Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Den rådjursfria trädgården

Författare: Björn Vinberg
Bokförlag: Cordia
89 sidor.
Utgivningsår: 1997
Köp boken här.

Det här kan man läsa i boken:
Rådjur är vackra att se på men när de ätit darwintulpaner för 675 kronor har man lätt att bortse från skönheten. Vad finns det då för möjligheter att skapa den rådjursfria trädgården. BÖRJA MED ATT LÄSA DEN HÄR BOKEN.
Den är tänkt att vara ett handtag och en tröst till alla förtvivlade villaägare, trädgårdskolonister och slottsträdgårdsmästare (!) som fått (och får) sina tulpaner, rosenknoppar och floxbestånd avbetade av rådjur.

Här intervjuas en rådjursfamilj och deras syn på knoppar av olika slag och vilka favoritblommorna är.


Du får dessutom veta allt om rådjuret som biologisk varelse och om dess explosionsartade utbredning över landet.
Zoologer och biologer, jurister och jägare lämnar sina bästa råd om skyddsmetoder och jakt. Lars Krantz, trädgårdsmästare i Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm (numera i Wij trädgårdar i Ockelbo), berättar om sina bästa knep att hålla rådjuren borta.

 • Blodmjöl eller ulltussar, vilket skyddsmedel är bäst? 
 • Är elstängsel tillåtna i tättbebyggt samhälle? 
 • Har cayennepeppar och begagnade overaller någon effekt?
Här finns också en lista med 114 vackra blommor och buskar samt en handfull kryddväxter som samtliga är rådjursfientliga. Dessutom finns det ett par läckra rådjursrecept!!!

Jag gillar den här bokens lite lättsamma ton om detta besvärliga problem för oss trädgårdsodlare. Tänkte man efter så finns det ju större problem här i livet än avätna tulpan- och rosenknoppar även om det är irriterande när man får sina vackra växter förstörda. Vi dukar ju upp ett delikatessbord år våra vilda kamrater och hur man än försöker med alla medel så verkar det som om de vackra djuren lär sig alla våra knep och mumsar glatt vidare. Boken ger i alla fall många tips som t.ex. Rå-väck som nog är det enda som jag inte själv provat. Oasiskuber med blodmjöl, vatten och ammoniak som Lasse Krantz tipsar om har jag provat och rådjuren betar alldeles intill. Listan på att växter som rådjuret skyr är bra och visst går det att få en vacker trädgård med dessa växter.

Några fakta ur boken
 • Under 1700-talet var rådjuret nära att utrotas i Sverige och det fredades. 
 • 1992 kördes 21 000 rådjur ihjäl på svenska vägar och mörkertalet lär vara lika stort.
 • Rådjurets livslängd är tio till tolv år.
 • Räven tar ungefär 60% av nyfödda killingar under sommaren. Vintern som följer tar död på 40% av återstoden av killingkullen.
 • Jägare skjuter 300 000 rådjur om året.
 • Milda, snöfattiga vintrar ger killingarna större chans att klara sig.
 • Det finns ungefär en miljon rådjur i Sverige.
 • Om man ska hägna in trädgården så krävs en höjd på 160 cm för att inte rådjuren ska hoppa över.

Kommentarer
Postat av: Trolda

TÄNK...Här skapas det en hel BOK för kampen mot de storögda vackra varelserna...Nej, jag måste bara hålla på dem och med dem...Det är trots allt DE som var först på plats och det är trots allt DE som faktiskt måste anpassa sig efter VÅR inflytt och ofta fåfängliga leverne. Så ÄR det! "Upp till kamp för våra vilda Kamrater!" =DTrolda - Bjuder gärna vilt =D

2008-11-02 @ 17:46:47
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Eivor

Instämmer med Trolda.

Vill man vara naturvän, så får man ta det onda med det goda.

Rådjuren är söta och har konstigt nog aldrig tagit något här i trädgården, fastän den gränsar mot skogen.

Det är värre med vargarna några mil härifrån, som bitit ihjäl de stackars fåren.

Hälsn. Eivor

2008-11-02 @ 18:49:06
Postat av: Lilla B

Här är rådjuren en stor plåga - ett och ett kan det vara trevligt men i stora horder, en fem, sex sju åt gången som äter och äter är det inte kul längre. De har gott om mat i skogen och behöver inte radera ut kärleksörten, tugga i sig sallad, ärter, persilja, morotsblast eller bita varje kvist på äppelträden så högt de når.

Flera av råd som ges i böcker är jag lite skeptisk mot - de fungerar inte i verkliga livet. Kanske finns det ett eller annat att hämta i den här. Man kan hoppas.

2008-11-03 @ 12:03:49
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Nattvakten

Har ett väldigt efektivt sätt att slippa rådjur, nämligen mina två stora hundar av bruksras, sen de flyttade in har inga rådjur gått in på tomten, men i hästhagarna runt om är de gärna, har sett dem gå emellan trådarna i mitt ganska täta elstaket,så om någon funderat på ett sådant så verkar det inte fungera. De enda som aktar sig för staketet är älgarna.

2008-11-03 @ 17:32:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0