Site Meter

Le Parc de Saleccia - KorsikaGästspaning

Bloggaren Miras Mirakel har besökt Korsika och har gjort en mycket fin trädgårdsspaning. På hennes blogg finnas mycket mer att läsa och se om resan till Korsika. Tack för den här spännande spaningen med de vackra bilderna.

Tid: 10 oktober 2008
Väder: Sol, ca. 25 grader.
Läge: Cirka tre km norr om Ile Rousse på Korsikas västkust.
Känsla: Mångfald, uppfinningsrikedom och ordning.
Skötsel: Mycket god.
Växter: Originalväxter från Korsika, många endemiska, samt växter från övriga medelhavsområdet.
Historia: Boplats sen bronsåldern, trädgård sen 1700-talet, park från 1970-talet.

Ägare: Parken är privat men öppen för allmänheten. Öppettider se hemsidan.

Hemsida: www.parc-saleccia.fr
Inträde: Entré 7€ (fritt för barn under 5) 
Café: Välskött café och butik.

 

 


Parken ligger mitt emellan Medelhavet och den vilda macchian upp mot bergssidan norr om Ile Rousse. Allting är stilla och det enda som hörs är enstaka bilar, porlandet från fontäner och bevattning samt surret från tusentals bin.

 

Parken är en 7 hektar stor del av en egendom på över 200, som ägs av familjen Acquaviva. Originalvegetationen har till stor del bevarats; mastix, myrten, vildoliv, rosmarin, euphorbia. 1974 drabbades trädgården av en förgörande brand som förstörde alla vilda olivträd utom 12. Trädgårdsarkitekten Bruno Demostier har med varsam hand återställt parken och till det skapat ett underbart arboretum och botanisk trädgård.

 

Här finns nu, förutom ett stort antal olika olivsorter, också mandel, cypresser, oleander, granatäpplen, rosor och fikon. Juvelen i kronan är hundratals endemiska, korsikanska växter. En särskild avdelning ägnas åt övriga medelhavsområdets växter.Parken följer naturligt landskapets böljande form och besökaren kan följa vindlande stigar med olika teman som till exempel Macchiavägen, Romantiska stigen och Pinjevägen. Längs gångstigarna kan man stanna till vid Olivlunden, Herdens stuga, Trädgården med de fyra färgerna, Dammarna (med jättekarpar), Oleanderdalen och Medelhavsträdgården.

 

Vid ingången till parken finns en vacker stenbyggnad i gammal stil som inrymmer butik och café. I butiken kan man, förutom lokala, korsikanska varor, köpa trädgårdsböcker, välgjorda smycken, keramik och cd-skivor med lokala musikgrupper. Allt är rent, fräscht och välskött.

 

Visserligen var det ”höst” vid mitt besök, men dofterna var överväldigande och mycket var det som fortfarande blommade. Jag kan bara fantisera om hur parken och trädgården ser ut i april.

 

Är man på Korsika och det allra minsta intresserad av trädgård och växter är ett besök på Parc de Saleccia ett absolut måste.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0