Site Meter

Tosterups slottspark


Tid: 8 augusti 2006 på förmiddagen
Läge: 12 km nordost om Ystad
Känsla: Jag har hamnat i en riddarsaga!
Trädgårdens skötsel: God
Växter: Runt vallgraven är häckar av bok och avenbok
Historia: Slottets nuvarande exteriör är från 1760-talet men borgtornet är från ca. 1500-talet.. Här fanns förr en borg från tidig medeltid. Tycho Brahe växte upp här på 1500-talet. 1832 gick Tosterup över i Ehrensvärds ägo och nuvarande ägare är greve Jörgen Ehrensvärd. Se mer här på Slottsguiden.
Café: Nej
Ägare: Familjen Ehrensvärd
Wikipedia
Öppet: Känns lite som om man måste smyga in lite försiktigt men några skyltar med info om historien om trakten visar ändå att det är meningen att visa parken. I boken Svenska Slott och herrgårdar av Fredric Bediore står det att Tosterup inte är öppet för besökare...
Övrigt: Här spelade Svenska Ord med Hasse och Tage in scener till filmer som Äppelkriget och Picassos äventyr.


På håll ser man det höga tornet som påminner om tornet på en riddarborg. Man fortsätter att befinna sig i en riddarsaga när man kliver in på slottsgården och ser att runt slottet finns en vallgrav med bro över till slottet. Slottet och området är privat, i varje fall på ön innanför vallgraven. Jag känner mig som Ivanhoe eller Robin Hood då jag smyger runt slottet. Det finns ingen direkt trädgård här utan runt slottet är planterat bok och avenbokhäckar som är väl tuktade.

Bakom slottet är anlagt en damm som nu nästan är torrlagd men en hel del änder simmar omkring där  i det grunda vattnet och en stor blodbok står intill. Omgivningarna runt slottet är mycket vackra, åt ena hållet ser man långt över slättlandskapet och på baksidan är stora lummiga träd, hästkastanjer och bokar bl.a.

Kyrkan från 1100-talet ligger precis intill och kyrkogården är mycket vacker med klippt buxbom runt gravplatserna. Just idag var en styrka på fyra trädgårdsarbetare där för att klippa buxbomen och städa på den lilla kyrkogården. Inte mycket mer att tillägga om trädgården så sammanfattar man den här platsen så blir det att det är helt klart värt ett besök, ett mycket spännande slott med vackra omgivningar och den lilla kyrkan intill.Kommentarer
Postat av: lovisa

Vilket år byggdes slottet och finns det en historia bakom den vad kan ,man hitta fakta om den ???

2017-11-30 @ 11:57:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0