Site Meter

På spaning i Hässelby slottspark




Hässelby slott började byggas på 1640-talet av Carl Bonde och arkitekt var Simon De la Vallé. Släkten Bonde ägde slottet fram till 1931, köpare var Stockholms stad. Slottsträdgården renoverades på 1960-talet av A. Hermelin och då den granplanterade parterren kom till.

Hässelby slott är en vacker byggnad och platsen är också vacker med sitt lugna och lummiga läge. Det är en fin och spännande anläggning...men...




Jag tycker verkligen om den här stenläggningen.

MEN!

Bilderna här ovan ljuger en aning. Idag ägs slottet av Fazer och är en konferensanläggning, de är även ägare till Ulfsunda slott och Åkeshovs slott här i västra Stockholm.
När jag skrev min blogg Trädgårdsspanaren så snokade jag runt i alla trädgårdar som jag kom åt och kritiserade det som inte kändes bra. Till slut kände jag mig som ett hot och en fara för alla stackare som ägde eller skötte parker och trädgårdar. Bloggar kommer ju så högt i träfflistorna på Google. Det kändes inte ok längre så jag slutade.

En av de trädgårdar som jag kritiserade hårdast var Hässelby slottspark här i Stockholm. Den här platsen kommer jag att fortsätta att kritisera utan att må dåligt av det. Det här är en historisk liten barockpark som kräver kunnig och energisk personal för att hålla trädgården i trim. Tyvärr så finns inte de kunniga och energiska personerna här. Nu vet inte jag om de nya ägarna har ansvaret för trädgården eller om skötseln ligger hos någon annan...eller hos ingen alls som det ser ut.

Att alla gran- och buxbomshäckar inte är klippta nu är ingen katastrof...ännu. De kommer säkert att klippas inom kort. Men om man går ner i trädgården bland alla granhäckar så ser man och känner att den här platsen inte vårdas som den borde. Det finns inget intresse alls att bevara den här platsen som en vacker trädgård. Det här skulle kunna bli en praktfull liten barockpark. Det kliar i fingrarna varje gång jag ser de här kvarteren med perenner...att få renovera och göra det här till en mycket vacker plats.  Nu var t.o.m. fontänerna avstängda. Mitt i turistsäsongen.

Antagligen saknas både ekonomi och intresse men jag tycker i varje fall att det är oerhört tråkigt att se det här  förfallet år efter år. Det ser för djävligt ut helt enkelt. Gångarna har man besprutat och det långa gräset har gulnat...men då måste man ta bort det sen!! Bränn bort det eller skyffla bort det. Ovårdade gångar i en trädgård gör att helhetsintrycket faller helt.
Jag hoppas verkligen att något händer med trädgården snart...skulle turister leta sig hit så undrar de säkert varför man låter en så vacker trädgård falla i glömska.



Det döda trädet har stått här i många år nu och här på terrassen fanns tidigare en uteservering.




Men...till slut hittade jag den mycket vackra ljusgula stockrosen invid en vägg. Tack!




Kommentarer
Postat av: Mariana

Tråkigt när det inte sköts, det verkar vara ett fint ställe.

Mariana

2010-07-10 @ 21:30:30
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Leif

Igår la jag ut lite bilder från Simrishamn med stockrosor på min blogg...Jag tar lite bilder på mina svarta stockrosor när dom blommar senare..läckra

2010-07-11 @ 00:39:53
URL: http://vallby38.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Verkligen. Man blir nästan förbannad.



Leif: Ja de mörka är vackra. Ska kolla in på din blogg nu.

2010-07-11 @ 08:00:21
Postat av: Staffan H

Det finns glädjeämnen i tillvaron också! Idag gick jag igenom Stadshusparken. För två år sedan såg den urtrist och förfallen ut, förra året såg det betydligt bättre ut och i år är den ännu prydligare. Sånt är kul!

2010-07-11 @ 18:36:09
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Lena

Som boende i Hässelby vet jag inte heller vem som ansvarar för Hässelby slottsparks skötsel nu, men upplever att i Hässelby/Vällingby med 63 172 invånare (2008)är skötseln av våra gemnensamma planteringar absolut inte en prioriterad fråga av stadsdelsnämnden. Ogräs, ogräs,ogräs så långt ögat når. Ta bort parkskötseln från Stockholms stadsdelsnämnders ansvarsområden, tycker jag. Det fungerar inte! Hur ska blommor, träd och buskar kunna konkurrera om medel med de andra tunga ansvarsområdena som vård, skola, omsorg? Spana gärna vidare bl.a. i Hässelby/Vällingby - du gör en välgärning!

2010-07-15 @ 20:45:45
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Staffan H: Aha...ska besöka den vid något tillfälle.



Lena: Spanar vidare så fort jag får tid.

2010-07-16 @ 17:08:44
Postat av: Lilian

Hej,

På 60-talet då slottet renoverades ritade vi den parkanläggning som ni nu ser resterna av. Otroligt jobbigt att se! På den tiden fanns det heltidsanställda trädgårdsmästare. Ritningarna finns hos trädgårdsarkitekten fortfarande och om ägaren vill återställa terrasserna t ex kan han höra med dem. Jag satt själv och ritade just det du visar på bilderna. Har slutat att gå dit och titta för länge sedan för jag blir bara arg.

2016-11-29 @ 19:11:26
Postat av: Hasse Wester

Jag förstår verkligen om du blir ledsen Lilian. Nu har inte jag varit där i år och vi kan väl hoppas att det blivit bättre. Förra året märkte jag en klar förbättring mot hur det såg ut när jag skrev det här inlägget.

2016-11-30 @ 08:29:25
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0