Dagens trädgårdsbok - Lövträd och buskar
Författare: Gunnar Nilsson
Bokförlag: Svensk Byggtjänst
Utgivningsår: 1985. Förstaupplagan kom 1983.
Sidor: 285
Jag fick en kasse äldre böcker av en god vän och bland alla fina böcker om Stockholm mm. så fanns denna skatt. Den här boken har jag lånat på bibliotek flera gånger och nu har jag den själv i min samling. Så här presenteras boken:Svenska Plantskolornas Riksförbund står bakom tillkomsten av denna växtatlas över lövträd och buskar. Boken beskriver mer än 600 växter varav 300 är illustrerade. Urvalet är anpassat efter svenska förhållanden och växterna finns i regel i våra plantskolor eller har tidigare varit vanliga.
Boken är unik för Sverige inte minst genom tabelluppställningar som redovisar växternas egenskaper och krav på växtbetingelser. ´´Lövträd och buskar´´ förväntas därför fylla ett länge uttalat behov av ett bra hjälpmedel såväl vid inventering och artbestämning som vid plantering av t.ex. trädgårdar och parker. Den här boken kommer jag att få mycket glädje av. Här visas i bra illustrationer både blad. knoppar, taggar och andra egenskaper.
T.ex. kan en beskrivning av Prunus máhaleb - Vejksel, se ut så här:
Växtsätt: Mindre träd, ca 5 m högt, eller ungefär lika bred, välförgrenad buske. Grenar delvis överhängande. Stam kort med längssprickig bark. Skott finhåriga med ljusa lenticeller. Lövfällande.
Knoppar: Enstaka
Blad: I det närmaste cirkelrunda, 3-6 cm långa, mattgröna utan glandler. Ingen höstfärg.
Blommor: Vita, 1,5 cm vida, väldoftande i klasar om 6-10 blommor. Maj.
Frukter: 6 mm tjocka, svarta.
Växtplats: Kalkrik jord är en förutsättning men trivs då även i stenig och rätt mager jord. Soligt läge är ett krav för tillfredställande utveckling. Utmärkt häckväxt.
Härdighet: Zon I-III
Stort tack Eva!
Kommentarer
Postat av: Kristina Bonander
Tack Hasse. Det är sällan rena faktaböcker recenseras! Vi är ju så svaga för det vackra, och böcker med ett rikt bildmaterial och med läcker layout dyker ju oftare upp på bloggarna.
Men ibland vill man ha just fakta och i den här boken tycks det finnas information om ex. växtplats även för våra vilda träd och buskar, information som åtminstone jag letar efter ibland.
Kristina
Postat av: slottsträdgårdsmästaren
Kristina Bonander: Ja det mesta som ges ut är vackra inspirationsböcker som väl är fint i sig men visst saknas det riktiga fakta böcker. Synd att den här boken är så svår att få tag i, man kan ju hoppas att den ges ut i nytryck.
Trackback