Site Meter

JAS-beskärning

Nu är vi inne i den tiden då man kan börja utföra JAS-beskärning, dvs. beskära träd och buskar under Juli, Augusti och September.
Det är först på senare år som det blivit aktuellt att beskära fruktträd under sommaren/sensommaren, tidigare gjorde man det uteslutande under vintern eller vårvinter. Anledningen var att det man då inte var inne i en stressig trädgårssäsong. utan hade god tid att beskära träd

 Fördelen med JAS är att växterna vallar igen sina beskärningssår fortare under den här tiden och snittytorna torkar fortare  vilket gör att risken minskar för svampangrepp. Att trädet inte utvecklar lika mycket vattenskott vid JAS-beskärning är också en bra anledning att använda den här metoden.

Själv har jag ganska stora problem att beskära träd under den här tiden på året då jag inte ser riktigt hur trädet formas av beskärningen på grund av alla blad som skymmer men det kanske blir en vana.
Nu är det inga som helst problem för träden att beskäras under senvinter utan fruktträd som äpple och päron är tåliga kompisar och jag själv kommer att fortsätta min FB-beskärning även i fortsättningen, då när talgoxarna börjar sin vårsång.

I Allt Om Trädgår nr.11-2009 finns en utförlig artikel om JAS-beskärning och där har man bl.a. listat träd som absolut inte får beskäras på senvintern eller våren på grund av att savflödet är för starkt för dessa träd just då.
Dessa träd bör man beskära från och med nu och fram till höst:
  • Avenbok
  • Björk (men vem beskär björkar???)
  • Bok
  • Hästkastan
  • Prunus utom häggar.
  • Lönn
  • Magnolia
  • Mullbär
  • Näsduksträd
  • Tulpanträd
  • Valnöt
Dagens låt (1930-talets Bruce Springsteen)
Dagens trädgårdshatt
Dagens mailfråga: För en filminspelning vill någon veta om det finns något solrosfält i Stockholmsområdet? Någon som vet?

Kommentarer
Postat av: Katarina

Slottsträdgården Ulriksdal brukar ha, om inte fält så i alla fall ganska många i sin självplock.

2009-07-07 @ 08:37:36
URL: http://kollitott.se
Postat av: Ronja

Jag försöker få lite ordning på mina fruktträd efter många års "misshandel" och då är JAS-beskärningen att föredra. Jag går en vända runt (under/innanför) trädet och rycker lite i de yttersta grenarna och då tycker jag faktiskt att jag får rätt bra koll på hur det ser ut, trots blad.



Nu är snart alla gamla vattenskott borta, men det har tagit ett antal år. Hittills har jag valt att ta lite på vårvintern och lite under JAS och det har fungerat bra. Nästa år ska jag testa att bara beskära under JAS, men det brukar klia i fingrarna på våren... ;)

2009-07-07 @ 10:07:30
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Agneta

Hej Slottsträdgårdsmästaren! Jag är en sån som beskär björk. Vi har ett par riktigt små som står så till att dom inte får bli stora, en är för nära en byggnad och några vid en utsikt. Vi håller dom låga och försöker jobba med inspiration av bonsai-tänket så de ska få en vacker form. Stympade björkar t.ex. under elledning är bland det sorgligaste som finns, så det gäller att hålla efter dom tidigt.

2009-07-07 @ 14:08:39
Postat av: Trocafish

Min kollega odlar solrosor på fält i Skebokvarn.

http://lillemorbcpw.blogspot.com/

Vet ej hur utslagna de är.



Maila mej om nån vill ha hennes mobilnummer.

2009-07-07 @ 16:35:26
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Ok..tack...ska meddela det. Ha det gott!



Ronja: Mmm...jag provade en gång i slottsparken men kände mig mest förvirrad...efter att ha beskurit på vårvintern i hela mitt arbetsliv.



Agneta: Hej Agneta..ok...du får väl fortsätta så då....!



Trocafish: Låter ju kanon...ska meddela. Tack så mycket!

2009-07-07 @ 16:58:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Parkservice Stockholm AB

Hej!

De senaste åren så har det odlats solroser på Årstafältet vid golfanläggningens parkering(upp mot Östbergahållet) Men.... hur det är i år vet jag inte,då det är lte för tidigt för blommningen . Förra året var ytan som en handbollsplan.

2009-07-07 @ 19:28:19
Postat av: Johanna

ja vissa folk med trädgård beskär ju allt dom kommer över. otroligt tröttsamt för ett tränat öga.



jag vet att det växer solrosor längs med pendeln mellan Väsby och Märsta, men du kanske fick bättre tips i kommentarer ovan. :o)

2009-07-07 @ 20:51:33
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkservice Stockholm AB: Det hade jag ingen aning om....stort tack!



Johanna: Där också?? Det verkar finnas solrosor överallt! Tack så mycket!

2009-07-08 @ 10:26:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Elise

Skitsnygg sida! Hur ofta brukar du uppdatera den?

Svar: Hej Elise. Jag har lämnat den här bloggen och har en ny nu som heter Slottsträdgårdsmästaren på Engsholm.
Slottsträdgårdsmästaren

2012-08-31 @ 18:45:28
URL: http://allabolan.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0