Site Meter

Sorkangrepp i trädgården

Under det första året som jag jobbade i Engsholms slottspark planterade jag mängder av nya växter i samband med att jag gjorde om stora planteringar vid slottets hotell. Vintern mellan 1998 och 1999 kom att bli det värsta sorkåret på 50 år i området och stora delar av det jag planterade året innan blev förstört. Buskar och perenner fick sina rötter uppätna av de glupska sorkarna.
De stora perennplanteringarna var helt underminerade av sorkgångar. Allt såg fridfullt ut när man jobbade i planteringarna men stod man helt stilla en stund såg man hur sorkarna sprang kors och tvärs i planteringarna. Trots min syn på naturen att allt levande har samma värde så gällde det nu mitt nya jobb som slottsträdgårdsmästare och de små gnagarna hade förstört nästan allt det jag med möda hade planerat och planterat. Jag blev tvungen att förklara krig mot dessa söta marodörer.
Efter att ha försökt trampa ihop de ytligaste sorkgångarna så trodde jag att sorkarna skulle bli störda och flytta från området. Men så lätt blir man inte av med sorkar, de gjorde nya gångar redan samma dag och min krigföring blev allt grymmare. Jag skaffade karbid som lades i sorkhålen. När vatten tillsattes så bildades den giftiga gasen som skulle ta död på sorken eller i varje fall få dem på flykt. Det rykte och bubblade i alla hålen och det såg helt galet ut. I den stora perennslänten hade jag säkert 25 hål som jag med jämna mellanrum laddade om och jag kände mig som trädgårdarnas Rambo.
I min trädgårdsdagbok började jag de flesta dagar med att skriva ´´gasade sork´´. Jag som har svårt att döda det minsta småkryp hade plötsligt blivit en massmördare. Eller trodde jag rättare sagt. En och annan sorkstackare fick nog sätta livet till men problemet kvarstod. Nya gångar byggdes och under det här året var det ingen idé att börja komplettera med nya växter.
När hösten kom provade jag vibrerande sorkstavar som placerades i planteringarna men sorkarna grävde sina gångar bredvid och under stavarna. Få sorter av perennerna klarade sig från sorken men några klarade sig ändå, bl.a. ormöga, skuggröna, astilbe, stäppsalvia, nepeta och jättedaggkåpa.
Efter vinterns sorkangrepp byttes lyckokänslan som jag första året känt inför slottsparken mot en något dämpad framtidstro och en undran om jag skulle tillåtas att återställa de kraschade planteringarna igen.
Men självklart kunde jag inte hålla mig från planteringarna utan började återställa, flytta om och dela de växter som klarat sig. Mina växtritningar från året innan fick omarbetas helt och hållet. Sorkangreppen fortsatte hela sommaren men i mindre skala och nästa vår upptäckte jag att Ingmar Bergman-rosorna saknade rötter och även dvärgsyrenerna hade fått rötterna uppätna av sork. Men senare under sommaren upphörde alla sorkproblem och jag kunde på allvar börja återställa alla planteringar igen. Nu hoppas jag att det dröjer ytterligare 50 år innan nästa stora sorkangrepp och då får någon annan slottsträdgårdsmästare ta hand om problemet.
Vad har ni för erfarenheter av sorkangrepp?
 
Bild från Wikipedia
 
Fakta om sork och bekämpning av djuren:
  • Det sägs att vattensorken äter växtens rötter och att åkersorken äter barken.
  • Wikipedia om sork
  • Växter som avskräcker sorken: Kejsarkrona, klocklilja, bondböner, blomstertobak, kirgislök, gräslök och vitlök.
  • Det sägs också att sorken skulle vara känslig mot vibrationer och ljud men det tvivlar jag på. Det fungerade i varje fall inte under det besvärliga åren 1998-1999 i slottsparken.
  • Man kan använda vanliga råttfällor med t.ex. morötter som lockbete.
  • Man kan lägga kolsyreis eller karbid som bildar gas vilket gör att sorken somnar innan den dör.


