Site Meter

Slänten



Den här slänten parkens största plantering och den stora utmaningen när jag en gång började i parken. Ni som följt bloggen länge har väl läst om hur jag grävde bort det mesta, bytte jord och började planera och plantera. Mycket blev bra på en gång medan vissa delar ändrades ganska snart.

Planteringen är så stor att det är nästan omöjligt att vara nöjd med allt som finns här eller hur växterna passar ihop med sina grannar. Man får helt enkelt flytta växter efter hand, prova sig fram och alltid planera för något nytt eller någon flytt.
Varje dag i tio år under sommarsäsongen har jag stått nedanför den här slänten och tittat och planerat hur den skulle kunna bli bättre och varje år händer det alltid något. Slänten innehåller mellan 75-80 olika perenner och buskar.



Nävorna dominerar just nu och jag tycker nog bäst om just den här tiden  i planteringen. Jättedaggkåpan har en betydande plats och trots att jag minskat ner på den så är den väldigt dominant. Gula växter är svårt att få trivas tillsammans med övriga färger tycker jag men den här limefärgen passar ganska bra tillsammans med nävorna....tycker jag! Daggkåpan är också en mycket bra växt där inget ogräs någonsin har en chans att visa sig.

Jag brukar också tjata om nedklippning av perenner innan de blommat färdigt för att få en senare blomning som varar hela hösten och snart är det dags att använda sekatören igen. Jättedaggkåpan, nepetan och vissa nävor får aldrig blomma klart utan får snart räkna med att stå stubbiga och tråkiga en tid. Men som sagt, de kommer igen och blommar sen mycket länge.

Geranium x magnificum



Geranium ´Jolly Bee´

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Mycket vackert! Nävor är tacksamma växter. Att jag skulle klippa ner Daggkåpan var något nytt, tack för tipset!

2008-06-16 @ 18:08:33
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Vissa somrar som blir kalla och regniga kan det hända att den inte orkar blomma men de allra flesta sensomrar har den blommat om. Du befinner dig ju i zon 1 så det ska ju inte vara något problem.

2008-06-16 @ 18:13:08
Postat av: Ramona K

Det är sådana rabatter som visar skillnaden mellan proffsen och amatörerna tycker jag. Vilken härlig syn. Jattedagkåpan dock blev ingen lyckad satsning för min del. Tycker bladen är så vackra särskilt när de fångar regndropparna efter en skur - men ack vad den kan yngla av sig. Det har gått 5 år sedan jag grävde upp den och ff hittar jag småttingar kring dammen. Min miss var tydligen att inte klippa ner den fort nog när blommarna kom. Jag är för feg när det gäller nedklippningen av mina perenner. Tack för din påminnelse. Ska bli bättre på det.

Limefärgen lyser så vacker i en rabatt tycker jag. En av mina favoriter är Euphorbia polychroma(?). Fin höstfärg på kuppen. Häftigt också nära tulpanen Queen of the Night!

Ramona K

2008-06-16 @ 21:00:49
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Ja det kan bli väldigt många daggkåpor om man låter dem gå i frö. Håller med om att gulltöreln är fin.

2008-06-16 @ 21:45:17
Postat av: Katarina

Nu skulle jag ju passa på att fråga med så mycket nävor på bild.

Jag har en ganska hög (ca 90 cm) näva med vackra blå blommor, den blommar ungefär i 20 minuter :O)

Så nu skulle jag ju klippa ner den för att se om det är som du säger. Men jag blev lite osäker, hur långt ner ska jag klippa? Klippa av blomstängeln ner till bladrosetten den kommer ifrån eller ännu längre ner?

2008-06-16 @ 22:14:03
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Hm...kan det vara en ängsnäva tro? Det är lite risk att klippa ner nävor....inte alltid man lyckas och man får nog prova sig fram. Spontant känns det som om hela växten skulle starta om för att lura den att blomma om. Tar man bara bort blomstängeln så tror nog växten ändå att den gjort sitt för i år. Så ner med den i backen...men bråka inte med mig om det inte funkar. Det är alltid spännande att testa något nytt eller hur?

2008-06-16 @ 22:20:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0