Site Meter

I Roslagens famn

Albert Engströms ateljé i Grisslehamn.

Min semestervecka började med att jag begav mig till Roslagen, gammal rospigg som jag är! 307:an och jag rullade upp mot Grisslehamn på söndagsmorgonen. Jag ville se havet och jag ville hälsa på min barndomskompis och hans fru som bor i det vackra huset i hamnen.
Grisslehamn tillhör de platser i Roslagen som jag tycker mycket om och en anledning är att man har kontakt med det öppna havet så påtagligt här. Annars är ju Roslagen en enda stor skärgård med många öar att passera innan man når det öppna havet.

Huset som Kalle och hans fru Ann-Marie bor i är från början Grisslehamns gamla mejeri men det nuvarande huset är så gott som helt nytt, men byggt i gammal stil. Platsen är mycket vacker och speciell så här inne i hamnen.
Här blev jag bjuden på en riktig roslagslunch där det mesta på bordet kom från trakten. Bl.a. var laxen och osten från Fogdö som ligger norr om Grisslehamn. Det var mycket gott! Det var också gott att träffas igen. Någon kanske minns när jag skrev om vår återförening efter 42 år?

Jag lämnade Grisslehamn och åkte mot Norrtälje. Där besökte jag först min bror och svägerska, sedan min mor och efter det så tillbringade jag resten av vistelsen i min födelsestad tillsammans med min lillasyster. Vi vandrade lite i stan och pratade mycket och det var som alltid fint att ses. Det kändes härligt att få träffa mina nära och jag somnade gott i Roslagen!

Tidigt på morgonen när syster tog bussen mot huvudstaden för att arbeta - vandrade jag sakta genom ett uppvaknande Norrtälje och njöt av att vara ledig.

Den nya parken vid ån ska heta Gustav II Adolfs park, vilket verkar retar Norrtäljeborna. Det är för långt att säga och eftersom parken ligger invid det gamla stadshotellet så tycker nog många att den kan heta stadsparken. Jag tycker att åparken skulle passa bättre...
Platsen har blivit mycket fin nu efter att ha varit en rivnings/byggplats i många år då det var tänkt att bli lägenheter här vid ån. Efter många vändor så blev det till sist en liten park. Bra val!

En av de som är gladast åt parken är min syster...

Något som jag genast lade märke till var att de har valt bra perenner i planteringarna. Här finns bl.a. vita höstanemoner, nävan ´Rozanne´, olika färger av solhatt, sockblomma, stäppsalvia, hostor mm.

Efter min morgonvandring i Norrtälje fortsatte jag ut mot Furusund för att ta färjan över till Yxlan. Nu fattades ju bara ett besök hos storasyster och svåger där ute i skärgården. De bor på en fantastisk plats med utsikt över Furusundsfjärden och in mot Furusund.

Det är inte så ofta vi ses men vi har alltid väldigt trevligt de gånger vi får tillfälle att träffas. Nu bestämde vi också att jag ska komma ut i mars för att beskära Aromaträdet som blivit ganska vildvuxet.
Det blir roslagsvår då - som musiken här nedan som jag tillägnar det glada paret på bryggan som heter - Johansson! Tack för den fantastiska pajen syster!


Kommentarer
Postat av: Janicke

Härliga dagar! Kul att du nämnde Fogdö lax. De är med på Bondens marknad i Tessinparken på lördagar och jag har handlat av dem nästan varje gång. Deras najadrökta lax är suverän!

2011-09-07 @ 10:10:24
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Aha...det finns Fogdölax i Tessinparken, vad bra Jannicke! Gillar Bondens marknad.

2011-09-07 @ 18:48:31
Postat av: Anita

Kära Roslagen. Vilka ljuvliga bilder du bjuder på. Du verkar ha haft härliga dagar där. Och du har besökt Yxlan också. För mig blir det tyvärr inga mer besök där för min bror och svägerska kommer att flytta därifrån. Men även om jag inte får uppleva någon mer Roslagsvår på just Yxlan så kan man ju alltid fortfarande besöka Roslagens famn.

2011-09-07 @ 20:19:47
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Anita: Aha...vad synd, men som du säger så kan man fira Roslagsvår på något sätt ändå. Famnen är öppen för alla!

2011-09-07 @ 20:23:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0