Kommentarer
Postat av: Susanne Wiigh-Mäsak

Jag har mina egna funderingar kring sork. Efter att ha börjat att intensivklippa ett område på ca 2000 kvadratmeter äng, går det tydligt att se att de få områden som blev sist kvar utan intensivpyssel var sorkarnas sista boplatser. Alla ytor där vi gick runt med klippare eller körde med traktorn minst en gång i veckan har sedan för två år sedan varit helt sorkfria, trots att ängar i närheten aldrig har varit sork-rikare. De sork-rika ängarna är ägor där den enda skötseln är att höet tas tillvara en gång om året. Sorkarnas paradis. Just den intensiva skötseln och närvaron av maskiner eller människor verkar ha en rejält avskräckande effekt. Det är nog inte bara mina tankar, men det stod så tydligt i år. Det bör kanske kunna gå att kombinera en stor aktivitet i en perennarabatt också, du kanske har några tankar kring det?

2011-11-02 @ 17:42:02
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Vår park grensar till ett jordbruklandskap och vi kan omöjligt hålla koll på alla utmarker. Nu har vi inte haft sorkproblem sedan 1998-99. Annars tror jag mycket på det du säger.

2011-11-02 @ 17:44:27
Postat av: Susanne Wiigh-Mäsak

Som kommentar till ditt svar vill jag framhäva min nya teori, det spelar alltså ingen roll om grann-ängen är angripen. Om vi bara håller på och väsnas och rör oss själva på de egna ägorna så kan det vara hur mycket sork det vill runt om, det är det som är det nya, som jag inte trodde kunde hända förut. Frågan är bara om det vi sett på klippta ytor också går att applicera på perennarabatten. Vad ska man kunna skapa för en aktivitet där som inte känns bra för sorken?

2011-11-02 @ 18:04:39
URL: http://prolifera.se
Postat av: Marie Lithén

jag hoppas fortfarande på att oljud och vibrationer ska göra susen, annars vet jag inte vad jag ska ta mig till

2011-11-02 @ 18:21:28
URL: http://lithenstradgard.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Men har du sork hos dig Marie?

2011-11-02 @ 19:35:03
Postat av: Mariana

Jag har laddat med vibrerande/signalerade sorkskrämmor(grannen säger att det funkar hos honom)

Nätar in buskar och ska strö cayenpeppar runt buskarna.

Börje har kört med rökpatroner och rökalstrare i en kompis grönaksland som var helt minerat av gångar och sorkarna försvann.

Mariana

2011-11-02 @ 19:52:42
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Boije

Mmmm..huga..

Får rysningar. Förra vintern hade ju sorkarna hittat min trädgård. Innan hade jag inte en enda sork. Nu fasar jag ifall det blir en upprepning av fjolvintern. Här är det åkersork och de svarvar av allt längs backen och gnager ner i perennernas hjärta, rotbasen, så att de försvinner. Jag fick ju börja om med trädgården till stora delar.

Den här vintern ska jag och mannen hoppa och kliva runt i rabatterna när snön kommer så att snön packas.

..det är ett mål i alla fall. Men att packa snön överallt, jag vet, redan innan jag försökt, att det är "aningen" att vara en glädjekalkyl.

Sanningen är att jag har börjat lägga av med trädgården, känns som om jag inte orkar kämpa mot denna gnagarflod.

Men, jag får se hur det Känns/blir efter den här vintern.

/Boije

2011-11-02 @ 20:14:42
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Just det Mariana...minns att ni berättade om Börjes rökpatroner. Lycka till!



Boije: Jo jag läste i våras om dina bekymmer och jag vet ju hur det känns. Så tufft när ens trädgård blir uppäten. Men ge inte upp! Lycka till!

