Site Meter

Villa d´Este i Italien

2007 i maj åkte jag på en trädgårdsresa med Rosebuds Tours till Italien där vi besökte trädgårdar utanför Rom.

Villa d´Este räknas som en av högrenässansens mest fulländade trädgårdar och man känner redan när man kommer ut ur byggnaden som man måste passera för att komma in i trädgården, att detta är en plats som visar makt och rikedom. En trädgård eller park är för mig en viloplats där man ska kunna njuta av ett lugn. Det här var något helt nytt för mig. Alla dessa vattenspel med ljud av vattnet var man än gick och alla dessa männsikor som trängdes för att se denna fantastiska trädgård, blev en aning stressande. Men visst var platsen helt fantastisk!

Fontäner och vattenspel var mycket vackra och var man än befann sig i trädgården så hördes ljudet av forsande vattnet. Det här är en plats att beundra för det fantastiska bygge av både byggnaden, fontäner och trädgården. 
Här fanns häckar var av buxbom och lager och på ett sätt tyckte jag att lagerhäckarna var alldeles för höga. Det var svårt att därifrån få en överblick av trädgården. Men att omslutas av olika gångsystem är spännande. Att hitta en plats att gömma sig på för en stund.

Vår guide Maria som varit här flera gånger sa att hon aldrig sett trädgården blomma så mycket som den gjorde vid vårt besök. Vi hade alltså valt en bra tid nu när rosorna just börjar blomma och blåregnet är i sin bästa prakt. Det har skrivits så mycket om trädgårdens utseende och uppbyggnad att det känns överflödigt om jag skulle börja beskriva den i detalj. 

Är man i Romtrakten ska man självklart besöka denna fantastiska vattenträdgård (4 hektar stor) men jag skulle ha betalat ganska mycket för några ensamma morgontimmar här. Kanske att jag skulle få en helt annan känsla då. Jag är dock mycket glad att jag fått möjlighet att beöka Villa d´Este.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0