om krukväxter som funnits i herrgården kring sekelskiftet. Här fanns även historik kring herrgårdsparken samt om den växtintresserade baron Carl de Geer och hans trädgårdsmästare Olof Strindberg (bror med August Strindberg) samt om Lövstabruks egen pelargon, köksträdgården m.m. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0