Site Meter

Skördefest mitt i stan
På Stadsmuseets gård vid Södermalmstorg hölls skördefest på lördagen och byggnadens vackra fasader blev en fin inramning till den här trädgårdsfesten mitt i stan. Här kunde man smaka och handla allt möjligt som odlare från Stockholms koloniträdgårdar visade upp. Det var trångt och jag blir ju lätt yr när det blir för mycket folk på en liten yta...så efter en stund vandrade jag upp till Monteliusvägen och beundrade utsikten över stan och förundrades ännu en gång hur man kunde bygga detta vidriga Waterfront nere i stan. Ingen verkar protestera mot någonting längre, vad som sker i stan. Plötsligt så stod bara detta bedrövliga bygge där och förstörde stadshusets plats och störde den vackra utsikten över Stockholm.Höjdpunkten på skördefesten måste ha varit den uppvisning som entomolog Urban Wahlstedt bjöd på. Han berättade att gräshopporna minskar i antal ju mer putsade och välskötta trädgårdar vi skapar och visst är det ju så att med lite rufsigare trädgårdar blir mångfalden av flora och fauna större. Alltså ännu en gång...städa inte för noggrant i era trädgårdar.
Dagens mest entusiastiska, märkliga och underhållande föreläsning stod alltså Urban för. Han hade tillverkat  stora modeller av gräshoppor och vårtbitare och han visade och beskrev dessa gräshoppors hela parningsförfarandet...och som han visade och beskrev!

I detalj berättade han hur parningen gick till och då menar jag verkligen i detalj, samtidigt som han förde samman modellerna för att visa förloppet där honan ibland stod på huvudet...! Visst är det underbart med entusiastiska människor som glömmer tid och rum för sin stora passion, men kanske att det blev liiiiite för mycket där ett tag när Urban och hans gräshoppor kom i extas där bland pumpor och chili på marknadsplatsen. Så pass att åhörarna rodnade.

När han sedan också började härma olika arter av gräshoppor blev nästan för mycket. Urbans gräshoppeljud gjorde också så att hundar började skälla och publiken vred på sig och man visste inte riktigt hur man skulle bete sig.
Men ok,  heder åt Urban som fullständigt gav sig hän åt dessa parande gräshoppor idag. Man glömmer honom inte i första taget och jag har lärt mig i detalj hur gräshoppor parar sig.
Nu väntar jag in Ölands skördefest.

Kommentarer
Postat av: Pia

Det är visst lika populärt med skördefester överallt, härligt! Och på tal om gräshoppor så borde jag ha haft en del men tack och lov inte i den storleken som visas :)

2010-09-12 @ 09:06:46
Postat av: Boije

HIhi..skulle varit skoj att varit där och hört/sett honom. Skulle säkert skrattat högt och inte kunnat hejda mig. Synd att du inte kunde filma det, tror att det skulle varit en riktig höjdare. :)

2010-09-12 @ 15:09:41
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Pia: Ja nu börjar alla skördefester som ett avslut på trädgårdssäsongen.Boije: Tänkte precis så när jag stod där...att jag borde tagit med filmkameran.

2010-09-12 @ 19:08:15
Postat av: Sophia Callmer

Hi, hi ja det låter som om det var något om skulle upplevas live..

Jag låg en kväll och höll på att somna då det var något som dunsade fram på täcket, jag tände och där satt en stor grön vårtbitare, han fick komma ut i friheten igen. Min trädgård är inte speciellt välputsad så gräshoppor och vårtbitare stortrivs, första åren här var det helt tyst på sommarkvällarna här, nu är här en kör av gräshoppor, kul!

2010-09-12 @ 21:32:51
URL: http://sophiacallmer.blogspot.com
Postat av: lena israelsson

Hej igen, fasiken jag missade Mr Gräshoppa. Ägnade större delen av dagen åt att snurra omkring och hjälpa folk till rätta Nån borde ha spelat in föreställningen. Fast din beskrivning säger ju det mesta, karln är UNDERBAR.

lena

2010-09-12 @ 23:17:06
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena Israelsson: Aj då missade du årets show i Stockholm. Jag har inte hämtat mig ännu...

2010-09-13 @ 18:56:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Loppan

Underbart, hade velat varit med... i klass med paddlek hör jag!

2011-08-29 @ 21:29:37
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Det slog paddleken Loppan!

2011-08-29 @ 22:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0