Site Meter

Steninge slottspark

Tid: 19 augusti 2006
Läge: 30 min norr om Stockholm utanför Märsta.
Känsla: Första känslan är att slottsbyggnaden är vacker i den stora parken. Andra känslan är att lugnet här bryts av dånet från Arlandaflyget.
Trädgårdens skötsel: Bra.
Växter: Som vanligt i barockparker så finns här ingen stor blomsterprakt utan det är strikt formade häckar av lind, lite buxbom, formklippta solitära liguster. Alléer av lind, en stor blodbok som jag nu sett i många slottsparker och här stör den symmetrin en aning då den står ensam vid ena sidan av parken på sjösidan. I alla stora ljusa urnor vid slottet finns röda hängpelargoner.
Historia: Slottet som ritades av Tessin d.y. är från 1705 och sägs vara den karolinska herrgårdsstilens finaste mest värdefulla byggnad i Sverige. Trädgårdsarkitekten Johan Hårleman anlade barockträdgården med en central allé och symmetriska parterrer. Mer historia på Wikipedia.
Café: Steninge kök & skafferi. Servering ligger i den vackra stenladugården från 1873 . Byggnaden ligger en bra bit från slottet och är helt nyligen renoverad .
Ägare: 2009 köpte Gelba Fastigheter (ägt av finansmannen, friherre Per Taube) Steninge, inklusive 380 hektar mark för 126 miljoner kronor.
Hemsida: Steninge slott
Öppettider: Entrébutiken i Slottsgallerian är öppen: mån-fre 11-18, lör-sön 10-17.
Aktuellt: Slottet renoveras men parken är öppen 2011
Händelser 2011: Lantlivsdagar 27-29 maj 2011! En annan händelse är att jag ska försöka göra ett återbesök i parken i vår eller försommar.
Det vackra slottet som är ritad av Tessin d.y. ligger i en stor barockpark med stora öppna ytor och som blivit ett kulturcenter. Man parkerar vid stenladugården eller Slottsgallerian som det heter och som byggdes 1873.  Där finns nu restaurangen, glashyttan och en stor butik där det säljs produkter som glas och porslin tillverkade på platsen.

När man kommer in i barockparken är det ganska lång väg att gå fram till slottet. I början av parken växer det boskéer av lind och runt hela anläggningen finns alléer av gamla lindar. Det är stora öppna ytor fram mot slottet och en fontän finns centralt men som inte var igång nu. När man närmar slottet ser man vilken vacker byggnad det är och det lockar att se vad som finns på andra sidan mot sjön. Där är huvudingången till slottet och här finns även de två flyglarna som kallas ´´Drottningflygeln´´ och ´´Biljardflygeln´´. Slottet visas några gånger varje helg.
Många stora ljusa urnor finns mot sjösidan och röda hängpelargoner har använts detta år 2006. Utsikten ned mot Mälaren är mycket vacker och den symmetriska ordningen fortsätter här ner mot bryggan. Solitära formklippta liguster som ser lite trötta ut, en buxbomsrundel finns är och nere vid sjön och ut mot bryggan är det välklippta lindhäckar.

Steninge slottspark är en vacker park som jag egentligen helst skulle vilja sett på försommaren när lindarnas blad är nyutslagna och ljusgröna och när trakten fylls av fågelsång. Den här tiden på året hör man endast Arlandaflyget här. Det är ett perfekt utflyktsmål då man både kan gå på guidad visning av slottet, se parken, äta gott, se glasbruket och handla i butiken.

Trädgårdsmästeriet på SteningeFrån caféet ser man in i glasbruket, till höger i bild.
Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0