Site Meter

En hyllning till slottets kockar!



Under den tid då vi drev vårt familjeföretag i Stockholm så bestod luncherna av rester nedstoppade i plåtiga matlådor som värmdes i värmeskåp i halvsunkiga lunchrum. Det hände även att vi åt ute på lunchrestauranger på Södermalm, ställen som inte längre finns kvar eller som heter något modernt och flashigt nu, inte Kaffe-Petter eller Ersta café som de då hette.

När jag började i slottsparken för tio år sedan och åt min första lunch i slottets personalmatsal så började en tid av ständigt fantastiska luncher och än idag så längtar jag till klockan blir elva då man får sätta sig och njuta av kockarnas alltid så goda mat. I juli när den övriga personalen är på semester och jag är ensam i parken finns matlådor för en månad i frysen. Brödet som tillverkas i slottets konditori är just sådant bröd som jag letar efter i butikerna hemma men aldrig hittar.

Under de vintrar som jag inte jobbat i slottsparken har jag verkligen saknat maten....och personalen också!

Jag vet inte vilka av H, C, E eller M som läser min blogg (H vet jag) men jag vill bara säga att ni är bäst!



Kommentarer
Postat av: Parkarbetaren

Vilka läckerbitar! Och man kan ju påstå att de är; värda en omväg, som är kriteriet för stjärnor i Guide Michelin. Du har verkligen en trestjärnig arbetsplats, värd en säsongsarbetslöshet, skulle man ju kunna säga på parkarbetarspråk. De där läckerjobben är ofta säsongsjobb. Här är det så där galet mycket att göra, att man inte vet vilken dag det är när man stapplar till sitt omklädningskåp på em. Den här tiden är så otroligt vacker ute i naturen och då vill man ju att den ska vara det här och där i parken också.

2008-05-13 @ 19:10:24
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkarbetaren: Ibland kan nog min blogg försköna mitt arbete här en aning. Visst jobbar jag i en mycket vacker miljö och äter god mat på luncherna men jag går inte direkt med händerna i byxfickorna på dagarna eller bara fotograferar, det är en stor park och det är tusen olika arbetsmoment som ska göras så när kvällen kommer är man ganska mör. Nu har jag inget säsongsjobb längre utan är fulltidsanställd här i parken.

Nu vilar vi efter vår trädgårdsarbetardag Parkarbetaren!

2008-05-13 @ 19:19:38
Postat av: Claus

Hårt abete tarvar god mat. Vilka läckerheter

2008-05-13 @ 20:22:23
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Maten här är ljuvlig men bilderna ovan är inte från någon lunch hos oss utan de skulle bara visa med eftertryck att vi har bra mat. Men jag ska se om jag kan ta ett riktigt foto av maten i morgon och byta ut bilderna.

2008-05-13 @ 20:30:53
Postat av: Parkarbetaren

Grattis till den nya anställningen! Jag menade inte att ett läckerjobb skulle innebära ståochhängjobb, tvärtom! Det var inte meningen att något motsatsförhållande skulle vara inbyggt i inlägget. Mycket av slitet i sig i parkjobbet är ju en del av poängen med det. Jobba hårt, härligt resultat, god nattsömn. Läckert tänker jag mig att det kan vara att ha stort ansvar, stort inflytande, stora möjligheter, kvalificerade arbetsuppgifter med avsikten att skapa en park lite utöver det vanliga i en fantastisk miljö med gott käk, att få jobba i en trädgård som ska hänföra besökaren. Vila var ordet.

2008-05-13 @ 21:14:10
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkarbetaren: Aha du menar så...ja då har jag ett läckerjobb!

2008-05-13 @ 21:31:10
Postat av: Ulrika

Berätta mer om vad du gör i parken. Jag tycker absolut inte att det är tråkigt. Hur har det gått med den nya roshäcken? Är du ensam på trädgårdssidan? Hur många plantor var det och hur har du skött vattningen för här är det i alla fall snustorrt och jag undrar om man måste börja vattna. Jag vill inte det.

Har problem med en pion som jag köpte förra året, Sara Bernard. Den har kommit upp men nu viker sig stjälkarna nere vid basen. De är mörka i färgen och alldeles mjuka. Krafsade i jorden och vid två av tre stammar låg en hopringlad brun larv. Jag tror inte det är gråmögel. Kan det vara larven som ätit.

Pionen är inte planterad för djupt och den står soligt och luftigt.

2008-05-13 @ 22:00:52
Postat av: matilda

tack för en underbar blogg! den hjälpte mig mycket med ett skolarbete om trädgårdar och gav mig samtidigt inspiration och väckte ett nytt intresse för växter.

2008-05-13 @ 22:10:09
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulrika: Jag gör allt från att rensa ogräs, klippa gräs, anlägga, planera och plantera, så och skörda...ja det mesta man gör inom trädgårdsyrket.

Jag är ensam på trädgårdssidan men har hjälp av vaktmästaren som klipper de stora gräsytorna med en stor maskin, han sköter arbete med stor traktor mm. Vi har ett bra samarbete.

Jag väntar in häcken till parken i morgon eller på torsdag, allt är färdigt för plantering...vattenslangen drogs fram idag.

Angående pionen så kan det säkert vara larven...ska kolla hemma i morgon i en bok om det kan vara något speciellt som går på pioner.



matilda: Det var roligt att höra. Vad går du för utbildning?

2008-05-13 @ 22:24:20
Postat av: Kersti

Tänk om man hade sån mat på jobbet. Skolmat i all ära men den är inte alltid god, fast rätt billig förstås.

2008-05-13 @ 23:01:43
URL: http://plommenad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0