2011-11-02 @ 20:23:53
Postat av: billan

Mina erfarenheter av sorkangrepp...orkar inte ens prata om eländet:(

2011-11-02 @ 21:13:18
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Linda V

2011-11-02 @ 23:35:24
Postat av: Linda V

Oj, jag råkade klicka på enter innan jag hann skriva... Jo, jag undrar. Funkar det inte med katt?

2011-11-02 @ 23:36:27
URL: http://lindastradgard.blogspot.com
Postat av: Halvdansken

Linda V. Nä det fungerar inte med katt. Kanske beror på katten, förstås. :-)

Vi hade ganska stora sorkproblem för en 3 år sen (inte så stora som slottsträdgårdsmästaren, men så är ju vår trädgård mindre också). Den tog ett 50 tal tulpanlökar och 5-6 rosor bl. a. Vid det tillfället hade vi 3 katter.

Största problemen har vi på vinter och tidig vår, inget på sommaren - gräsklipparen som skrämmer bort dem? Jag petar ner snus i hålen när jag hittar dem, men om det har effekt vet jag inte.

Växter som ska verka avskräckande tycker inte jag fungerar, många av tulpanlökarna stod vid kejsarkronor.

2011-11-03 @ 11:04:33
Postat av: Rosita

Jag har inte sparat på "krutet" vad gäller dessa marodörer,har dessutom mullvad.

Tidningspapper i sorkhålen som dränks in med ättika eller diesel,gammal målarfärg,fiskrens,allt som luktar ,ibland krossad vitlök.

Intensiv gräsklippning.

Det har faktiskt minskat,men upphör gör det inte.

Tyvärr så matar jag dem via grönsakslandet,morötterna är bara halva ibland.

Palsternacka gillar de inte.

Vissa krig går inte att vinna!!!

2011-11-03 @ 11:40:40
Postat av: Anna-Maria

Jag undrar vad det är som gör att de gillar vissa ställen men inte andra?Det var stora angrepp i år på allt, t.o.m gamla träd gav de sig på men konstigt nog hade vi bara gångar i gräsmattan!Trots att vi bor granne med skogen...Är det närheten till odlad mark/grödor/djurbesättningar som gör det mer attraktivt? Jag blir inte klok på det heller.

2011-11-03 @ 17:50:09
URL: http://oanat.se/
Postat av: Skaffaren

Vi har provat det mesta.

Flera olika typer av sorkstav. Mja...

Slang från avgasröret. Näpp.

Kastat vatten i hålet. Hjälper mot frustrationen.

Nån illaluktande sorkdödarvätska. Icke.

Råttehund. Tjopp, tjopp, tjopp.

Nu lyser sorken med sin frånvaro.

2011-11-03 @ 18:23:04
URL: http://skaffaren.blogspot.com/
Postat av: kajo

Vi har en terrierkorsning (hittehund från Irland) som är fantastisk på att ta sork. Han håller rent både hos oss och hos mamma. När vi hälsade på hos bekanta som hade invasion tog han fem sorkar på 20 minuter. De frågade om de fick behålla honom... ;-)



I somras kom han släpande på sorkar tre gånger så stora som normalt. Det är vattensorkar. De gräver upp jord som mullvadar.

2011-11-03 @ 19:23:01
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Sorkhunder verkar vara lösningen. Nästa sorkvåg ska jag prata med chefen om att köpa en flock.

2011-11-03 @ 19:39:16
Postat av: Ramona K

Hade du inte bott så långt borta och om mina kära katter inte hade varit så hemkära kunde du ha fått låna Tom och Jerry. Det är t o m så att de släpper hem de små liven från "fjärran trakter". Det har jag sett med egna ögon. Sedan får jag springa runt i huset och fånga dem för att släppa dem - längre bort. Det blir rundgång. Kanske samma sork???

2011-11-04 @ 21:19:40
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Tom och Jerry verkar vara goda sorkjägare!

2011-11-05 @ 15:54:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0