Site Meter

Tidskriften Odlaren

15392-1877Förra året granskade jag de trädgårdstidningar som finns ute i butikerna men jag har Allt Om Trädgård kvar att skriva om.
Av en händelse har jag kommit över några äldre nummer av tidskriften Odlaren som ges ut av Förbundet organisk-biologisk odling (FOBO) De trädgårdstidningar som jag testade förra året lockade inte direkt till fortsatt läsning och den tidning jag prenumererar på, Allt Om Trädgård blir allt sämre.

Problemet med trädgårdstidningarna är att de utvecklats till att bli som vilken veckotidning som helst där man fyller ut med ensidesbilder och massor av reklam som ska finansiera det hela. För läsaren blir den bläddertidning där det sällan finns någon intressant artikel.
Odlaren är något helt annat. Glöm alla glättiga magasin utan innehåll, här finns intressanta artiklar som går på djupet i ämnen de tagit upp. Layouten känns som en bra trädgårdsbok i miniformat och det är befriande lite reklam. Tidskriften har endast drygt 30 sidor men innehållet ger mer än Allt Om Trädgårds 90 sidor. Jag började med nr. 3/2006 där man kan läsa om Örtagården Mon utanför Trollhättan där en kvinna förverkligat sin dröm om en örtagård.


En mycket bra artikel handlar om täckodling och ett besök på Julita gård var intressant för mig som besökte platsen tidigare. Här berättar man också om Perennuppropet (som jag länge tänkt skriva om) som handlar om att bevara äldre perennarter som planterats i Sverige före 1940
Bokrecensioner finns också här och i det här numret recenseras Naturlig trädgård, Naturkraft, Vilda grannar och Kål & krasse. Sist handlar det om grönsaker och sensommarfest i trädgården.

Jag har även tittat lite i de övriga numren och fastnar i varje tidning för något som intresserar mig. Om man vill fördjupa sig i trädgårdskunskap med inriktning på organisk-biologisk odling så ska man absolut testa Odlaren. Alla artiklar är mycket bra skrivna av Karin Jansson som är redaktör och Lars Forslin som även står för layouten. Allt känns äkta och här finns genuin trädgårdskunskap. Hittar jag då inga nackdelar? För min egen del som inte är någon köksträdgårdsoldare och är mer inriktad på prydnadsodling kanske jag saknar något om prydnadsträd och buskar....men det kanske kommer. Eller så kanske de ska fortsätta att nischa sig som de gjort hittills.

Årets första nummer handlar bl.a. om:
  • Beskärning av fruktträd (vilket är det bästa jag läst om fruktträdsbeskärning!)
  • Havtorn
  • Stengärsgårdar i Småland
  • Nässlor



Kommentarer
Postat av: Ulrika

Jag har slutat läsa de "vanliga" trädgårdstidningarna. Som du säger de är verkligen bläddertidningar. Brukar gå till bibblan och läsa dem där. Däremot prenumererar jag på en tidskrift som kommer ut 4ggr/år, Natur&Trädgård. www.naturochtradgard.se. Där kan man bl a hitta artiklar om hur du gör din trädgård mera naturvänlig så att du får djur på besök. Philippe Plönninge skriver om grönsaksodling och Gun-Britt ger recept. Det finns även en del som handlar om Sveriges flora och fauna. Lite om forskning mm mm.
Jag tycker om den.

2008-03-08 @ 14:30:13
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulrika:
Jag läser också Natur&Kultur när jag kommer åt. På mässan brukar jag alltid bestämma att jag ska bli medlem och få fyra nummer om året....men det alltid så mycket att läsa..!

2008-03-08 @ 18:10:07
Postat av: Rosengeranium (Parkettodlaren)

Tack för tipset!

2008-03-08 @ 22:05:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0