Site Meter

Idéträdgårdarna på Nordiska trädgårdar 2012 

I tävlingen ”Årets idéträdgård” på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, 12-15 april, visas det senaste inom växtarrangemang och trädgårdsdesign.  Besökarna bjuds på flera olika gestaltningar som visar prov på kreativitet, fantasi och praktiska tips.

I tävlingen ”Årets idéträdgård” deltar 11 inbjudna kreatörer. Idéträdgårdarna bedöms av en jury med blandad erfarenhet inom trädgårdsbranschen. De bedömer syfte, helhetsintryck, övergripande design, konstruktion och plantering. För första gången får också besökarna vara med att rösta fram en vinnare. Prisutdelning sker torsdagen den 11 april kl.12.30 på mittenscenen. 

Drottningholms slottspark: Till nytta och nöje
I Drottningholms slottsparks historia kan besökaren följa köksträdgårdar och en handelsträdgård sida vid sida med den strikta barockträdgården från 1600-talet och den friare engelska landskapsparken från 1700-talet. Här har trädgårdsmästare levererat grönsaker, blommor och samtidigt skapat en trädgård för promenader och festligheter.
Drottningholms trädgårdsmästare skapar tillsammans med Gunnar Kaj arrangemang och scenerier med fokus på nytta och nöje av blommor, grönsaker och annat växtmaterial från odlare på Mälaröarna. 

Peter Ødegaard: Ljus och skugga
Med bilder och inspiration från Peter Ødegaards nya bok - Ljus och skugga – vill han ta med besökarna på en resa. Han bjuder på vackra och inspirerande miljöer från den italienska Amalfikusten, Brasiliens djungel till det ursvenska. Ljus och skugga är en yttre och inre resa, om längtan ut och om möten med människor och platser, men också en inbjudan till att dela tanker och reflektioner.

Säbyholms utbildningar: Sinnesro i trädgården
Säbyholms utbildningar firar sitt 100 års-jubileum som trädgårdsskola med att bygga en idéträdgård, som ska skapa en miljö för den stressade stadsmänniskan. En trädgård där besökaren kan komma till sinnesro bara genom att vistas där. En trädgård med avkopplande växter i olika bladformer, olika färger på bladverk samt ett droppande ljud av en vattentrappa som rinner längs entrégången till sittytan. 

Kulturträdgården, Elisabeth Svalin Gunnarsson: I trädgårdsmästarens spår
I trädgårdsmästarens spår kan besökaren gå i de äldre trädgårdsmästarnas spår och hitta gammal kunskap för ny tid. Gångna tiders odlingsmetoder och fiffiga knep för att förlänga odlingssäsongen visas här, liksom spaljering, hur man förbättrar klimatförhållanden i trädgården, vattenknep, blomsterrabatter och gammaldags blomsterarrangemang, mångfald av sorter och förvaring samt mycket mer. 

Övriga deltagare är: Zetas Finsmakarens Trädgård, Vigrum Konstform, Rad & Rand, Ray's Perennials, Rölunda Produkter, Skillebyholms Yrkeshögskola samt Tage Andersen Gunillabergs Säteri.

Läs presentationer av fler idéträdgårdar på www.nordiskatradgardar.se

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar äger rum på Stockholmsmässan och är Nordens största trädgårdsmässa och arrangeras i samarbete med FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Mässan har cirka 400 utställare och över 60 000 trädgårdsintresserade besökare i alla åldrar och från hela Sverige.  Läs mer påhttp://www.nordiskatradgardar.se och på Facebook

För mer information kontakta Lotta Signeul, pressansvarig,  08 749 43 79 ,lotta.signeul@stockholmsmassan.se


Kommentarer
Postat av: Mariana

Det verkar som om det blir en intressant mässa i år!

Trevlig helg

2012-01-27 @ 18:39:56
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0