Site Meter

Visingsborgs örtagård



Tid: 11 augusti 2006
Läge: En bit från färjeläget på Visingsö
Känsla: Ska koncentrera mig på örtagården nu....tyckte ju inte så mycket om Visingsö
Trädgårdens skötsel: Det är mitt i semestertiden fortfarande och även om de flesta örterna haft sin bästa blomning så måste man hålla gångarna rena från ogräs! Så är det bara! Även planteringarna ser väl ruffiga ut.
Växter: 900 olika arter och former.
Historia: Den nuvarande örtagården invigdes 1980 och är på 5000 kvadratmeter. Här låg tidigare Visingsborg örtagård och en fruktträdgård med 2000 fruktträd!
Café: Nej
Nyhet 2011
ÖRTAGÅRDSFÖRENINGEN AVVECKLAS
– DOCK ÄR HOPPET FÖR TRÄDGÅRDEN INTE UTE!
Vid ett extra årsmöte 2011-01-17 beslöts att lägga ner Visingsborgs
Örtagårdsförening. Beslutet var enhälligt.
Skälen till avvecklingen är många. En av huvudanledningarna är att engagemanget
från medlemmarna har varit mycket lågt, faktiskt så lågt att upprepade försöka att
bilda en fungerande styrelse har misslyckats.
Avvecklingen görs i enlighet med gällande regelverk och under överinseende.
En interimsstyrelse har uppdraget att skapa sådana förutsättningar att en ny förening
kan bildas som skall överta och driva trädgårdsanläggningen, om än i annan form
och i förändrad skepnad än tidigare.
Interimsstyrelsen i Visingsborgs Örtagårdsförening under avveckling:
______________________________________________________________________________________

Den här regniga dagen på väg hem från Österlen steg jag iland på den ö som jag så ofta tänkt besöka. Att ön i sig inte var så mycket att se har ingenting att göra med örtagården som är en ganska fantastisk anläggning och jag skulle gärna varit här en månad tidigare. Efter att ha betalat 30 kr i inträde och köpt ett häfte där de flesta växterna finns angivna så började jag kryssa mellan alla planteringar. De höga thujorna passar väl in och gör så att den stora örtagården inte blir platt och tråkig. Just nu har de flesta örterna blommat färdigt och bildar nu frö. Kyrkan ligger intill örtagården och det är även nära till Visingsborgs slottsruin.

Örtagården är anlagd i 1600-talets barockstil
Här finns nog det man kan önska sig i örter och lite till. Det som sänker känslan är att skötseln inte är helt bra. Mitt i turisttiden borde det vara putsat här varje dag. Att det är ganska mycket ogräs på gångarna och i en del planteringar måste vara någon miss i planeringen? Jag har sagt det förr....bara gångarna är rena från ogräs och krattade så gör det inte så mycket om planteringarna är lite stökiga just den här tiden på året.

Häftet med örterna är skriven av Ingvar Granhall och är riktigt bra. Här står kortfattat om läkeväxter och hur de kan användas.
Visingsborgs Örtagårdsförening bildades 1979 och har till uppgift att vårda örtagården, tre säsongsanställda ansvarar för skötseln (de kanske hade semester när jag var där).

Uppdatering 2008
I en artikel i tidningen Hemträdgården nr. 3 - 2008 kan man läsa att det finns en plan att renovera örtagården och 2007 började man att byta jord, ta bort rotogräs och försöka få tillbaka det växtmaterial som fanna här vid starten 1970.
Nu 2011 verkar örtagården vara i fara.

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: AnnicaB

Jag var där på besök andra veckan i juli i år. Slogs också av att det var näst intill misskött. Ogräs precis överallt. Det mesta var sönderbränt, det var iofs en extremt varm sommar, men har man en visningsträdgård som man tar betalt för så borde man nog vattna lite och rensa ogräs. Tydligen är det en ideell förening som sköter allt så det kanske förklarar en del. Jag var ganska besviken - hade åkt speciellt för just denna örtagård till Visingsö från Borås. Men nä - inget jag rekommenderar.

2006-12-24 @ 19:59:10

URL: http://annicanu.blogsome.com



Postat av: Åse Jölle

Bra med berättigade kommentarer om Örtagården. Jobbade som ny Örtagårdsmästare 2007 ,då intervjun i Hemträdgården gjordes och visionerna om en restaurering var stora.... Vet att det hände mycket med örtag. 2008 då James Chadwick (f.d örtag.assistent) tog över efter mej. Hoppas på kommunala medel för trädgårdens fortsatta existens.

2008-10-29 @ 15:43:39

2011-02-20 @ 21:54:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0