Site Meter

Junibesök hos antroposoferna



I torsdags gick jag en liten vandring i Antroposofernas vackra trädgårdar och såg att de första tidiga rosorna i rosenträdgården hade börjat blomma. Pimpinellrosor och rugosarosor mest. Men det är synd att de här vackra trädgårdarna har börjat tappa en hel del av det som var. Om man tittar i boken från 1999 så är det stor skillnad.

Jag hoppas att jag kom just innan de ska göra en stor insats i rosenträdgården. Det såg inte bra ut i den här rosenträdgården som jag så ofta berömmer. Alla vet att vintern var den svåraste på länge och att många rosor frysit ner och måste klippas ner till marken för att starta om igen. Här verkar man inte vågat riktigt och det ser inte ok ut tycker jag. Men som sagt...de kanske just ska göra en insats här.



Dagens bänk



Läcker vallmo.






Rosa rugosa ´Fru Dagmar Hastrup´


Rosa rugosa ´Louise Bugnet´


Rosa pimpinellifolia ´Poppius´



Rosa pimpinellifolia ´Poppius´



Bergros Rosa pendulina


De här rosa rugosarosorna borde klippas ner ordentligt.


...och de här rosorna måste man våga klippa ner.


Kommentarer
Postat av: Halvdansken

Jag har hört talas om de här Antroposoferna men aldrig begripit vem de är. Nån som kan förklara?

2010-06-19 @ 12:00:21
Postat av: Lars Forslin

Googla på Rudolf Steiner så hittar du svaret.

2010-06-19 @ 12:24:29
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Lars Forslin

Men Hasse: hur såg den nya slänten och trappan ner från huvudbyggnaden ut? Såg den i fjol och tyckte det såg mycket lovande ut. Men kanske är den bäst på sensommar-höst? Där är mycket gräs som tuvtåtel och även höstaster, men det finns väl annat där också?

2010-06-19 @ 12:27:06
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Mariana

Vallmon och Louise var inte dumma.

Mariana

2010-06-19 @ 12:47:35
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Halvdansken: Som sagt...googla.



Lars: Jo den var helt ok...men det kändes som den saknade något...kändes lite väl ´´tam´´. Men möjligen kom jag i en brytningstid.



Mariana: Louise Bugnet är en fantastisk ros, har en på jobbet...och vill ha fler.

2010-06-19 @ 18:35:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag var där i förrgår och nu har de börjat göra fint utanför rosengården ned mot robygge. Jag hoppas också att de gör iordning ordetligt så att det ser fint ut under hela sesongen. Dessvärre tror jag som kommer ifrån Järna och gått i skolan därute att de saknas pengar just nu. Det är ju privata donatiner som bekostar parken om jag inte helt missminner mig.



/Nina

Postat av: Kristin Alvarsdotter

Hej bästa trädgårdsälskare



Är sen 70-talet "vän" med Antroposoferna i Järna och de som byggde upp rosariet, och omvandlade platsen Konstnär Arne Klingborg, Arkitekt Erik "Abbe" Asmudsen med flera är döda och nya människor har tillkommit. Idag är just aktivt engagemnag i form av arbetsinsatts och ideelt det som behövs för att trädgårdarna vid Robygge, seminariet, Vidarkliniken, men flera ställen på platsen.

Så alla ni som har tid att ta kort, och njuta, ta även med er en sekatör, och erbjud er hjälp! Gissa om den kommer att uppskattas.



Och vad bättre är Ni/Du blir delaktiga i Järna.

Lycka till

Kristin Alvarsdotter

2010-06-29 @ 19:27:21
Postat av: Lars Forslin

Jag var dit i förra veckan och visst hade man kunnat klippa rosorna hårdare, men icke desto mindre kommer det rikligt med skott nerifrån och jag gissar att man ändå ville se lite blommor i år men att man plockar bort grnarna med frostskador nästa vår. Det kan också finnas en poäng med att inte ta ned buskarna helt - gör man det kan väl nytillväxten bli helt ohämmad och då vill det till att alla skott hinner mogna av i tid för att klara nästa vinter.



Den problematiken har man ju när man odlar rosor som är på gränsen klimatmässigt. Kiftsgate till exempel, har nästan varje år frusit tillbaka så att man fått se endast någon eller ingen blomklase. I år hade den sagt adjö för gott medan liknande sorter som Seagull och R. longicuspis visat sig vara något härdigare och nu kommer med kraftiga skott från roten. Kiftsgate får man nog glömma här, kanske den fungerar i Skåne?

2010-06-30 @ 11:05:11
URL: http://blogg.perenner.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0